Blog

Hatékonyabb palackgyártás Ultimaker 3D nyomtatóval

A prototípusgyártás minden hagyományos gyártófolyamat egyik legköltségesebb, ugyanakkor elengedhetetlen része. Nem csoda, hogy az elérhető árú és precíz 3D nyomtatók ezen a területen robbantak be először a gyártásba. Elterjedésük pedig azzal járt, hogy ma már nagyon nehéz olyan megrendelőt találni, aki kézzelfogható minta nélkül, műszaki rajz vagy számítógépes render alapján a mi megoldásunk mellett döntene. A palackfúvó gépek gyártásával és flakonfúvással foglalkozó Poliol PET Packaging életében is akkor vált elengedhetetlenné a saját 3D nyomtató, amikor már az ügyfeleik túlnyomó része igényelt termékmintát a megrendelés leadása előtt. Választásuk az Ultimaker 3 Extended kétfejes 3D nyomtatóra esett, amely a nyomtatott modellek kiemelkedő felületi minőségével és 30 cm-es építési magasságával győzte meg a gyártót.

 

A flakon termékminták legyártása korábban nagyon időigényes, drága és bonyolult folyamat volt a Poliol PET Packaging számára, amely értékes kapacitásokat foglalt le a gyártásban. Az általuk gyártott palackok, ahogy a név is sugallja, főként poletilén tereftalátból, röviden PET-ből készülnek. A PET granulátum és pehely keverék a műanyag fröccsöntő gépbe kerül, ahol 315 fokra melegítik fel, a folyós műanyagmasszát pedig a gép nagynyomáson egy öntőformába önti. Így készülnek a nyers darabok, amelyeket egy másik, újramelegítéses nyújtó-fúvógép alakít palackká. Ez a gép nyomja az ismét felmelegített, megnyújtott műanyagot az egyedi, palackalakú fémforma falának. Nem meglepő, hogy egyetlen palackért lefoglalni és átszerszámozni egy gépet, amely többezer flakon gyártására képes óránként, aránytalanul nagy költséget jelentene, ráadásul a gyártást is hátráltatná. Ezért a termékmintákat korábban sem így, hanem CNC marással készítették el. Számszerűsítve azonban így is szemmel látható a különbség. Egy flakon prototípus az Ultimaker 3 Extended 3D nyomtatóval készítve körülbelül hatodába kerül a cégnek, mint CNC marógépen gyártva, nem számítva az idő- és kapacitásspórolást, amelyet 3D nyomtatással tudtak elérni.

 

3d nyomtatott felületi minőség

 

Noha a kétfejes géppel nyomtatott, akár 30 cm magas minták mérettesztekhez is használhatók, illetve gyárthatósági problémák feltárásában is hasznosnak bizonyulnak, a Poliol PET számára elsősorban a vevői termékminta igények kiszolgálása volt a cél. Ennek megfelelően a Poliol PET Packaging olyan 3D nyomtatót keresett, amely nemcsak nyomtatási térfogatában megfelelő, de felületi minőségében is kiemelkedő, hiszen a minták elsődleges célja a termékterv minél meggyőzőbb prezentálása az ügyfél felé. Az Ultimaker gépei világszerte híresek az FDM kategóriában egyedülálló XY visszaállási pontosságukról és az ebből is adódó feltűnően sima, 3D nyomtatott felületekről. A holland gyártó pedig tavaly dobta piacra a kétfejes Ultimaker 3-at és Ultimaker 3 Extendedet, amelyek még tovább fokozták az elérhető minőséget, ami a felületek pontosságát illeti.

 

Az Ultimaker 3 gépek egyik különlegessége, hogy a többmilliós, kétfejes 3D nyomtatókhoz hasonlóan képesek megemelni a másodlagos extruder fúvókáját, így nem koszolnak egymás munkájába a fejek, hanem tökéletesen tiszta és pontos modellek előállítására képesek akár két különböző színből, akár oldható támaszanyaggal. A vízoldható támasztékok alkalmazásával pedig az alámetszést tartalmazó geometriák is szépen nyomtathatók, nincs szükség a modell saját anyagából készült támasztékainak eltávolítására és az érintett felület csiszolására. A gyártó másik újítása, hogy a nyomtatófej magjai egyetlen kézmozdulattal cserélhetők, így attól függően, hogy kétszínű modell anyaggal, vagy oldható támasszal szeretnénk használni a masinát, tudunk A vagy B jelű, adott alapanyagra optimalizált nyomtatófejet használni, ráadásul a gép karbantartása is egyszerűbb.

 

Poliol forgácsoló és szerelő üzem

 

A Poliol PET Packaging a gyártás mellett palackfúvó gépek forgalmazásával is foglalkozik és nagyon fontos számára, hogy saját és partnerei számára a lehető leghosszabb élettartamú, minőségi megoldásokat biztosítson, így a karbantartás is a szolgáltatásuk kiemelt részét képezi. Az Ultimaker 3 gép ezen a területen is hozott változást: a fúvógépek több, műanyag kopóalkatrésze, amelyet korábban forgácsolással készítettek el, gyorsabban pótolhatóvá vált az elterjedt PLA mellett akár olyan ipari polimerekből, mint az ABS vagy a Nylon.

 

Az ön gyártási folyamatait is költséghatékonyabbá és gyorsabbá tehetnék az Ultimaker asztali megoldásai?

Töltse le az Ultimaker 3D nyomtatók technikai specifikációit összevető táblázatunkat és keressen fel minket kérdéseivel!

    Név

    E-mail cím

    Telefonszám

    Cégnév

    0