Blog

3D nyomtatásban a jövő épületei

A Killa Design 3D nyomtatást használ ikonikus építészeti terveik megvalósításához, többek között a valaha épült legösszetettebb struktúrájú épület megtervezéséhez is additív gyártást alkalmaztak.


Killa Design 

 

Az utóbbi két évtized során a fejlődő CAD eszközöknek és építkezési technikáknak köszönhetően az építészek számára egyre nagyobb tervezési szabadság lett elérhető. A technológiai újításoknak, köztük az építészeti 3D nyomtatásnak is hála a tervezett geometriák és formák egyre inkább organikussá és dinamikussá válnak, az építész irodák pedig messzire kitolják a képzeletük határait.

A Dubai bázisú Killa Design egyedi, ikonikus, időtlen tervek kivitelezésére fókuszál – ideértve a világ első 3D nyomtatott irodáját és az egyik legkomplexebb épületet, ami valaha megvalósult.

 

 

Amikor a hagyományos nem elég…

 

Bonyolult geometriájú épületet fejleszteni kihívást jelent mind tervezői, mind kivitelezési szempontból. Elengedhetetlen, hogy az építészek teljes mértékben átlássák az épület szerkezetét és formáját már a legelső fázistól kezdve. Ennek érdekében kicsinyített, kézzelfogható épület-modelleket hoznak létre additív gyártással. Hagyományos módon megalkotni térben ezeket a bonyolult, organikus formákkal bíró épület-modelleket, mint amilyen a “Museum of the Future” is, azonban gyakran nem hatékony vagy akár egyenesen teljesíthetetlen feladat.

 

 

Épülő nevezetesség

 

A Museum of the Future egy a Dubai Future Alapítvány kezdeményezései közül, amelynek vezetője őfelsége Mohammed bin Rashid Al Maktoum sejk, az Egyesült Arab Emirátusok miniszterelnöke. A várhatóan idén ősszel átadásra kerülő Museum of the Future a maga 78 méteres magasságával és szinte egyenes vonalak nélküli ellipszis alakú formájával egyértelműen a város egyik látványosságává fog válni.Museum of the Future

A Killa Design 3D nyomtatott modelleket adott a gyártóknak, kivitelezőknek és mérnököknek az épület teljes megértése érdekében még mielőtt az építkezés megkezdődött volna. A külső formán felül az építész iroda keresztmetszeti 3D modelleket is nyomtatott, hogy az épület belső szerkezete is láthatóvá és érthetővé váljon.

 

 

A múzeum teljes egészében nyomtatásra került, ezzel támogatva a homlokzat takarítási tervének kifejlesztését, és a kötelek hozzáférési pontjainak megtervezését. A 3D nyomtatott metszeti nézet egyértelmű bepillantást biztosított a múzeum tereinek belsőépítészeti tervezése és elrendezése során. A homlokzat építése során használt technológia bemutatására egy másik nézetet is nyomtattak. Minden egyes nyomtatott épületrészlet szerepet játszott abban, hogy alátámassza a különböző építészeti kihívásokra javasolt megoldások hatékonyságát és megvalósíthatóságát.

 

Nem egy hétköznapi iroda

 

Mint a világ első használatban lévő 3D nyomtatott irodaépülete, a Jövő irodája szintén egyértelmű kihívást jelentett. Külső részének különálló beton elemeit egy hatalmas 3D nyomtató építette fel, majd azok a helyszínen lettek összeillesztve. Mielőtt ez megtörténhetett volna, a Killa Design megfelelő tervet kellett készítsen azon kínai cég korlátozásai szerint, amely vállalta a darabok majdani 3D nyomtatását.

 

 

Ultimaker 3D nyomtatóikat használva a Killa Design képes volt létrehozni egy olyan tervet, amely működőképes volt és energia-hatékonysági szempontból is megfelelt Dubai klímájának, ahol a hőmérséklet gyakran eléri a 45 fokot is akár.

 

Tornyosuló kihívások

 

Szintén a Killa Design által megvalósított egyik projekt a Dubai szívében elhelyezkedő, 111 emeletes SRG felhőkarcoló. Az épület organikus formája megfelelő klíma-hatékonyság szempontjából, miközben a torony maga napenergiát használó panelekkel lett borítva. Két szélturbina is található a szerkezet tetején, maximum 500 millió Watt energiát termelve.

 

 

Egy olyan magas épületet kivitelezni, mint az SRG torony önmagában egy szép eredmény. A két turbina hozzáadása viszont még nagyobb kihívást okozott. A cégnek szükséges volt egy olyan módszert találnia, amivel könnyedén megfigyelheti és megvitathatja a tervezési kihívásokat mind a kollégákkal mind az ügyfelekkel is. Az épületmodell 3D nyomtatásával jóval egyszerűbb volt meghatározni a torony külső szerkezetének megvalósíthatóságát. A nyomtatott épület felső részének elemzésével a Killa Design mérnökei megoldást találtak a turbinák telepítésére.

 

Elképzelni, kivitelezni, megismételni

 

Építészeti modelljeik előkészítése során a Killa Design Ultimaker S5 FDM nyomtatókat használ a különböző koncepciók, iterációk kivitelezése és vizsgálata érdekében. A nyomtatók támogatják az építészeket ötleteik prezentálásában egy-egy kreatív brainstorm során, és jelentősen felgyorsítják a tervezési folyamatot.

 

Az Ultimaker dupla fejének köszönhetően az építészek világszerte képesek bármilyen összetett forma nyomtatására, amikor csak szükségük van rá. A vízoldható PVA anyagot az Ultimaker kétfejes gépei kifogástalanul kezelik és nyomtatják támaszanyagként, amely biztosítja, hogy a cizellált modellek minden felülete tökéletes legyen és a részletek ne legyenek kitéve sérülés veszélyének a támasztékok eltávolítása során. Amikor a nyomtatás elkészül, az építészek normál csapvíz segítségével egyszerűen eltávolítják a PVA anyagot – nincs szükség kézi utókezelésre.

Az építészeknek csak ki kell választaniuk a tervet, amit fizikailag reprezentálni szeretnének és egyből indulhat is a nyomtatás.

 

Forrás: Ultimaker

Felkeltették érdeklődését az Ultimaker 3D nyomtatók?

 

Már látja mire tudná használni az additív gyártást vagy még csak eljátszott a gondolattal? Mindkét esetben megfelelő helyen jár!

 

A FreeDee Kft. kifejezetten a kiemelkedőár-értékarányú, elérhető 3D nyomtatási technológiákra specializálódott. Az Ultimaker 3D nyomtatók hivatalos hazai forgalmazóiként vállalatunknál képzett szerviz szakemberek dolgoznak, akik a beüzemeléstől kezdve a kezelési tréningen át a későbbi tanácsadásig minden ügyfelünk rendelkezésére állnak tapasztalatukkal és szaktudásukkal.

 

Az Ultimaker 3D nyomtatóiról személyesen irodánkban vagy weboldalunkon tud részletesebben tájékozódni. A technikai alapadataikat és listaáraikat összevető táblázatot pedig letöltheti az űrlap kitöltésével:

 

Hiba: Kapcsolatfelvételi űrlap nem található.

 

0