10 ok, amiért most érdemes 3D nyomtatóba fektetni

Miért additívan? Miért most? Az additív gyártás (AM) mostanra kivívta biztos helyét a gyártásban, mivel vitathatatlan előnyöket kínál a hagyományos technológiákkal szemben. A prototípusoktól a végfelhasználásra szánt alkatrészekig számos alkalmazási esetben a 3D nyomtatás gyorsabb, olcsóbb, könnyebben használható és elérhetőbb, mint a szubtraktív gyártási módszerek és gépek. Ezen feladatoknál már az additív az etalon, a 3D nyomtató a legjobb befektetés, ha versenyben akarunk maradni.

 

A szembetűnő előnyöknek és a technológia érésének köszönhetően a 3D nyomtatás mára széles körben elterjedt. Számos a vállalatok számára kulcsfontosságú előrelépés történt, például növekedett a nyomtatási sebesség, a skálázhatóság, az ismétlőképesség és az automatizáltság mértéke is. Az egyre alacsonyabb áron elérhető, egyre megbízhatóbb asztali, prosumer és ipari berendezések pedig egyre több csapat és vállalkozás számára tették hozzáférhetővé a technológiát. Ma már a 3D nyomtatók megbízhatóbbak, hatékonyabbak és szélesebb területen alkalmazhatók, mint valaha. Teljes értékű gyártóeszközöknek számítanak, amelyek kiemelkedő mértékben hozzá tudnak járulni egy vállalkozás fenntartható versenyképességéhez.

 

Az additív gyártásba való befektetés nagymértékben javíthatja a legtöbb gyártó és fejlesztő vállalkozás hatékonyságát, rugalmasságát és agilitását, miközben minimalizálja az ellátási lánc kockázatokat is, automatizált folyamatai pedig csökkentik a speciális munkaerő szükségességét. Mik azok a konkrét területek, ahol az additív felülmúlja a hagyományos gyártást? Miért most van itt az ideje, hogy a vállalkozása additív gyártásba fektessen? Olvassa el cikkünket, amelyben arra válaszolunk, hogyan képes egy gyártó vagy fejlesztő vállalat számára valódi versenyelőnyt biztosítani a 3D nyomtatás!

 

 

Olcsóbbá teszi a termelést

A 3D nyomtatás ma már annyira hozzáférhető, megfizethető és megbízható, hogy nyugodt szívvel lehet házon belüli additív kapacitásra támaszkodni akár a gyártósorok kritikus alkatrészeinek nyomtatásához is.

 

Nyomtatott présalátét Nyomtatott kompozit présalátét, amely a győri Dana Hungary Off-highway gyárban segített elkerülni költséges, akár napi 20-30 ezer Eurós leállást.

 

Az egyedi, akár bonyolult, jobban célra szabott gép- és gyártóalkatrészek, TMK pótalkatrészek, bridge megoldások, ellenőrző sablonok ellátási láncoktól független 3D nyomtatásával egyszerre tehetők hatékonyabbá az egyes gyártósorok és kerülhetők el költséges leállások is. A nyomtatott alkatrészek sokszor jobb, hatékonyabb vagy kényelmesebb geometriával rendelkeznek, emellett súlycsökkentéssel is képesek hatékonyabbá tenni a gyártást. További lehetőség, hogy a digitális raktározás és 3D nyomtatás kombinációjával elkerülhető a tárolási és leltározási költségek nagy része is, valamint a gyártás kiszervezéséhez kapcsolódó összes adminisztráció: a megkeresésekre, az ajánlatok kiértékelésére és a külső beszállítókkal folytatott hosszadalmas tárgyalásokra fordított időpazarlás. A gyors, házon belüli gyártás így drága mérnöki munkaórákat is megspórol.

 

A Dana Hungary a MES rendszer bevezetését nyomtatott kapcsolókkal, okos tartókkal támogatta, amely segített csökkenteni a hibaszámot és gyorsítani a gyártást.

 

Öntvény átmérőt ellenőrző darab Kompozit nyomtatással készült öntvény átmérő ellenőrző darab, amely 3-4 napos leállást segített elkerülni a mérőgép kiváltásával.

 

Tartsa motiváltan a mérnökeit!

Partnereink visszajelzései alapján a költséghatékonyabb és sikeresebb termelést még egy ritkán emlegetett módon támogatja az additív gyártás. A 3D nyomtatásnak hála az ötletek azonnal kipróbálhatókká válnak, nem kell heteket várni egy koncepció tesztelésére. Az azonnal kipróbálható, kézzelfogható eredmény csökkenti a felesleges várakozási időket, így növeli a termelési folyamatok és a termékek fejlesztéséért felelő mérnökök motivációját és hatékonyságát.

 

 

„A gyökérokok feltárása, a megoldási ötlet megtervezése magasan tartja a motivációt, de a beszerzés, az adminisztráció lassú lépéseire a görbe eleji állapot a jellemző, unatkoznak a kollégák. Amint azonban megvan az alkatrész, a stressz, a motiváció ismét az optimális szintre kerül. A várakozási idők kiiktatásával a motivált állapot szinte folyamatosan fenntartható.” – Michl Domonkos, Algida jégkrémgyár.

 

 

Gyorsabb piacra lépés jobb termékekkel

A termékfejlesztőknek már alapvető eszközeik a 3D nyomtatók. Nem csak az első koncepciókhoz, de a fejlett anyagoknak köszönhetően funkcionális tesztekhez, nullszériákhoz is használnak additív technológiákat. A házon belüli nyomtatás segítségével a fejlesztők egy napon, de akár pár órán belül is kézbe tudják venni terveiket és tovább finomítani azokat. Így azonos időkeretbe több iteráció fér bele, amely végül gyorsabb piacra lépést és jobb, versenyképesebb termékek fejlesztését eredményezi.

 

Ne kényszerítse a tervezőket a kiszervezéssel járó adminisztrációra, vagy a költségesebb, hagyományos gyártási folyamatok időigényének kivárására, ne pazaroljon időt gyártási rajzokra és marógépek programozására, amikor lehetséges közvetlenül a 3D modellből akár a fejlesztő asztalán kinyomtatni a terveket! A 3D nyomtatásnak köszönhetően a tervezési, fejlesztési és gyártáselőkészítési ciklus az eredeti idő töredékére csökkenthető.

A L’Oréal a piacra lépési idő felgyorsítása érdekében a 3D nyomtatást beépítette a tervezési és gyártási folyamataiba. Évente több mint 14 000 prototípust nyomtatnak.

 

Segít elkerülni költséges hibákat

A 3D nyomtatás segítségével a mérnökök kézbe fogva, vizuálisan és az alkalmazás helyén is ellenőrizhetik az alkatrészek és teljes összeállítások terveit. A nyomtatott prototípusok különböző gyárthatósági, funkcionális, illeszkedési vagy ergonómiai vizsgálatai alapján pedig egyik napról a másikra fejleszthetik és tesztelhetik tovább a terveket. A prototípusok ezen módon segítenek megelőzni az olyan drága hibákat, mint például egy félrecsúszott méretű alkatrész vagy egy rosszul megtervezett szerszám újragyártásának költségei.

 

3D nyomtatott prototípus és összeszerelt fém modell A Sylatech öntészeti megbízásai előkészítéseként nyomtatott műanyag prototípusok segítségével véglegesíti vevőivel a designt, majd a nyomatot a fém prototípus legyártásához is használják sablonként. Ezzel el tudták kerülni a költséges, szerszámozás utáni problémákat.

 

 

Végtermék gyártás funkcionális anyagokból termelékenyen

Az elmúlt évtizedben az additív gyártás alapanyagai is intenzív tempóban fejlődtek, így a legtöbb, népszerű fémhez és polimerhez köthető már 3D nyomtató megoldás. Mostanra tehát alapanyagok nagyon széles körét lehetséges 3D nyomtatni, amelyre szükség is volt a prototípusokon túli, fejlettebb additív alkalmazások meghonosodásához. Az iparban megszokott műszaki alapanyagok nyomtathatóságának köszönhetően beépülő, funkcionális alkatrészek és végtermékek egyedi vagy sorozat-nyomtatása is lehetséges. A nyomtatási technológiák gyorsulása, valamint az olyan termelékeny technológiák árcsökkenése, mint az SLS, költséghatékonnyá tették kis- és közepes szériák additív gyártását is.

 

A környei AGC Glass Hungary SLS 3D nyomtatással állítja elő a gyártási folyamataihoz szükséges egyedi primerező fejek szériáit erős, vegyszerálló PA12 anyagból.

 

Helyszíni, könnyen skálázható gyártás

A mai 3D nyomtatók a legtöbb esetben már hálózatba kapcsolhatók, flotta menedzsment szoftverekkel és távoli megfigyelési lehetőségekkel is rendelkeznek. Ennek és az egyre magasabb fokú automatizáltságnak köszönhetően egyetlen operátor akár több tucat 3D nyomtató kezelését is el tudja látni.

 

Legyen szó egy multinacionális autóipari gyártó 3D laborjáról vagy egy induló startupról, mindkét esetben előfordulhat, hogy az első nyomtató beszerzésekor elvárt darabszámok exponenciálisan növekedni kezdenek. Sokszor épp a 3D nyomtatás házon belüli elérhetősége indítja be az innovációt, segít feltárni újabb és újabb hatékony alkalmazási lehetőségeket, így az eredeti tervekhez képest gyorsan megnőhetnek az additív gyártási feladatok. A 3D nyomtatók kapacitása könnyen skálázható, miközben fejlettségüknek köszönhetően nem jelentenek a darabszámukkal arányosan több munkát. A printer farmok könnyen adaptálhatók az éppen szükséges nyomtatási volumenhez, ráadásul egyetlen gép meghibásodása nem okozza a teljes kapacitás kiesését, ezért sokszor logikus alternatívái a nagyobb és drágább ipari 3D nyomtató rendszereknek.

 

A Sheldon Invest Kft. már kompozit 3D nyomtató farmmal gyártja legtöbb, korábban marással készült poliamid és alumínium alkatrészeit.

 

Bonyolult geometriák egyszerű gyártása

Az additív gyártásnak nem kell mindenhol kiváltania a hagyományos gyártástechnológiákat, hanem együtt kell működnie a korábbi, bevált és hatékony eljárásokkal – a megmunkálástól kezdve a nagyüzemi fröccsöntésig. Nem véletlen vannak hibrid rendszerek is a piacon.

 

A 3D nyomtatás kiegészíti a hagyományos gyártástechnológiákat, miközben teljesen új lehetőségeket kínál. Az egyik ilyen lehetőség a szinte teljes geometriai szabadság, amely maximális kihasználásához szükség van a mérnöki gondolkodásmód fokozatos változtatására is. Az új, additív szemszögből nézve gyárthatóvá válnak korábban elképzelhetetlen, vagy csak nagyon drágán kivitelezhető geometriák, például összevonhatók korábban szerelt összeállítások. Mindez hatékonyabb gyártáshoz, hatékonyabb alkatrészekhez és gépekhez vezet.

 

A vecsési KLS-2000 Kft. mérnökei már számos olyan alkatrészt terveznek egyedi célgépeikbe, amelyeket más eljárással nem is lehetne legyártani, de hatékonyabb és esztétikusabb eredményt segítenek elérni.

 

Legyen meggyőzőbb!

Legyen szó gépalkatrészről, implantátumról, egy új divatcikkről vagy egy építészeti alkotás bemutatásáról, egy 3D modell többet mond ezer képnél, ami felér egymillió szóval, ha egész pontosan utána számolunk.

 

A tervek fizikai, körbejárható és megérinthető prezentálása olyan kommunikációs lehetőség, amellyel képes lehet lenyűgözni ügyfeleit. Nemcsak megkönnyíti az új partnerek megszerzését, de segíti az egyértelmű kommunikációt és a félreértések elkerülését az azt követő együttműködés során. Nyűgözze le ügyfeleit és a nagyközönséget látványos, mégis megfizethető módon gyártott 3D nyomatokkal!

 

A palack és flakongyártással foglalkozó POLIOL Kft-nél vevői igényként merült fel a termékminták, prototípusok előzetes 3D nyomtatása.
A dubaii Museum of the Future épületének 3D nyomtatott makettje.

Villámgyors megtérülés

Még az additív gyártás területén sincs olyan gyártási módszer a láthatáron sem, amely abszolút mindenre használható lenne. A meglévő 3D nyomtatási technológiák azonban rengeteg területen bizonyítottak már, mint teljes értékű gyártóeszközök. Amennyiben az alkalmazási igényeinek megfelelő eljárást és alapanyagot választ, nagyon gyors megtérülésre számíthat. Partnereink beszámolói alapján a professzionális 3D nyomtatókba fektetett összegek gyakran heteken vagy hónapokon belül megtérülnek. Sokszor már az első nagyobb feladat során.

 

Sajnos egy kezdeti rossz választás azonban könnyen évekre el tudja venni a kedvet a 3D nyomtatástól (is), ami közben elhaladhatnak a szerencsésebb versenytársak a fejünk fölött. Amennyiben még nincs tapasztalata 3D nyomtatókkal vagy nem biztos az Ön számára leginkább megfelelő megoldásban, választás előtt javasoljuk, hogy vegye fel velünk a kapcsolatot. Alkalmazási lehetőségek feltárásával, a szükséges kérdések feltevésével és széles tesztelési lehetőségekkel csapatunk szakértő segítséget tud nyújtani az optimális 3D nyomtató eljárás, alapanyag és berendezés ROI számításokkal alátámasztott kiválasztásában.

 

Markforged kompozit 3D nyomtatóval készült gépalkatrészek a szombathelyi TDK Hungary Components Kft-ben.

 

A számaink alapján a Markforged Onyx Pro nyomtató jelenleg 3 havonta „megtérül”. Folyamatosan gyárt már 4 éve és ezalatt az idő alatt 21 500 órát nyomtatott. Ki lehet számolni, hogy napi 24 órával számolva 89%-os kihasználtsággal működik.’ – Koltay Miklós, folamatmérnök, TDK Hungary Components Kft.

 

 

Legyen versenyképesebb!

Az ipar 4.0 innovatív technológiáinak átgondolt bevezetése jelentheti a legfontosabb vízválasztót a siker és a kudarc között a jövő versenypiacain. Ahogy a fenti példák is mutatják, a 3D nyomtatás segít gyorsabban megvalósítani egy jó ötletet, jobban adaptálni azt a piaci igényekhez és hatékonyabban megszervezni annak gyártását.

 

A 3D nyomtatás tehát egy fontos eszköz a gyártó és fejlesztő cégek versenyképességének növelésében és megtartásában, ezért is célszerű minél hamarabb elkezdeni vele a tapasztalatszerzést. Az elmúlt évek intenzív technológiai fejlődése mostanra lelassult, miközben az árak is a várakozások szerint konszolidálódtak. Így már nem kell attól tartani, hogy egy ma megvásárolt 3D nyomtató 1-2 éven belül elavul vagy elértéktelenedik: a jelenlegi szoftveres fejlesztési irányok alapján várhatóan inkább csak okosabb lesz.

 

 


 

 

Találja meg az Ön vállalkozása számára legnagyobb értéket biztosító 3D nyomtatót!

Forduljon a FreeDee szakértő csapatához! Próbálja ki, nézze meg az 3D nyomtatókat a FreeDee irodájában, kérjen tőlünk mintát vagy tesztelje saját modellel ezeket a világszerte népszerű berendezéseket!

 

  Mibel állhatunk rendelkezésre?*

  Üzenet*:

  Név*:

  Email cím*:

  Telefonszám*:

  Cégnév:*

   

  1