poliol 3d szkennelés alkalmazási példa

3D szkenneléssel támogatott flakon- és gépgyártás a POLIOL Kft. gyakorlatában

A POLIOL Gépgyártó és Csomagolástechnikai Kft. 100%-ban magyar tulajdonú, több mint 30 éves átfogó szakmai tapasztalattal bíró vállalkozás a PET flakongyártás és flakonfúvó gépek fejlesztése területén. Valószínűleg nincs olyan lakos az országban, aki még nem fogott a POLIOL által vagy az ő szerszámaikkal gyártott palackot a kezében, legyen az akár egy háztartási vegyszer, Szentkirályi ásványvíz vagy egy Piroska szörpös PET flakon A folyamatos fejlődés mellett elkötelezett cég tevékenységi köre fémmegmunkálással, szerszámgyártással és 3D szolgáltatásokkal is bővült az elmúlt évtizedek során.

 

poliol kft telephely

 

Az innovációkra nyitott csapat első Ultimaker 3D nyomtatóját 2017-ben szerezte be főként a vevői prototípus igények kiszolgálására, mivel a termékminták legyártása korábban lassú és költséges folyamat volt. 2019-ben tulajdonosváltás történt a cégben, így a növekedés, mint stratégiai cél, még inkább előtérbe került. Új raktárcsarnok beruházás és fémmegmunkáló csarnok felújítása valósult meg, valamint fémmegmunkáló gépek beszerzésére került sor. 2022-ben a 3D technológiák területén is jelentősen bővítettek. Beszerzésre került a FreeDee-től egy Markforged folyamatos szálerősítéses kompozit nyomtató egyedi, beépülésre kerülő alkatrészek gyártására, valamint egy T-SCAN hawk és egy Artec Leo 3D szkenner a mérési és tervezési feladatok támogatására.

 

Sipos Csabát, a POLIOL műszaki és fejlesztési igazgatóját és csapatát kérdeztük választásuk okáról és a 3D szkennerek alkalmazásairól.

 

 

Minőségügyi ellenőrzés és mérnöki visszafejtés 3D szkennerrel

A POLIOL Kft. évente 15 millió flakon gyártásával szolgálja ki a környező vállalkozásokat. Míg flakonokat csak Magyarországon, addig a palackfúvógépeket és szerszámokat globálisan értékesítik. Amikor náluk jártunk, épp Algériába szánt palackfúvó gépek vártak a szállításra. A 20 mikron pontosságra képes T-SCAN hawk kézi 3D szkennert mind a kapott palackok visszamodellezésében, mind a késztermékek méretellenőrzésében sikerrel tudják alkalmazni.

 

3d szkennelt flakon modell Újragyártási céllal 3D szkennelt flakon modell

 

Amióta rendelkeznek metrológiai 3D szkennerrel, jóval könnyebb a dolguk, amikor létező palackok reprodukálására kerül a sor. A szkenner akár 10 mikron sűrű pontfelhő rögzítésére is képes, így nagyon pontos és részletes modelleket szolgáltat. A dokumentáció nélküli flakonokról készült szken alapján gyorsabban és precízebben tudják megrajzolni a CAD modellt is. Ugyanehhez a módszerhez nyúlnak, amikor alkatrészeket – például legutóbb egy flakonokat továbbító csigát – kell újragyártaniuk pótlás vagy tervezett megelőző karbantartás céljából.

 

A nagypontosságú eszközt emellett minőségügyi ellenőrzésre is használják. Egy esetben például a megrendelőjük enyhe torzulást vélt felfedezni az átvett palackokon, amelyet azonban nem lehetett szabad szemmel megerősíteni. A POLIOL tervezőmérnöke, Barcsa Alex metrológiai kézi 3D szkennerrel digitalizálta a hibásnak vélelmezett palackot, majd a GOM Inspect szoftverben összevetette a felvételt az eredeti CAD modellel. A színtérképes felület-összehasonlítás 0,2 mm-es legnagyobb eltérést mutatott, amely bőven a szerződéses tűrésen belül volt. Így el lehetett kerülni a felesleges újragyártást és az abból fakadó késedelmes szállítást.

 

késztermék minőségellenőrzése 3d szkennerrel A 3D szkenner a kész termékek méretellenőrzésében, vitás kérdések eldöntésében is hasznosnak bizonyul

 

Egy másik alkalommal a vevő a palack nyakának kialakításán észlelt problémát. A T-SCAN hawk szkenner és a GOM Inspect szoftver könnyedén segített igazolni a nyak enyhe ferdeségét. A kifinomult ellenőrző szoftver segített feltárni a pontos hibát, ezáltal annak okát is könnyebb volt beazonosítani és javítani.

 

 

Rugalmas mérnöki szolgáltatás 3D szkenneléssel

 

A palackfúvó gépek fejlesztéséből és gyártásából adódóan a fémmegmunkálás a POLIOL Kft. egyik erőssége, így organikusan adódott idővel hozzá az alaptevékenységhez az egyedi alkatrész- és szerszámgyártás.

 

Legjellemzőbb partnereik építőipar vállalkozások, ahol a földmunkagépek szerelékeinek gyártásában, átalakításában, karbantartásában nyújt a POLIOL segítséget. Mivel ezeket a gépeket általában külső helyszínen kell felmérni, ezért a folyamat támogatására egy teljesen vezetéknélküli Artec Leo kézi 3D szkennert választottak. Noha a Leo a T-SCAN hawkhoz képest alacsonyabb, „csak” 0,1 mm-es pontosságra képes, ezen a területen ez bőven elegendő. Ami fontosabb volt a választásnál az az, hogy az Artec Leo beépített számítógéppel és érintőképernyővel, valamint példátlan felvételi sebességgel és széles látószöggel támogatja akár nagyméretű tárgyak és teljes gépek gyors digitalizálását bárhol és bármikor. Egyetlen feltöltéssel akár 4 órán át lehet vele szünet nélkül 3D szkennelni akár az erdő közepén is, így egyetlen nap alatt pótakkumulátor nélkül is több teljes munkagép digitalizálható vele.

 


Egy teljes autó 3D szkennelése Artec Leoval

 

Korábban a helyszíni felméréshez manuális módszereket, skiccpapírt, ceruzát használtak, amely lassú folyamat volt és korlátolt adatgyűjtésre adott lehetőséget. Most már ezekhez a módszerekhez legfeljebb a szkennelt adatok eseti megerősítése céljából folyamodnak. 3D szkenneléssel percek alatt képesek nemcsak az adott alkatrészt, de a gépek illeszkedő felületeit, sőt akár a teljes gépet digitalizálni. A gyorsaság mellett további előny, hogy a digitalizált modellen pontosabban tudnak mérni. Emellett a teljes alkatrész digitalizálása segít elkerülni a többszöri kiszállásokat, hiszen a 3D szkenen bármikor pótolható egy-egy elfelejtett méret ellenőrzése.

 

 

Homlokrakodó kanál adapter digitalizálása és mérése átalakítás céljából.

 

 

 


 

Találja meg az Ön vállalkozása számára legnagyobb értéket biztosító 3D nyomtatót!

 

Forduljon a FreeDee szakértő csapatához! Próbálja ki, nézze meg az 3D nyomtatókat a FreeDee irodájában, kérjen tőlünk mintát vagy tesztelje saját modellel ezeket a világszerte népszerű berendezéseket!

 

  Mibel állhatunk rendelkezésre?*

  Üzenet*:

  Név*:

  Email cím*:

  Telefonszám*:

  Cégnév:*

  0