Termékbemutatók és trendek a Formnext kiállításról

November 7. és 10. között került megrendezésre a frankfurti Formnext kiállítás, amely a világ egyik legjelentősebb 3D nyomtatással foglalkozó szakmai rendezvénye. 4 hatalmas teremben, több, mint 50 000 m2-en mutatkozhatott be a több, mint 800 kiállító. Mint minden évben, a FreeDee csapata idén is bejárta az expót. Az ott látott újdonságokat és trendeket ebben a cikkben foglaltuk össze, hogy azokhoz is eljussanak a 3D nyomtatási piac legfrissebb újdonságai, akiknek nem volt alkalmuk kiutazni a rendezvényre.

 

 

A frankfurti Formnext kiállítás idén 8. alkalommal került megrendezésre. A keddtől péntekig tartó eseménysorozaton több, mint 30 000 látogató élvezhette a kiváló előadásokat, tekinthette meg a világ legfejlettebb 3D nyomtatóit és 3D szkennereit működés közben, valamint betekintést nyerhettek a legújabb technológiai fejlesztésekbe is. A FreeDee a kezdetektől részt vesz az eseményen, ahol minden évben jól megfigyelhetők az elkövetkező éveket meghatározó fejlődési irányok. A három ott töltött nap még kevésnek is bizonyult ahhoz, hogy a kötelező körökön túl mindent szemügyre tudjuk venni. Álljon itt a teljesség igénye nélkül tehát néhány érdekesség, amik mellett nem tudtunk elmenni megállás nélkül.

 

Fémnyomtatás a Formnext 2023 kiállításon

A 12-es csarnok első szintjén már a bejáratot átlépve tudatosult a látogatóban, hogy itt bizony a fémeké a főszerep; egyből a DMG Mori óriási standján találtuk magunkat. A megmunkálóközpontjairól híres gyártó lézerszinterezős és hibrid megoldásai egyre népszerűbbek a szerszámgyártók körében, jóllehet viszonylag új szereplőnek számítanak a 3D nyomtatás piacon. Nem úgy az SLM Solutions, akiket újabban már Nikon SLM Solutions-ként kell illetni, mivel a közelmúltban a fémnyomtató céget felvásárolta a japán cégóriás. Óriási standjukon hatalmas, speciális ötvözetekből készült nagyméretű nyomatokkal találkoztunk, amelyek főként a repülő- és autóipar, speciális gépészet, öntészet és szerszámkészítés területén alkalmaznak nagy hozzáadott értékkel. Az SLM Solutions a világ legjobb lézerolvasztásos, porágyas berendezéseit gyártja már évtizedek óta, a technológia elnevezése (Selective Laser Melting) is tőlük ered. Nem titok, hogy berendezéseik többszáz milliós árkategóriába esnek, azonban a páratlan minőséget, ipari ismétlőképességet és a legmagasabb szintű szakmai támogatást nem adják olcsón.

 

 

 

A szintén porágyas lézerolvasztásos nyomtatókat gyártó EOS új géppel egészítette ki M300-4 sorozatát. Az új M300-4 1KW rendszer niche piacot céloz meg, jelenleg alumínium és réz alkalmazásokra specializálódott.

 

A Markforged gigantikus standján több újdonság is várt minket. Itt volt alkalmunk először élőben megtekinteni a PX100 fémnyomtató rendszert, noha a vele készült, elképesztően aprólékos fém alkatrészeket már az idei NEXT 3D konferencián kiállítottuk. A Markforged Metal X fémnyomtató rendszeréhez képest a PX100 a binder jetting technológiát használja, amellyel sokkal precízebb részleteket, sokkal komplexebb alkatrészeket képes gyártani. Mindkét eljárás a fém fröccsöntés elvén működik, viszont a PX100 a ’zöld’ alkatrészeket porágyon, a rétegek közé kötőanyagot fecskendezve hozza létre.

 

 

A még nagyobb méretű fémalkatrészek gyártásához már nem porágyas eljárást, hanem az úgynevezett DED technológiát (felrakó hegesztés elve) érdemes használni. A DED fémnyomtató eljárásra specializálódott, spanyol Meltio 3D gyártó készült újdonsággal a kiállításra: először itt lehetett élőben megtekinteni a Meltio Cell robotkaros fémnyomtató gyártócellát. A Meltio Engine korábban is elérhető termék volt, akkoriban viszont még mindig egyedileg kellett elvégezni a a CNC gépbe vagy robotkaros rendszerbe történő integrációt. A Meltio Cell azonban egy kulcsrakész termék, robotkarral, védőgázas munkatérrel, vezérléssel és a nyomtatófejjel a rendszer egy egységet alkot. Kiválóan alkalmas ezáltal nagyobb méretű fémtárgyak, near-net-shape alkatrészek nyomtatására, vagy akár meglévő szerkezetek felújítására is. A többtengelyes robotkarnak köszönhetően képes akár nem-lineáris szerszámpályák leírására is, így nem csak síkfelületekre képes nyomtatni.

 

 

FDM 3D nyomtató bemutatók az idei Formnexten

A Formnexten idén debütáló legújabb műanyagszál-olvasztásos 3D nyomtatók fejlesztései túlnyomórészt az automatizálásra és az alkatrészenkénti ár csökkentésére összpontosítottak. A cél az, hogy ezeknek az ipari gépeknek a kezelését a lehető legegyszerűbbé tegyék, miközben párhuzamosan minimalizálják a kalibrációhoz, megfigyeléshez és karbantartáshoz kötődő operátori feladatokat.

 

A Markforged stand nemcsak új fémnyomtatóval büszkélkedhetett. Bemutattak egy új, Vega fantázianevű alapanyagot az FX20 ipari kompozit nyomtatóhoz, amely egy szénszállal kevert PEKK műanyag. Ilyenmódon a korábbi, poliamid alapú mátrixanyagokhoz képest még nagyobb szilárdság, illetve még jobb hőállóság érhető el vele. Természetesen ebbe az alapanyagba is beágyazhatóak a folyamatos szénszál, üvegszál és kevlárszál-erősítések.

 

A november 7-i, keddi nyitónap fénypontja délután 3-kor jött el, amikor a Markforged standon bemutatták az addig doboz alatt rejtőző, vadonatúj FX10 ipari kompozit 3D nyomtatót. Ahogyan azt a Markforged CEO-ja, Shai Terem jellemezte: ’a Markforged FX10 egy kicsit olyan, mint a korábbi zászlóshajó, az X7-es gép, csak szteroidokon’. Nagyobb, gyorsabb és termelékenyebb. Az FX10-et elsősorban gyártástámogatási feladatokra tervezték, kifejezetten a gyártósorok hatékonyságát növelő 3D nyomtatás alkalmazások teljesítésére. Azoknak a felhasználóknak szánják, akik számára fontos a fémek szilárdsága, viszont nem akarnak kisebb munkatérben gondolkodni, valamint még nem engedhetik meg maguknak a legnagyobb, FX20-as változatot. Óriási tömeg volt kíváncsi a bejelentésre, alig tudtunk közelebb kerülni a géphez, akkora volt az embersereg.

 

YouTube player

Shai Terem és a Markforged FX10 bemutató a 2023-as Formnext additív gyártástechnológiai kiállításon, Frankfurtban

 

Ugyanezen csarnok második szintjén több ismerős ipari FDM nyomtató gyártóval találkoztunk, az osztrák Evo-Tech, a távolkeleti Raise3D, a Stratasys és a miniFactory standján is körülnéztünk. Az Evo-Tech továbbfejlesztette az El-140-es és El-1040-es gépeinek ipari extrudereit, így még többféle ipari polimerrel és még nagyobb sebességgel képesek dolgozni. A Raise3D standján a jól ismert Pro szériás gépek mellett végre élőben is láthattuk az ipari RMF500-as berendezést, valamint az újonnan bemutatott műgyantás rendszerüket is.

 

A Raise3D műgyantás nyomtatója

 

A Stratasys szintén időzített gépbemutatót a Formnext idejére és prezentálta az új F3300 ipari FDM nyomtatójukat. Akárcsak a Markforged FX10, az új Stratasys gép is kétszer gyorsabb gyártást ígér elődjéhez, az F900-hoz képest, valamint szintén az operátori munkaigény minimalizálását célozza.

 

Szintén az idei Formnexten láthattuk először élőben a high-temp megoldásairól híres miniFactory legújabb nagyformátumú 3D nyomtatóját, az Ignite-ot. A miniFactory Ignite egy high-temp FDM nyomtató, amely 600 x 400 x 400 mm-es munkaterével csaknem kétszer akkora gyártási térfogatot nyújt, mint a korábbi Ultra 2 modell, miközben hasonló kamrahőmérsékletet (200 °C+) és nyomtatási hőmérsékletet (480 °C) kínál. Csakúgy, mint a fenti Markforged és Stratasys példa, a miniFactory fejlesztésén is látszik a cél, hogy a berendezés kevesebb általános felügyelet mellett gyártson termelékenyebben alkatrészeket. A miniFactory egyik különleges fejlesztése, az Aarnii elnevezésű ’valós idejű minőségbiztosítási technológiája’ szoftver, amely érzékelők segítségével nyomon követi és dokumentálja a teljes gyártási folyamatot, amelyről riportot is készít.

 

miniFactory Ignite high-temp nyomtató munka közben

 

A 11-es csarnokban a még nagyobb műanyagnyomtatóké volt a főszerep. Itt állt a több, mint százéves múltra tekintő német Weber cég standja is. A műanyag extruderek gyártásával szerzett tapasztalatukat felhasználva a Weber olyan robotkaros, 3-tengelyes és hibrid berendezéseket fejlesztettek, amelyek a piacon egyedülálló sebességgel képesek nyomtatni többszáz féle műszaki polimerből. Ráadásul az ő esetükben az alapanyag már nem műanyagszál, hanem a jóval kedvezőbb áron beszerezhető granulátum, amellyel akár 8kg/óra beépített anyagmennyiség is elérhető. Ezt nem csak a brossúrák állítják, a standjukon 2 óránként készítettek el szénszálas PETG alapanyagból egy térbeli rácsostartót a robotkaros rendszerükkel.

 

YouTube player

A Weber Additive robotkaros polimer nyomtató rendszere

 

Nem messze a Weber standjától találtuk meg kedvenc műszaki alapanyaggyártónkat, az ESD filamentjeiről is híres 3DXTech céget. Kiváló antisztatikus és műszaki alapanyagaik mellett egy saját 3D nyomtatót is bemutattak, a Gearbox HT-t. Az európai bevezetésre azonban még egy kicsit várni kell, a rendszer egyelőre nem rendelkezik CE tanúsítvánnyal. A Fillamentum vagy a Polymaker filament márka is messziről világított színes standjaival. A Fillamentum az idei Formnexten mutatta be vadonatúj, újra felhasznált halászhálókból készített, környezetbarát Nylon alapanyagát. Egyből mellettük kapott helyet a hobbisták kedvenc műhelye, a Prusa Research standja is. Prusa-ék két új gépet is bemutattak, egy ipari anyagokra fejlesztett delta rendszerű nyomtatót (a közelmúltbeli Trilab akvizíció eredményét), valamint egy, az SL1-nál nagyobb munkaterületű fotopolimeres gépet. A két éve bemutatott Prusa XL ötfejes gépe is dolgozott a standon, bár még mindig nem sikerül teljesíteniük a két éve folyamatosan érkező előrendeléseket.

 

A legújabb 3D szkennerek is bemutatkoztak

A 11-es csarnok felső szintjén kapott helyet az Artec 3D és a SHINING 3D standja is, amelyek még nagyobbak voltak, mint tavaly. A 3D szkennelés területén sem volt hiány újdonságokban.

A kézi megoldásaival híressé vált Artec 3D bemutatta az 5 mikron pontosságra képes Artec Micro II automata metrológiai tárgyszkennerét, amely az elődjéhez képest jóval nagyobb, akár 20 x 20 x 15cm-es alkatrészek automata vizsgálatát is el tudja végezni néhány másodperc alatt. Az új, nagypontosságú 3D szkenner ráadásul az előd árának feléért, már 18 300 Euróért elérhető. Mégsem ez volt a legnagyobb újdonság a 3D szkenner piacon.

 

Artec Micro II új metrológiai tárgyszkenner két munka között

 

A SHINING 3D standján a finom hideg sörök mellett ki tudtuk próbálni a szkennergyártó teljes portfólióját, beleértve a legfrissebb metrológiai megoldásaikat is. Forradalmi újításnak számít a cég most bemutatott terméke, a FreeScan Trio, amely nemcsak, hogy 3 db egyenként 5 MP-s kamerával képes két százados metrológiai pontossággal digitalizálni, de a 98 lézervonalnak köszönhetően ez a világ első és eddig egyetlen metrológiai lézerszkennere, amely képes rámatricázott referenciapontok nélkül, csupán a geometriát követve gyors és pontos lézerszkennelésre. Ezzel a metrológiai 3D szkennelés leglassabb részét, a referenciapontok ráragasztását és eltávolítását iktatja ki. Maga az adatrögzítés is nagyon gyors vele, másodpercenként több, mint 3 millió pontot képes rögzíteni. A FreeScan Trio újításai töredékére csökkentik egy átlagos mérési/minőségellenőrzési folyamat ciklusidejét. A többi újdonságuk az automatizált vizsgálatokhoz kapcsolódott, a mobil mérőállomásuk, valamint a robotkarról vezérelt optikai trackerrel ellátott megoldásaik pedig minimalizálják a szkennelés közbeni esetleges emberi hibákat és az operátorigényt.

 

YouTube player

 

Robotkaros automatizált 3D szkennelő állomás a SHINING 3D standján a FreeScan Combo metrológiai kézi 3D szkennerrel

 

Összefoglalva

Az idei frankfurti expon viszonylag kevés új szereplővel találkozhattunk, miközben jónéhány korábbi cég eltűnt. Megállapítható tehát, hogy a piac konszolidálódni látszik. Az olyan nagy szereplők, mint a Markforged vagy az SLM Solutions még nagyobbak lettek, a korábban ígéretes kisebb cégek kezdtek eltűnni. A főszerep már az ipari adaptációé, az automatizációé, a fejlett szoftveres megoldásoké, ahol csak a legkomolyabb cégek képesek labdába rúgni. A kiállításon és előadásokon látottak alapján a 3D piac jövőjét meghatározó irányokat nagy valószínűséggel  a nagyformátumú, granulátumos ipari gépek, a különböző fémnyomtatási technológiák, a fémeket sok esetben kiváltani képes kompozitok, valamint az automatizált, 3D szkennerekkel történő minőségellenőrzési eljárások fogják meghatározni.

2