honvédelem honvédelmi 3d nyomtatás hadsereg hadiipar additív gyártás alkalmazási példák

Honvédelem és hadiipar

3D nyomtatás és 3D szkennelés alkalmazási példák a honvédelem területéről

 

A honvédelem gyakran volt már a történelem során a világot átformáló innovációk bölcsője, így az sem meglepő, hogy a hadiipar is jelentős mértékben támaszkodik a termékfejlesztés 21. századi alappillérére, az additív gyártásra. A rapid gyártásnak nemcsak az újításokhoz vezető fejlesztői munkában, de az alkatrészpótlás területén és a frontvonalban is hasznát veszik. A kihelyezett 3D nyomtatók a felmerülő igény helyszínén képesek megoldást nyújtani, ami különösen nagy lehetőség, hiszen a honvédelem az a terület, ahol igazán élet-halál kérdés az ellátási láncok biztosítása.

 

A legnagyobb hozzáadott értéket képviselő honvédelmi alkalmazások:

 • Prototípus gyártás, innováció
 • Helyszíni, azonnali alkatrészpótlás
 • Egyedi szerszámok, eszközök, felszerelések

Olyan 3D nyomtatókat javasolunk hadiipari, katonai alkalmazásra, amelyek:

Technológiai erőfölényt jelentenek

Egy fejlett 3D nyomtató kezelése könnyen elsajátítható, működtetése kevés manuális munkát igényel és megbízható az ismétlőképessége, ezáltal támogatja a fejlődést, ahelyett, hogy operátori munkaórákat emésztene fel. Szállítható, bárhol bevethető, erős anyagokkal dolgozni képes, emellett szoftveresen is előrehaladott, biztonságos, segíti a csapatmunkát és a digitális raktározást.

Biztonságos gyártási platformot kínálnak

Kínálatunkban mind a Markforged, mind az UltiMaker 3D nyomtatógyártó nagy hangsúlyt fektet a szoftveres biztonságra, platformjaik ISO/IEC 27001 biztonsági tanúsítvánnyal rendelkeznek, akár online, offline és belső intraneten is működnek. Így lehetővé teszik a digitális gyártást anélkül, hogy új kockázatnak tennék ki a szervezetet.

Markforged ISO 27001 és STIG

Ultimaker ISO 27001

Készek a bevetésre

A távoli helyszíni gyártás lehetősége az ellátási lánc kockázatokat versenyelőnnyé változtatja, a TMK alkatrészek helyi, igény szerinti nyomtatásával segít növelni a készenlétet. Ehhez az is kell, hogy erős, szívós kompozit vagy fém alapanyagokkal megbízhatóan gyártani képes nyomtatót válasszunk. Emellett fontos az egyszerű kezelhetőség, amelyet a beszerzési forrás által biztosított kezelési tréning és szakmai felkészítés támogat meg.

3D nyomtatás bárhol, bármikor a honvédelem számára

 

Ma már találhatók 3D nyomtatók a katonai támaszpontokon, kiképző központokban, hadihajók fedélzetén és katonai járművek rakterében is. Olyan 3D nyomtatók is elérhetők, mint a Markforged X7 Field Edition, amely a honvédelem számára fejlesztett kifejezetten a terepre tervezett védőtokban elérhető, így egy pillanat alatt lehet telepíteni bármely készenléti területen.

 

Egy ilyen széleskörűen bevethető, megfizethető és önálló gyártási platform nagy rugalmasságot biztosít, hogy pontosan akkor és ott gyártson alkatrészeket, amikor és ahol szükség van rájuk. Az additív gyártás lehetővé teszi, hogy a honvédelem, az innováció és a műveleti készenlét terén vezető szerepet vállaljon – miközben más védelmi szervezetek továbbra is az alkatrészek szállítására várnak.

 

Az alkatrészgyártás mellett a katonaság az épületnyomtatással is kísérletezik: Például 2019 végén – kevesebb mint 36 óra leforgása alatt – az amerikai tengerészgyalogság tagjai a Camp Pendletonban gyorsan száradó betont használtak egy olyan bunker helyszíni 3D nyomtatására, amely elég nagy volt ahhoz, hogy elrejtsen egy rakétavető rendszerrel felszerelt teherautót. Másik példa, hogy az Egyesült Államok Hadseregének Mérnöki Hadteste kifejlesztett egy olyan 3D nyomtatót, amely gyorsan képes repeszálló betonszerkezeteket, például épületeket, kis hidakat, bunkereket és kapuházakat létrehozni.

 

 

Alkatrészpótlás, robosztus nyomatok, fém és kompozit nyomtatás

 

A terepen jellemző szélsőséges körülményeknek is ellenálló pót- és cserealkatrészekhez az üveg- és szénszál-erősítésű polimerek biztosítják a szükséges szilárdságot, szívósságot, hőállóságot és korrózióállóságot. A világ vezető alapanyaggyártóinak kompozit nyomtatószálait sok esetben olyan elérhető és megbízható, kompozitra felkészített és könnyen szállítható 3D nyomtatókkal gyártják, mint az Ultimaker kétfejes gépei. Ezek az alkatrészek, amelyek anyagát darabolt nanoszálak erősítik, képesek leváltani korábban marással készülő danamid, pom vagy más ellenálló anyagú, korábban marással készülő pótalkatrészeket, felszereléseket és munkadarabokat.

 

Mindazonáltal a honvédelem területén gyakran van ennél is nagyobb szilárdságra és ellenállóságra szükség, ezért népszerű a Markforged által fejlesztett folyamatos szálerősítés alkalmazása is. A Markforged kompozit nyomtatói egy másodlagos nyomtatófejjel folyamatos üveg-, kevlár- vagy karbonszálat ágyaznak az alkatrészekbe, amely által a fémeket leváltani képes szilárdságot lehet velük elérni. A folyamatos szálerősítéssel nyomtatott kompozit alkatrészek nemcsak példátlanul erősek, de segítenek súlycsökkenést is elérni, ezáltal például redukálható a katonák speciális felszerelésének a terhe is.

 

A következő lépcsőt a fémnyomtatók jelentik, amelyek alkalmazására szintén találunk példát mind szárazföldi létesítményekben, mind hadihajókon.Az amerikai DEVCOM Army Ground Vehicle Systems Center (GVSC) a világ legnagyobb fémnyomtató fejlesztésébe is belefogott, elindította Jointless Hull projektjét. A projekt részeként a GVSC a világ legnagyobb 3D fémnyomtatóját fejleszti egy darabból álló hajótestek és egyéb nagy alkatrészek gyártására katonai szárazföldi járművek számára.  Mindeközben a francia haditengerészet felszerelte egyik szolgálatban lévő hadihajóját a valaha nyomtatott legnagyobb fém hajócsavarral.

 

További honvédelmi 3D nyomtatás alkalmazási példákért látogassa meg a Markforged és az Ultimaker dedikált weboldalait.

Felkeltette érdeklődését a 3D nyomtatás?
Keresse bizalommal csapatunkat a felmerülő igényeivel és kérdéseivel!

  Érdekelne: *

  Név *

  Email cím *

  Telefonszám *

  Cégnév *

  Üzenet  hadiipar fejlesztés innováció 3d nyomtatás freedee