Reverse engineering – szerkeszthető 3D modell meglévő tárgyai alapján

Vállaljuk összetett geometriájú tárgyak 3D szkennelésen és/vagy méréseken alapuló, gyártási vagy archiválási célú 3D digitalizálását. A reverse engineering (magyarul visszamodellezés vagy visszafejtés) folyamat eredményeként létező, összetett formavilágú tárgyak, gyártmányok alapján szerkeszthető, szolid 3D modell készül. A digitális reprodukció célja általában újra gyártás, áttervezés, megőrzés vagy illeszkedő formák tervezése.

Milyen esetekben érdemes visszamodellezni egy tárgy 3D modelljét?

A reverse engineering terjedő alkalmazását az indokolja, hogy a gyártásban egyre gyakrabban előforduló feladat az egyszerű felületekkel (henger, gömb, téglatest, kúp, stb.) nem vagy csak nehezen meghatározható formák geometriájának meghatározása, szerkeszthető 3D digitalizálása. Választ ad arra az általánosan jellemző problémára is, hogy a régi, nem számítógéppel készült tervrajzok gyakran elvesztek az idők során. Valamint akkor is alkalmazzák, ha kézzel formázott mesterdarabok reprodukálására van szükség. Néhány feladat, ahol a visszamodellezést alkalmazzák:

  • Elkallódott tervek alapján készült alkatrészek digitális reprodukálása
  • Kézzel formázott mesterminták geometriájának leképezése
  • Komplex, egyszerű felületekkel le nem írható, nehezen mérhető (például sok, változatos ívet tartalmazó) alakzatok meghatározása
  • Elkopott gyártószerszámok, öntőformák, alkatrészek leképezése és javítása
  • Digitalizálás gyártási célú áttervezéshez vagy illeszkedő alkatrészek tervezéséhez

Mi a reverse engineering folyamata?

A forma leképezése történhet felületillesztéssel vagy visszamodellezéses módszerrel. A választás a formai bonyolultságtól, a lehetséges megoldások viszonylagos időigényétől és a megrendelő elvárásaitól függ. Amennyiben geometriai formákkal, felületekkel jól leírható a digitalizálásra hozott darab, a visszamodellezés mérésekkel és műszaki skiccekkel kezdődik. Az ezek alapján végzett 3D modellezési munka eredménye közvetlenül egy szerkeszthető, tömör testmodell.

Az összetett, nehezen mérhető formákat ezzel szemben először az Artec 3D professzionális kézi 3D szkennereivel digitalizáljuk. A 3D szkennelés eredménye egy 0,05 mm sűrűségű pontfelhő által alkotott háromszögelt mesh-modell, amely az ezt követő reverse engineering lépések bemeneti formátuma. A szerkeszthető 3D terv létrehozásához erre a hálómodellre feszítünk felületeket 3D modellezéssel. A felületillesztés körülbelül +/- 0,1 mm pontossággal kivitelezhető.

A reverse engineering folyamat eredményeként kapott visszafejtett modellek gyártható, paraméterezhető, solid CAD modellek. Fontos azonban, hogy a pontos, mért adatokat bizonyos mértékig idealizálja a folyamat, hiszen egy pontfelhőre igyekszünk a lehető legjobban illeszkedő felületeket rászerkeszteni. Minden esetben igyekszünk a lehető legjobb megoldásokkal a leghűebben létrehozni az adott formát.

Digitalizálás Artec 3D szkennerekkel

Műszaki dokumentáció folyamata

A Geomagic Control X  forradalmi, könnyen kezelhető, intuitív, átfogó vezérlésekkel és nyomon követhető, megismételhető munkafolyamatokkal áll a felhazsnálók rendelkezésére. A gyors, pontos, információ-gazdag jelentéskészítés és analízis lehetővé teszi a gyártási munkafolyamat termelékenységének növelését és a kiemelkedő minőség folyamatos biztosítását.

 

A riportok készítése a Geomagic Control X-ben rendkívül rugalmas, így a személyre szabott kommunikáció, az adatok értelmezése és a szükséges intézkedések meghatározása gyors és egyszerű.

Árajánlat vagy személyes konzultáció kérése

Amennyiben szeretne érdeklődni vagy árajánlatot kérni reverse engineering szolgáltatásainkra, kérjük, minél több részletet osszon meg velünk a feladat tárgyáról:

  • Fényképek és rajzok a tárgyról
  • A visszafejtett 3D modell felhasználási területe
  • A visszamodellezésre szánt felületek megjelölése, amennyiben nincs szükség a teljes tárgy digitalizált modelljére
  • Sarkallatos pontok, tűrések, kívánt pontosság
  • Kívánt kimeneti fájlformátum

Örömmel vesszük azt is, ha egyeztetés céljából meglátogat minket és akár elhozza a digitalizálandó tárgyat az irodánkba. Kérjük, hogy először a Kapcsolat menükpontunkban vagy az [email protected] e-mail címre küldje el a fenti elvárásokat, ahol mérnökeinkkel személyes megbeszélést is egyeztethet.