Ebből lesz a cserebogár! – 3D nyomtatás a Patkós Stúdióban

A Patkós Stúdió interaktív tanösvények és kiállítások tervezésével, készítésével foglalkozik több mint 28 éve. Munkáik kiemelkednek minőségükkel és elképesztően élethű szobraikkal, amelyeknek köszönhetően országszerte és már a szomszédos államokban is megtalálhatók. A teljes gyártási folyamat egy fedél alá hozása érdekében az elmúlt években fokozatosan nyitottak a 3D technológiák felé, mostanra pedig már kiforrott 3D nyomtatási és utómunka gyakorlattal bírnak.

 

A Patkós Stúdió az elmúlt 28 évben több mint 130 tanösvényt kivitelezett. Közel húsz fős csapatukkal szinte mindent házon belül képesek előállítani. Profi szövegírók, grafikusok, természettudósok és tájépítészek, szakképzett asztalosok és dekoratőrök dolgoznak azon, hogy mind tartalmilag, mind megjelenésben hibátlan eredményt szállítsanak partnereiknek. Patkós Gábor, a Patkós Stúdió ügyvezetője meghívására bepillanthattunk a stúdió színes világába.

 

patkós stúdió műhely látogatás

Látogatás a Patkós Stúdióban, balról: Gerhát Károly, Szabó Péter és Patkós Gábor

 

A kihívás

A Patkós Stúdió már a digitális gyártástechnológiák felfedezése előtt is épített háromdimenziós szobrokat és látványelemeket a munkáikba. Először a római freskók kidomborodó szentjei, majd egy olasz szobrász munkái adták az ihletet, akinek később rendszeres megrendelőivé váltak. A Patkós Stúdió így először 2015-ben a milánói világkiállításon jelent meg valósághű szobraival, akkor az expo tematikájához igazodva óriásira nagyított gabonákat mutattak be. Mindazonáltal a szobrász partnerük idővel új kihívások felé vágyott, és a Patkós Stúdiónak is egyre több nehézséget jelentettek a kiszervezéshez kapcsolható várakozási idők, és a fizikai távolságból adódó problematikus ellenőrzés.

 

A megoldás

Először a CNC marás felé nyitottak, amellyel látványos domborműveket kezdtek gyártani. Pár évre rá pedig, 2020-ban megvásárolták első, majd második Craftbot FFF 3D nyomtatójukat. Ezután nem volt megállás. A pozitív visszajelzésekkel együtt nőtt a kereslet és a stúdió gépparkja is. Mostanra 4 darab Craftbot FFF 3D nyomtatóval és 1 db UltiMaker S3 FFF 3D nyomtatóval gyártják részletgazdag szobraikat.

 

interaktív tanösvény 3d nyomtatott domborművek

Domborművek egy tanösvény ismeretterjesztő tábláján

 

Eredmény

A házon belüli 3D nyomtatásnak hála könnyebben tudnak pontosabb és jobb minőségű szobrokat készíteni. Nem kell külső beszállítóra várniuk, kézbe fogva tudják validálni a terveiket, azokat gyorsan és egyszerűen tudják módosítani, ráadásul az egyre növekvő ’természettudományos digitális raktárukból’ bármikor és bármilyen méretben képesek az újragyártásra.

 

Miből lesz a cserebogár?

Az additív gyártás terjedésének egyik gyakori gátja a házon belüli 3D modellezés szakértelem hiánya, azonban a Patkós Stúdió csapatát ez a kihívás nem ijesztette el a céltól. A vállalat egyik oszlopos tagja, Gerhát Károly rajztanári állást hátrahagyva, 27 éve csatlakozott grafikusként a céghez, ahol ilyen hosszú múlt után is nyitottan fogadta az új kihívást. Elsajátította az organikus modellezés, digitális szobrászkodás trükkjeit a Sculptris szoftverben, és a 3D nyomtatók kezelését is. Modelljei azóta is fejlődnek, nemcsak a precíz imitációra törekszik, de folyton újít is; mostanra akár mozgó vagy mozgatható szobrokat is készítenek. Az általunk fotózott és itt bemutatott modelleken túl nagyon látványos a Patkós Stúdió letölthető katalógusa is.

 

A Gödöllői Arborétumnak készített pók mozgatható, gömbcsuklós lábakat kapott

 

Szabadtéri óriás pók Patkós Gábor kertjében

 

A különböző élőlények, rovarok, halak, madarak és emlősök nyomtatásához PLA alapanyagot használnak. Gyártás előtt szükség esetén a 3D nyomtatás képességeit figyelembe véve darabolják és orientálják a modelleket. A négy fős Craftbot flotta felel a gyártási feladatok nagyjáért, míg az Ultimaker S3 nyomtatóval a kisebb méretű, oldható alátámasztást igénylő modelleket nyomtatják.

 

3D nyomtatók a Patkós Stúdió irodájában

 

Betűzőszú az Ultimaker Cura nyomtatás előkészítő szoftverben

 

Dombormű egy Craftbot 3D nyomtató tálcáján

 

A nyomtatás utáni utómunkáért Hantos Györgyi dekoratőr felel. Első lépésben csiszolják a modellek felületét, hogy szebb eredményt és jobb tapadást biztosítsanak a festéknek. Csiszolás helyett bevonatok alkalmazásában is gondolkodnak a jövőben, és már teszteltek is pár megoldást. Az előkészített felületeket ezután akril festékek segítségével tölti meg élettel, majd szintén akril lakkozás következik. A kültérre kerülő modelleket több rétegben lakkozzák, így tartósan megtartják színüket és formájukat a nyomtatott szobrok még közvetlen napsütés mellett is. A legnagyobb kihívást az olyan apró részletek plasztikus és pontos megjelenítése jelenti, mint például az apró tüskék vagy a méhecskék szőrössége.

 

Méhecske szőrös „mellénnyel”

 

 

Káprázatos, ~40 cm fesztávú pillangó modellek a Patkós Stúdió irodájában

 

Eddigi legnagyobb modelljük egy 1 méteres szarvasbogár volt, amely nyomtatásához 220 órára és 1500 méter nyomtatószálra volt szükség, de más gigantikus projektek is bőven akadnak a portfóliójukban. Jelenleg a Szatmár Megyei Múzeum megbízásából dolgoznak a hegyi virágoktól és gombáktól a lepkéken és más rovarokon át a halakig és viperákig számtalan különböző faj realisztikus szobrán. Az ipolytarnóci ősmaradványokat kísérő kiállítás részeként pedig egy 13×2 méteres háromdimenziós fal létrehozását vállalták, amely 18 millió évvel ezelőtt élt állatokat fog bemutatni egy vulkánkitörés előtti, még békés pillanatban.

 

Óriási, egyméteres szarvasbogár Méretarány Dórival

 

Nyomtatott szajkó modell

 

Felnagyított tölgymakkormányos bogár Patkós Gábor kertjében

 

Rózsabogár egy tanösvény rönkjén

 

 

 

 


 

Találja meg az Ön vállalkozása számára legnagyobb értéket biztosító 3D nyomtatót!

 

Forduljon a FreeDee szakértő csapatához! Próbálja ki, nézze meg az 3D nyomtatókat a FreeDee irodájában, kérjen tőlünk mintát vagy tesztelje saját modellel ezeket a világszerte népszerű berendezéseket!

 

  Mibel állhatunk rendelkezésre?*

  Üzenet*:

  Név*:

  Email cím*:

  Telefonszám*:

  Cégnév:*

   

  0