Tízezres darabszámok Fuse 1 SLS nyomtatóval az AGC Glass Hungary-nél

Az AGC Glass Hungary Kft. szelektív lézerszinterezéssel (SLS nyomtatás) váltott le korábban esztergálással készült kis- és közepes sorozatú alkatrészeket. A Formlabs 2021-ben berobbant és azóta töretlen népszerűségnek örvendő kompakt SLS rendszerével, Form Fuse 1 SLS nyomtatóval gyártanak primerező fejeket a környei gyárban. A házon belüli SLS 3D nyomtatónak köszönhetően rugalmasabban tudják kezelni a raktárkészletet, miközben egyre újabb alkalmazási területeken is bevetik a technológiát.

 

A japán központú AGC konszern globális piacvezető síküveg gyártásban és feldolgozásban, a világon minden 100 személyautó üvegből 30-at az AGC valamelyik gyára készíti. Világszerte 36 országban vannak jelen 200 telephellyel, amelyből 100 Európában található. A hazai AGC Glass Hungary Kft. is autóipari üvegek tömeggyártásával foglalkozik 2006 óta. A környei gyárban havonta több tízezer autóüveg és szélvédő készül.

 

agc glass hungary tatabánya

 

A kihívás: kis- és közepes szériák gyártása

Az autó és szélvédő üvegek gyártása során szükség van különböző átmérőjű filctartó fejekre, amellyel a későbbi ragasztást előkészítő vegyszereket viszik fel az üveg felületére. Ezek a primerező fejek a rajtuk átmenő vegyszereknek köszönhetően viszonylag gyakran elhasználódnak és cserére szorulnak. Az AGC Glass gyárában évi több tízezer darab ilyen fejre van szükség, amely különböző átmérők kis- és közepes szériáiból tevődik össze. A gyártás kiszervezése esztergára viszonylag költséges és emellett rugalmatlan, lassú folyamat volt, ezért hatékonyabb megoldást kerestek.

 

agc glass hungary gyárban 3D nyomtatott szériák Primerező fejek 3D nyomtatott szériái

 

Megoldás

Az AGC Glass Hungary csapata már 2019 óta támaszkodik házon belül FFF 3D nyomtatásra, egy Ultimaker S5 kétfejes FFF 3D nyomtatóra. Néhány primerező fejet legyártottak ezzel az eljárással, azonban az FFF nyomtatás tempója, az alátámasztásokból adódó utómunka igény és a nem víz- és légzáró szerkezet nem felelt meg a feladatra. SLS nyomtatással azonban erős, vegyszerálló anyagból lehetséges termelékeny és rugalmas módon a célnak megfelelően tömítő alkatrészeket gyártani.

 

3D nyomtatott primerező fej használata A nyomtatott fejen egy távtartó is segíti a pontos használatot
A Form Fuse 1 SLS nyomtató rendszer kiválasztását tesztnyomtatás és megtérülésszámítás előzte meg. A Fuse 1 bekerülési költsége és az egy alkatrészre vetített alapanyagköltség alapján 2022 tavaszán a nyomtató beszerzése mellett döntöttek. Azóta többezer primerező fejet gyártottak le, amelyeket a nyomtatásnak hála egy állítható távtartóval is kiegészítettek, amely az üveg széléhez képest segít fixen tartani a kenés távolságát.

 

Jövő

Az SLS nyomtatások a Fuse 1 rendszer beszerzése óta az eredeti célhoz képest a gyár más területein is felütötték a fejüket. Az eredeti cél mellett mára a gyártás során használt segédalkatrészek és a gépalkatrészek között is előfordulnak 3D nyomtatott darabok, a felhasználás pedig egyre bővül. Többek között az elkészült autóüvegekre kerülő matricák és távtartók felhelyezését segítő sablonok is 3D nyomtatással készülnek.

 

 


 

 

Ismerje meg jobban a Form Fuse 1 SLS 3D nyomtató előnyeit!

 

freedee ultimaker hivatalos partner Forduljon a FreeDee-hez, hivatalos hazai Formlabs partner szakértő csapatához! Nézze meg a Form Fuse 1 SLS 3D nyomtatót a FreeDee irodájában, kérjen tőlünk mintát vagy tesztelje saját modellel ezt a világszerte népszerű, gyors és megbízható gyártóeszközt!

 

  Mibel állhatunk rendelkezésre?*  Üzenet*:


  Név*:


  Email cím*:


  Telefonszám*:


  Cégnév:*   

  0