Kisszériás gyártás 3D nyomtatással költséghatékonyan


Viszonylag kevesen gondolnak még arra, hogy prototípusgyártás helyett/mellett a végtermékek elkészítésére használják az additív gyártástechnológiákat, pedig jelenleg a 3D nyomtatás, valamint a 3D nyomtatás kombinációja más gyártótechnológiákkal a legrugalmasabb és legköltséghatékonyabb megoldásokat nyújtják kis szériák és nullsorozatok gyártására.

digitális sorozatgyártás

Mikor lehet szükség viszonylag alacsony darabszámú széria gyártására?

 • Sorozatgyártás előtti terméktesztelés során

 

 • Projektjellegű feladatok megvalósításához

 

 • Promóciós ajándékok és márkázott eszközök gyártásakor

 

 • Kis volumenű vagy időben elhúzódó értékesítés esetén

 

 • Formai összetettség esetén

Kérjen ajánlatot még ma!

Amennyiben szüksége lenne kis szériára, akár 5-2000 közötti darabszámra valamilyen termékből vagy ötletből, szerintünk adjon egy esélyt a 3D nyomtatásnak is.

 

Írja le a feladatot és segítünk megválaszolni a kérdést, hogy megérné-e ezzel a technológiával szervezni a gyártást!

 

  Név *

  Email cím *

  Feladat leírása

  Fájl feltöltése:

  1 Széleskörű terméktesztelés és a piaci igények felmérése

  A műszaki termékfejlesztés utolsó lépése, a prototípus elkészítése után, de a sorozatgyártás előtt lehetséges 3D nyomtatással is legyártatni egy úgynevezett nullsorozatot. A kis sorozatú gyártás eredményeként a potenciális célcsoportunk akár többszáz tagjának kezébe adhatunk 1-1 darabot a termékünkből. Az ilyen, gyakorlatias marketingkutatás hatalmas segítséget jelenthet a termék pozicionálásánál és többszörösen visszahozhatja a költségeit az általa elkerült hibák és a megszerzett pontos ismeretek révén. A kis szériában legyártott termékeket akár eladásra is felkínálhatjuk, felmérve ezáltal a keresletet és megismerve a termék korai elfogadóit.
  A végcélhoz, azaz a termék sorozatgyártásához szükséges sablonok akár több tízmillió forintba is kerülhetnek. A tömeges gyártás emiatt is rendkívül költséges befektetés, amely általában csak több tízezer egység eladásakor térül meg. Az ezt megelőző, kiemelkedően fontos piactesztekre a 3D nyomtatás adhat ésszerű lehetőséget.

  terméktesztelés

  2 Projekt jelleggel értékesített termékek alkalmi gyártása

  Jellemzően projekt jellegű munkák során lehet még szükség teljesen egyedi, megfogható eszközökre, tárgyakra, alkatrészekre, melyekre kizárólag az adott feladat megvalósításához van szükség.
  A 3D nyomtatás az ilyen feladatok esetében a legköltséghatékonyabb és a legrugalmasabb megoldást biztosítja. Ez azért lehetséges, mert az additív gyártástechnológiák alkalmazásakor minden egyes megbízásnál figyelembe lehet venni a megrendelő egyedi elvárásait, valamint a megbízó különleges igényeit, anélkül, hogy a költségeink növekednének. Maga a 3D nyomtatás költsége egyáltalán nem vagy csak minimálisan változik attól, hogy egymástól eltérő 3D terveket nyomtatunk ki. 100 darab hasonló méretű, de akár egyenként különböző termék 3D nyomtatása pont annyiba kerül, mint 100 darab egyformáé.
  Ilyen együttműködésben vagyunk például a Frim Solutions Kft-vel, akik számára az aktuális projektjeikhez mindig egyedi telefon- és tablettokok kis szériáját 3D modellezzük és gyártjuk 3D nyomtatással.

  3 Különleges reklámajándékok

  Promóciós céllal általában egyedi reklámajándékok megvalósítása a jellemző, valamint kiemelt partnereknek szánt különleges serlegek, díjak 3D nyomtattatása a jellemző, de itthon még korántsem elterjedt trend. Hol máshol lehet pedig nagyobb szükség egyediségre, feltűnésre, megkülönböztetésre, mint a marketingkommunikációnk során?
  A 3D printelés segítségével a legtöbb elrugaszkodott, netán őrült ötletünk nemhogy megvalósítható, de nem is egetverően drága. Természetesen nem egy logózott reklámtollal szemben olcsó, hanem ott, ahol a formai ötlet is egyediséget hordoz. Olyan cégek egyedi ötleteit valósíthattuk már meg, mint például a Goldenblog szervezője, a Sofitel, a Continental, a Caterpillar, az OTP Mobil és a BOSCH.

  3d nyomtatott díjak

  4 Kis volumen vagy szezonális eladások

  Vannak alapvetően kis darabszámban értékesített termékek, amelyek része vagy egésze készülhet 3D nyomtatással, amennyiben az anyagminőségbeli és esztétikai elvárások ezt megengedik, illetve a költségek is indokolják.
  Itthon példaként az egyedi chopper motorok és Harley Davidson kiegészítő alkatrészek fejlesztésével foglalkozó Midland Manufaktur Kft. alkalmazza a 3D nyomtatást többek között kis szériák gyártásához is. Ők a prototípusgyártás mellett a saját MakerBot Replicatorukkal alkalomról alkalomra pár, végfelhasználásra kerülő alkatrészt is gyártanak.

  5 Geometriai komplexitás

  Számtalan bonyolult vonalvezetést követő, sok alámetszést tartalmazó terméket és alkatrészt találhatunk, amelyek egy testként való legyártása eddig elképzelhetetlen volt.
  A formai összetettség viszont 3D nyomtatással már egyáltalán nem jelent akadályt. Az additív gyártás ezen a területen tarol. Ezzel a technológiával ugyanis pontosan ugyanannyiba kerül és pont olyan egyszerű egy 5 grammos kocka, mint egy 5 grammos Voronoj stílusú függő legyártása. 3D nyomtatással készülhetnek például fröccsöntéssel lehetetlen formák és akár bennszülött alkatrészek is. Ennek megfelelően számos művészeti jellegű megkeresésünk is van.

  Adjon egy esélyt a 3D nyomtatásnak. Kérjen tőlünk ajánlatot a fenti űrlap segítségével vagy az [email protected] e-mail címünkön!