Az egyedi gépgyártás kihívásai és megoldásuk 3D nyomtatással – SólyomSoft Kft.

Sólyom Zoltán a SólyomSoft Kft. ügyvezető tulajdonosa a FreeDee 10 éves fennállását ünneplő rendezvénysorozat debreceni állomásán mutatta be, hogyan profitált vállalkozása a házon belüli additív gyártás bevezetéséből. A 3D nyomtatásnak hála fejlődtek a termékeik, csökkent a felesleges raktárkészletük, egyszerűbbé vált a helyszíni szerelés kihívásainak kezelése és a karbantartás is.

 

A SólyomSoft Kft. idén decemberben ünnepli alapításának 25. évfordulóját. A debreceni vállalkozás eleinte tisztán szoftverfejlesztéssel foglalkozott, amivel sok kiskereskedelmi területet el tudtak látni automatizált rendszerekkel. Az évek során tisztult a cég profilja és ma már ügyfeleik 90%-át a hazai benzinkutak adják, főként őket látják el komplett, saját fejlesztésű tankolóautomatákkal és kasszarendszerekkel. Az automatákba épülő egyedi és kisszériás alkatrészek egy részét mára már Markforged kompozit nyomtatóval és kétfejes Ultimaker 3D nyomtatókkal gyártják.

 

Sólyom Zoltán előadása a FreeDee jubileumi roadshow-ján Sólyom Zoltán előadása a FreeDee jubileumi roadshow-ján

 

A kihívás

Mivel automata töltőállomásokra alacsony darabszámban jelentkezik az igény, ezért a SólyomSoft Kft-nek is általában alkatrészek kisszériáira van szüksége. Ahogy ők is tapasztalták, a hagyományos gyártóberendezésekkel dolgozó szolgáltatók nem szeretik a kis, például 40 darabos megrendeléseket. Amennyiben mégis elvállalják, akkor nagyon drága darabköltségre lehet számítani, hiszen a gyártáselőkészítés és egyéb rárakodó költségek 20 és 20 000 darab esetében is megegyeznek.

 

SólyomSoft tankoló automaták SólyomSoft tankolóautomaták

 

Szintén kihívást jelent ezeknek a kis darabszámú, azonban sokféle alkatrésznek a személyre szabhatósága és raktározása. Mivel a vevőknek sokszor eltérőek az igényeik, valamint a telepítési körülmények is tartogathatnak meglepetéseket, ezért számtalan alkatrészből szükséges kisebb mennyiséget beszerezni. A különböző típusok pontos fogyása ráadásul nehezen becsülhető, így a felhalmozódó készletek raktározására is egyre nagyobb helyet és költséget kell fordítani.

 

„Fémszerkezetek gyártásánál előfordulnak gyártási és összeszerelési problémák, a hegesztett vázszerkezetek is mindig vetemednek valamennyit. Ezek a gyártásból adódó eltérések szerencsétlen esetekben össze tudnak adódni és problémákat tudnak okozni telepítésnél. Például romlik a vízzárróság, egy-egy illesztésnél nagyobb rés keletkezik, mint amit a tömítés kezelni tud.” – Sólyom Zoltán, SólyomSoft Kft.

 

A SólyomSoft Kft. megoldása

A SólyomSoft Kft. azért fordult az additív gyártás felé, mert a telepítési nehézségek gyors megoldása és az egyedi vevői igények költséghatékony kiszolgálása volt a céljuk. Ezen célok eléréséhez két darab kétfejes Ultimaker 3D nyomtató (Ultimaker 3 és Ultimaker S5 Pro Bundle), valamint egy folyamatos szálerősítésre képes Markforged Mark Two kompozit 3D nyomtató mellett döntöttek.

 

markforged cff technológia A Markforged kompozit nyomtatók egyedülálló módon folyamatos szálakkal (üveg, kevlár vagy karbon) is meg tudják erősíteni az alkatrészeket, ezáltal fém alkatrészeket is le tudnak váltani.

 

 

„Szerencsére olyan termékeket választottunk, amelyeknek rendszeres a támogatása, akár a gyors szerviz és alkatrészellátás, akár kellékanyag, akár szoftveres frissítés terén. Ezek folyamatos fejlődést tesznek lehetővé, mivel a gyártói szoftveres optimalizálások sokszor további idősporolást is eredményeznek.” – meséli Sólyom Zoltán.

 

Annak ellenére nyitottak az additív gyártás felé, hogy még nem rendelkeztek CAD tervezői képességekkel. A FreeDee 3D Akadémián tanulták meg a Rhino 3D modellező szoftver használatát, amire azért esett a választásuk, mert egy megfizethető árú, könnyen elsajátítható és még örök liszenszes 3D modellező szoftver, amit ráadásul több felhasználó is meg tud osztani. Egy nagy CAD szoftver éves milliós előfizetési díjával összevetve számukra a Rhino 3D nagyobb értéket képviselt.

 

Mostanra az új generációs tankolóautomatáik gyártásában összesen 29 részegység nyomtatása állandósult, amit így nem kell kiszervezniük. Ezek az alkatrészek az additív gyártásnak köszönhetően mind fejlődtek designban vagy új elemként jelentek meg, amit az eljárás tett lehetővé. A 3D nyomtatásnak az eltérő telepítési körülményekhez való költséghatékony alkalmazkodásban és a karbantartásban is nagy hasznát veszik.

 

 

Ultimaker 3D nyomtatóikkal azokat a szerkezeti elemeket nyomtatják PETG-ből vagy Tough PLA-ból, amelyek nem lesznek frontfelületen, nem láthatók, így nem kapnak UV sugárzást, vizet vagy port. A Mark Two kompozit 3D nyomtatóval pedig a frontfelületi elemeket gyártják, mivel a Markforged Onyx a felsorolt környezeti elemeknek stabilan ellenálló anyag. Nem utolsó sorban a Markforged nyomtatók kiemelkedő pontossága olyan felületi minőséget eredményez, amely végtermékként is bárhol megállja a helyét.

 

Bankkártya olvasó modul, amelynek minden kezelő felülete Markforged Onyx anyagból van nyomtatva Bankkártya olvasó modul, amelynek minden kezelő felülete Markforged Onyx anyagból van nyomtatva

 

„3D nyomtatással akár órákon belül elő tudunk állítani véglegesen beépülő, az egyedi körülményekhez alkalmazkodó alkatrészeket.” – Sólyom Zoltán, a SólyomSoft Kft. ügyvezetője.

 

Mindent megtesznek, hogy a nyomtatókapacitást maximálisan kihasználják. Munkaidő elején munkaidőben véget erő, majd utána egész estés gyártásokat indítanak. Hétvégére pedig a leghosszabb, akár 40+ órás nyomtatásokat ütemezik. A távoli megfigyelés lehetősége, a push üzenetek, a 3D nyomtatók beépített kamerái segítik a folyamatok ellenőrzését.

 

ultimaker s5 akció

2022 év végi aktuális ajánlatunkért kérje hivatalos ajánlatunkat vagy vásárolja meg az Ultimaker S5 3D nyomtatót a shop.freedee.hu-n!

 

 

Konkrét 3D nyomtatás alkalmazási példák a töltőállomások gyártásában

 

A fémszerkezet gyártásból adódó deformációkon túl egy új automata telepítésénél ki vannak szolgáltatva a telepítés előkészítőinek is. Általában egy nem teljesen vízszintes és billegésmentes betonplatform és 8 darab tőcsavar fogadja őket. A SólyomSoft Kft. szakemberei feszítő csavarokkal beállítják a szintet, amitől viszont az egész szerkezet feszül, ezáltal például az ajtók nem oda zárulnak, ahova kellene. A gyártási és telepítési deformációk miatt például ebből a külső frontot és a fővázat összekötő, szűkítő tölcsérből 3-4 féle méretet nyomtatnak előre és mindig azt szerelik fel a helyszínen, amelyik éppen illeszkedik.

 

Másik jó példa a gyors alkalmazkodásra, amikor olyan gyártmánysort kaptak, ahol az automaták vázáról a szükséges hegesztőcsapokat lefelejtették. Reklamációra nem volt idő, már festve volt minden berendezés, amelyeket fix határidőre szállítani kellett. A kézi csaphegesztő gép, amivel pótolták a hiányt, nagyobb fejjel rendelkezett, mint a gyártói, ezért a belső elemek nem mindenhol illeszkedtek. A probléma megoldására egyedi áthidaló csapokat 3D nyomtattak.

 

Az is előfordul, hogy a beszállított, beépülő termékek változása miatt kényszerülnek módosítani az elemeken. Mikor megszűnt egy ledprofil, amelyet nyomtatott házzal szereltek, az új helyettesítő led termék nem illeszkedett. A 3D nyomtatásnak hála gyorsan tudtak módosítani a ház designján, ráadásul darabra pontosan tudtak a különböző típusok gyártása között váltani, így nem keletkezett raktározandó felesleg.

 

 

Eredmények: hatékonyabb gyártás, gyors alkalmazkodás, jobb termékek és csökkenő raktározási költségek

A SólyomSoft Kft. a házon belüli 3D nyomtatásnak hála nemcsak olcsóbb darabárakat tudott elérni a kisszériás alkatrészigényeik esetében, de több designt is tud tesztelni azonos költségen. Így kevesebb kompromisszumot kell kötniük a gyártásban, könnyebben alkalmazkodnak a telepítési körülmények kihívásaihoz és még jobb termékeket tudnak szállítani a partnereiknek.

 

Eddig összesen 29 részegység additív gyártása állandósult a folyamataikban, amelyeket így nem kell kiszervezni, beszerezni és feleslegesen raktározni sem. A nyomtatott alkatrészek jövőbeni számának növelésével párhuzamosan egyértelmű céljuk a raktárkészleteik további csökkentése. A 3D nyomtatás így legalább két fronton jelentősen hozzájárul a mindennapos költségeik csökkenéséhez.

 

 


 

Találja meg az Ön vállalkozása számára legnagyobb értéket biztosító 3D nyomtatót!

 

freedee ultimaker hivatalos partner Forduljon a FreeDee szakértő csapatához! Próbálja ki, nézze meg az 3D nyomtatókat a FreeDee irodájában, kérjen tőlünk mintát vagy tesztelje saját modellel ezeket a világszerte népszerű berendezéseket!

 

  Mibel állhatunk rendelkezésre?*

  Üzenet*:

  Név*:

  Email cím*:

  Telefonszám*:

  Cégnév:*

  0