Markforged FX10: sokoldalú ipari 3D nyomtató gyártóüzemek számára

A Markforged az elmúlt évtizedet egy olyan additív gyártási platform fejlesztésével töltötte, amely valódi értéket hoz a gyártóüzemekbe. Nemcsak olyan nyomtatókat építettek, amelyek a megmunkált fémet erős kompozitokkal képesek helyettesíteni. A magas elvárásokat támasztó gyári alkalmazásokhoz szükséges alkatrészek beszerzésének folyamatát egyszerűvé, megbízhatóvá és költségkímélővé tették. Erre a küldetésre és sikerre építve mutatták be a Formnext kiállításon a kompozit 3D nyomtatás következő generációját: az FX10-et.

 

YouTube player

Markforged FX10 bemutató a 2023-as Formenxt additív gyártástechnológiai kiállításon, Frankfurtban

 

 

Mi az az FX10?

A Markforged FX10 a Markforged következő generációs ipari kompozit 3D nyomtatója Ez a népszerű X7 Industrial Series nyomtató nagyobb és gyorsabb követője, amely már több ezer gyárban bizonyított világszerte világszerte. Az FX10 nagy, gyors és magas szinten automatizált. A moduláris, ötödik generációs felépítéssel a nyomtatási folyamat pontosabb és megbízhatóbb, mint valaha. Az FX10 mellett továbbra is a Markforged portfólió része marad az X7 nyomtató is.

 

Az FX10 főbb jellemzői:

 • Nagy építési térfogat (375 x 300 x 300 mm) fűtött kamrával és nyomtatótálcával
 • A szabadalmaztatott folytonos szálerősítéses (CFR) eljárással több, mint elég erős kompozit alkatrészeket hoz létre a megmunkált fémek helyettesítéséhez
 • Pontos, nagy sebességű nyomtatás (kb. kétszer olyan gyors, mint az X7 modell)
 • Lézeres mikrométer, amely a nyomtatás során szkenneli az alkatrészeket a minőségbiztosítás és a pontos kalibrálás érdekében
 • A Vision modul (jövőbeli kiegészítő) optimalizálja a nyomtató teljesítményét, miközben betekintést nyújt a gép állapotába
 • Felhasználóbarát nyomtatási élmény, amely az egyszerű kezelőfelületet automatizált funkciókkal ötvözi – mint például az alapanyag váltás a folyamatos nyomtatáshoz és a gépi kalibráció
 • Moduláris nyomtatórendszer könnyen cserélhető rendszerelemekkel a jövőbeni további nyomtatási módok és anyagkompatibilitás érdekében

 

 

 

Miért van szükség az FX10-re?

Az FX10-et azzal a céllal fejlesztették, hogy gyorsan, olcsón és megbízhatóan megoldja a gyártási területen felmerülő problémák széles körét. Az FX10 a lehető legegyszerűbbé teszi a kritikus alkatrészek lokális és igény szerinti 3D nyomtatását.

 

A gyárak dinamikus, pörgős ütemben változó helyek, amelyek gyors szerszámozást, alkatrészcserét és karbantartást igényelnek. A megmunkált alkatrészek beszerzése azonban gyakran drága, szakképzett munkaerőt igényel, és hetektől hónapokig is eltarthat. Ennek eredményeként a hagyományos gyártási módszerektől való túlzott függés lelassíthatja az iteráció sebességét, felemésztheti a költségvetést, és végső soron a gyárakat sérülékenyebbé teheti a szükségtelenül hosszú leállási időszakokkal szemben.

 

Számos additív gyártómegoldást hirdetnek ennek a kihívásnak az elméleti megoldására. A tipikus műanyag 3D nyomtatók azonban nem adják meg a kívánt szintű pontosságot és ismételhetőséget, nem beszélve az ipari felhasználáshoz szükséges erősségről és minőségről. Amíg a szénszálas kompozit 3D nyomtatók korábbi generációi a megmunkált alkatrészek cseréjének gyors, költséghatékony módját már elérhetővé tették, addig a Markforged friss fejlesztése a nagyobb hatékonyságra és használhatóságra helyezte a hangsúlyt.

 

Az FX10 használatával egyszerűen és hatékonyan növelheti gyára jövedelmezőségét és termelékenységét:

 • Csökkentse az alkatrészek költségeit akár 90%-kal, miközben az átfutási időt hónapokról napokra csökkenti!
 • Növelje a termelékenységet, miközben csökkenti a működési költségeket!
 • Csökkentse a fizikai készletet biztonságos, felhőalapú digitális leltárral!
 • Tartsa üzemben gyártósorait igény szerinti pótalkatrészekkel!

 

 

Pontosan milyen feladatok megoldására fejlesztették az FX10-et?

Ebben az ebookban összegyűjtöttük a bevált gyártósori additív alkalmazási lehetőségeket:

 

Nagy alkatrészek gyors nyomtatása

Az FX10 nyomtató a 375 mm x 300 mm x 300 mm-es építési térfogatot 60 ℃-ra képes fűteni. Az X7-hez képest kétszeres méretű munkatér pedig kétszeres nyomtatási sebességgel is párosul az FX10-ben.

 

 

 

Finomhangolt kompozit nyomtatási eljárás

Megbízná bármelyik polimer 3D nyomtatót olyan alkatrészek nyomtatásával, amelyek elég erősek és tartósak ahhoz, hogy megfeleljenek gyártósori kihívásoknak? Az elvárt szilárdságon túl vajon hány 3D nyomtató képes folyamatosan elérni a szükséges pontosságot is? Az FX10 magasra teszi a lécet a kompozit 3D nyomtatás területén: egyesíti a Markforged alapanyagok szilárdságát és tartósságát egy maximális pontosságra és megbízhatóságra tervezett rendszerrel. A mechanika még nagy sebességű nyomtatás közben is megőrzi a pontosságot.

 

 

Ellenőrizhető pontosság: nyomtatófejre szerelt optikai érzékelők

Noha az additív gyártás jelentős költségmegtakarításokat és folyamatfejlesztéseket tett elérhetővé, addig nehéz nagyszabású gyártófolyamatok egyik alapvető részévé tenni, amíg nem képes az ismételhető és ellenőrizhető pontosságra. Honnan tudhatja biztosan, hogy 3D nyomtatott alkatrészei megfelelnek a tűréskövetelményeiknek?

 

Az FX10 két optikai érzékelőt tartalmaz, amelyek az alkatrészek minőségét és a nyomtató állapotát biztosítják. A lézermikrométer a nyomtatás során szkenneli az alkatrészeket, és segíti a gép kalibrációs folyamatait is. A szkennelési adatokat a Markforged Inspection szoftver segítségével értelmezi és azonnali mérési eredményeket nyújt a felhasználóknak, amint a nyomtatás befejeződik. A kalibrálás során pedig a lézer a precíziósan megmunkált tárgyasztal barázdáit szkenneli be a pontosság maximalizálásának érdekében.

 

A (hamarosan megjelenő) Vision Module részletes képeket készít a kalibrációs nomatokról, hogy meghatározza és optimalizálja a nyomtató teljesítményét, miközben a nyomtató állapotáról is visszajelzést ad.

 

YouTube player

 

 

Növelje a termelékenységet egy magasan automatizált, felhasználóbarát 3D nyomtatóval!

Egy átlagos 3D nyomtató nem túlzottan felhasználóbarát, a maximális kihasználásához szükséges, hogy hozzáértő figyelmet kapjon. Ezzel szemben az FX10 egy fejlett képességekkel, magasan automatizált folyamatokkal rendelkező, egyszerűen használható 3D nyomtató, amely nagyobb termelékenységet tesz lehetővé, miközben kevesebb emberi beavatkozást igényel:

 

 • Az alapanyag tárolónak köszönhető automatikus szálcsere folyamatos nyomtatást tesz lehetővé.
 • Az automatizált gépi és nyomtatás előtti kalibrálási rutinok egyenletes nyomtatási minőséget biztosítanak kezelőtől függetlenül.
 • A Markforged Eiger szoftverben létrehozható digitális raktár csökkenti a raktározási költségeket, és egyszerű szervezeten belüli megosztást tesz lehetővé.
 • A fizikai készletek raktározása költséges és időigényes. Hagyományos szempontból azonban korábban a nagy pótalkatrész-készletek fenntartása volt az egyetlen megbízható módja a leállások elkerülésének.

 

Manapság a digitális készletek lehetővé teszik, hogy időben reagáljon az eseményekre anélkül, hogy jelentős összegeket költene a készletezésre. Az alkatrészterveket digitális leltárként tárolhatja a biztonságos, felhőalapú Eiger szoftverben – és szükség szerint egyszerűen kinyomtathatja azokat. A digitális leltár felszabadítja a készletben lekötött tőkét, és megakadályozza, hogy értékes raktárterületet pazaroljon el.

 

 

 

Jövőbiztos nyomtatás: Moduláris nyomtatási architektúra

A jövőbiztosság kritikus fontosságú volt a Markforged szempontjából. A bővíthetőséget szem előtt tartva az Markforged FX10 nyomtatót rugalmas géparchitektúrával építették meg. Rendszerelemei könnyen cserélhetők, ami további nyomtatási lehetőségeket enged elérni a jövőben.

 

 

A hatékony additív gyártási folyamatok megteremtése túlmutat a 3D nyomtatók felépítésén. A Markforged egy holisztikus additív gyártástechnológiai platformot épített ki, amelynek célja, hogy maximalizálja az FX10 által az Ön gyárában elérhető értéket és hasznosságot:

 

 • Vállalatbarát szoftver: a tipikus 3D nyomtatókat nem úgy tervezték, hogy illeszkedjenek a meglévő gyártási munkafolyamatokhoz, ami korlátozza potenciális hatásukat. A Markforged Eiger szoftver megkönnyíti a nyomtatók és a felhasználók kezelését, valamint a technológia integrálását a MIS, MES és más üzleti rendszerekbe. Felhőbiztonsági szakértelmének és az ügyfelek adatainak védelme iránti elkötelezettség bizonyításaként a Markforged lett az első additív gyártó vállalat, amely megkapta az ISO/IEC: 27001 tanúsítványt.
 • Az alkatrészteljesítmény szimulálása: bár az alkatrész meghibásodása túl költséges lehet ahhoz, hogy kockáztasson, az alkatrészek következetes túlméretezése a gyártás hatékonyságának csökkenéséhez vezet, anélkül, hogy garantálná a teljesítményt. A MArkforged szimulációs szoftvere előre jelzi és optimalizálja a nyomtatott alkatrészek teljesítményét. Ez a funkció ellenőrzi a meglévő tervezési teljesítményt, és optimalizálja a nyomtatási beállításokat az erősség, a súly vagy a költség szempontjából – így nincs szükség az alkatrészek túlméretezésére.
 • Automatizálja a minőség-ellenőrzést: Az ellenőrző szoftver gyors minőségellenőrzést kínál, automatikusan szkenneli az alkatrészeket nyomtatás közben a kulcsfontosságú méretek ellenőrzése érdekében. Az FX10 nyomtatófejre szerelt lézermikrométere pontos jelentést ad a felhasználó által meghatározott tűrések tartásáról és automatikusan generál jelentéseket egyértelmű sikeres/sikertelen elemzéssel.
 • Az additív készségfejlesztés egyszerűen: az FX10 egyszerű munkafolyamatot kínál erős alkatrészek nyomtatásához. A Markforged képzési platformjával párosítva a 3D nyomtatásban járatlan mérnökök gyorsan elsajátíthatják a szükséges additív gyártástechnológiai ismereteket.

 

Pontosan hogyan növelheti az FX10 a gyártósorok hatékonyságát? Részletes útmutatóban gyűjtöttük össze a gyártóüzemekben bevált 3D nyomtatás alkalmazási gyakorlatokat.

 

 

 


 

Találja meg az Ön vállalkozása számára legnagyobb értéket biztosító 3D nyomtatót!

 

Forduljon a FreeDee szakértő csapatához! Próbálja ki, nézze meg az 3D nyomtatókat a FreeDee irodájában, kérjen tőlünk mintát vagy tesztelje saját modellel ezeket a világszerte népszerű berendezéseket!

 

  Mibel állhatunk rendelkezésre?*  Üzenet*:


  Név*:


  Email cím*:


  Telefonszám*:


  Cégnév:*  0