3D technológiák a mezőgazdaságban

3D nyomtatás és 3D szkennelés alkalmazási példák a mezőgazdaság, mezőgazdasági gépgyártás, növénytermesztés és állattenyésztés területéről.

 

3D nyomtatás alkalmazási példák a mezőgazdaságban

Az additív gyártás vagy más néven 3D nyomtatás alkalmazására a mezőgazdaság területén is egyre több követendő példát látunk.

Egyrészről az additív technológiák kiválóan alkalmasak az agrikultúra területén történő termékfejlesztések támogatására, gyors és funkcionális prototipizálásra. Másrészről a szívós, 3D nyomtatható kompozit anyagok lehetővé teszik végfelhasználásra kerülő egyedi eszközök gyártását és hiányzó vagy sérült alkatrészek pótlását is. A 3D nyomtatott, alkalmazásra szabott eszközök használata képes növelni a termesztés és tenyésztés munkafolyamatainak hatékonyságát.

 

Egyedi célszerszámok

Kompozit szenzor applikátor

3d nyomtatott kompozit szenzor applikátor

A Livestock Labs, mezőgazdasági technológiai startup az állatállomány helyét és egészségi állapotát követő EmbediVet szenzor elhelyezését segítő applikátor előállításához erős, kopásálló Onyx alapanyagot és Markforged 3D nyomtatót használ.

 

Személyre szabott végtermék

Egyedi kontrollpanel

mezőgazdasági gép kontroll panel sls 3d nyomtatással

Az IBL Hydronic mezőgazdasági gépekhez fejleszt egyedi vezérlő paneleket, amelyek burkolatának és alkatrészeinek gyártásához a teljes formai szabadságot és ellenálló anyagokat nyújtó Form Fuse 1 SLS nyomtató technológiára támaszkodnak.

 

Termékfejlesztés, prototipizálás

3D nyomtatott, chipes csíráztató

A Farmshelf a városi gazdálkodás területére fejleszt automatizált rendszereket. Az egyedi hardver és szoftver platformjuk fejlesztéséhez, teszteléséhez és finomításához asztali Ultimaker 3D nyomtatókra támaszkodnak.

 

 

Karbantartás, alkatrészpótlás

Szálerősített kompozit eszterga váltókar

3d nyomtatott kompozit eszterga pótalkatrész

A mezőgazdasági gépek alkatrészeit tervező és gyártó Brooke and Mackanzie kompozit nyomtatásra támaszkodik a funkcionális prototípusok gyártásához. Emellett saját berendezéseik költséghatékony és gyors karbantartását is segíti a technológia.

 

Termékfejlesztés, prototipizálás

Szarvasmarhák megfigyelésre szolgáló rendszer

3d nyomtatott szenzor chip állattenyésztés szarvasmarha

Csehországi testvérvállalatunk partnere, a Farmtec cég Ultimaker S5 3D nyomtatókon Ultimaker PC alapanyagból nyomtat NFC chippel és szenzorokkal felszerelt dobozokat, amelyek a szarvasmarhák nyakába akasztva gondoskodnak azok azonosíthatóságáról és a megfigyelt viselkedési adatok tárolásáról.

 

Protézisek, állatorvoslás

Kompozit lópatkók

3d nyomtatott lópatkó állatorvoslás

A szintén cseh Horse Soul Brand sérült lovak számára készít kompozit 3D nyomtatással patkókat. Ezek a patkók segítenek csökkenteni az állat fájdalmait és az esetleges elaltatást. A 3D nyomtatott megoldás könnyebb és olcsóbb, mint a hagyományos fém-gumi patkó.

 

3D szkennelés a mezőgazdaságban

Az optikai 3D szkennereknek köszönhetően lehetséges mezőgazdasági alkatrészek, épületek, nővények és állatok gyors és egyszerű digitalizálása.

A 3D szkennelést alkalmazzák a termesztés folyamatainak megfigyelésére és vizsgálatára, kutatások támogatására. Emellett az ipar más területein elterjedt alkalmazások az agrikultúra területén is jelentős hozzáadott értéket képviselnek: jellemző az alkatrészek vagy teljes járművek, gépek digitalizálása újragyártás, átalakítás vagy felújítás céljából. Az infrastruktúra tervezését és fejlesztését pedig a nagy távolságot lefedő, gyors és pontos térszkennerek segítik.

 

K+F

Növények fenotipizálása

növénytermesztés 3d szkennelés

A 3D szkennerek lehetővé teszik növények digitalizálást percek alatt és így azok roncsolásmentes vizsgálatát a legjobban termő egyedek azonosításához vagy betegségek felismeréséhez. Egy kutató 160 növény termőképességét vizsgálta így az 50 mikron pontos modelleket rögzítő Artec Space Spider 3D szkennerrel.

 

Újragyártás, alkatrészpórlás

Homlokrakodó adapter

mezőgazdasági munkagépek 3d szkennelése

Az angliai Taylor Attachments Artec Leo kézi 3D szkenner segítségével digitalizálja és gyártja újra régi mezőgazdasági gépek kifutott alkatrészeit, például traktorok homlokrakodó adaptereit. A pár perces szkennelés és visszamodellezés hetekkel rövidíti meg a folyamatot.

 

Nagy tárgyak digitalizálása

Mezőgazdasági siló felmérése

3d szkennelt mezőgazdasági siló

A térszkennereket és nagylátószögű kézi eszközöket épületfelmérésre, tervdokumentációk készítésére és földmérésre is használják. Ugyanezen eszközök nagyméretű munkagépek digitalizálását, mérését, felújítását, átalakítását vagy akár online megjelenítését is segítik.

3d szkennelt bobcat munkagép

Artec Leoval 3D szkennelt bobcat

 

Minőségellenőrzés

Mezőgazdasági gépalkatrész ellenőrzése

mezőgazdagsági gépalkatrész minőségellenőrzés

Az optikai 3D szkennerek és fejlett szoftverek rendkívül megkönnyítik a minőségügyi ellenőrzést. Egy partnerünk számára precíz mérés és ellenőrzés céljából digitalizáltuk földmunkagépek hegesztett alkatrészeit.

 

 

 


 

Találja meg az Ön vállalkozása számára legnagyobb értéket biztosító 3D nyomtatót és 3D szkennert!

 

freedee ultimaker hivatalos partner Forduljon a FreeDee szakértő csapatához! Próbálja ki, nézze meg a 3D nyomtatókat és szkennereket a FreeDee kínálatában, tesztelje velünk saját munkafolyamatában ezeket a világszerte népszerű berendezéseket!

 

  Mibel állhatunk rendelkezésre?*

  Üzenet*:

  Név*:

  Email cím*:

  Telefonszám*:

  Cégnév:*

  0