Blog

3d-nyomtatott-eszközök-katonai-légierő-honvédelem-karbantartás-tmk-freedee

Holland Királyi Légierő: A karbantartás felgyorsítása 3D nyomtatott szerszámokkal

A Holland Királyi Légierő Hollandia légterének őre. Flottájuk helikopterek, vadászgépek és teherszállító repülőgépek széles körét tartalmazza. Ezek a repülőgépek sok különleges, egyedi gyártású alkatrésszel rendelkeznek, amelyeket nehéz pótolni a hagyományos gyártási eljárásokkal. Ezért a Holland Királyi Légierő Ultimaker 3D nyomtatókkal kezdett egyedi eszközöket, alkatrészeket nyomtatni.

 

Kihívás
Az összetett, egyedi repülőgépeken végzett karbantartás azt jelenti, hogy sok szokatlan alkatrésszel és rendszerrel kell dolgozni.

 

Megoldás
A 3D nyomtatás lehetőséget kínál arra, hogy órák alatt, megfizethető módon olyan eszközöket készítsünk, amelyek megfelelnek ezeknek a speciális alkalmazásoknak.

 

Eredmények
• Csökkentett gyártási idők
• Csökkentett költségek
• Fokozott csapat innováció
• Fokozott rugalmasság

 

A woensdrechti katonai bázis a Holland Királyi Légierő elsődleges karbantartó központja. A személyzet rendszeres karbantartást és javítást végez a repülőgépeken, ezek például Chinook, Apache, NH90 és F16-os gépek. A bázis a légierő akadémiájának is otthont ad.

 

Bas Janssen, az Ambition Innovation Results (AIR) részleg tagja, a gyártási technikákkal, például a lézervágással, a 3D nyomtatással és más technológiákkal kapcsolatos ismeretek megszerzésére és megosztására összpontosít. Ezt úgy teszi, hogy a Holland Királyi Légierőnél egy makerspace-t (digitális közösségi alkotóműhelyt) működtet.

 

Bas Janssen egy nyomtatott eszköz tervét egyezteti a MakeAirSjop-ban

 

Műhelye segít a karbantartó hallgatóknak és mérnököknek innovatív megoldásokat találni a munkájuk során felmerülő kihívásokra. Miután több Ultimaker 3D nyomtatóval tartott workshopokat és gyorsan megismerkedtek a hardverrel és a szoftverrel, Bas és kollégái új lehetőségeket láttak a karbantartás gyorsaságának és hatékonyságának javítására a légibázison.

 

 

Pótalkatrészek, szerszámok és szerelvények

Az ilyen összetett és egyedi repülőgépek karbantartása hatalmas kihívást jelenthet: rengeteg különleges alkatrészen és rendszeren kell dolgozni. A 3D nyomtatás megkönnyíti a munkát. Lehetőséget kínál arra, hogy megfizethető módon, néhány óra alatt  olyan eszközöket hozzanak létre, amelyek megfelelnek ezeknek az egyedi alkalmazásoknak. Ez az, amire Bas és csapata hamar rájött. Ahelyett, hogy kiszervezték volna, inkább ők maguk nyomtatnak ki számos alkatrészt, időt és pénzt takarítva meg.

 

Például a sugárhajtóművek szállításakor bizonyos nyílásokat speciális sapkákkal kell lefedni. Ezeket az alkatrészeket drága beszerezni és lassan szállítják. Az Ultimaker segítségével azonban csak körülbelül két órát vesz igénybe az alkatrész kinyomtatása.

 

Minőségellenőrzésre tervezett egyedi eszközök

 

Az Ultimaker 3D nyomtatókat a berendezések beállításához szükséges speciális készülékek elkészítésére is használják. Például bizonyos helikopter alkatrészek nehezen állíthatók be, amikor telepítésre kerülnek. Egy egyszerű 3D nyomtatott készülék használatával ezeket a beállításokat még a helikopterbe való beszerelés előtt el lehet végezni, így a csapat gépenként több órát takaríthat meg.

 

Bizonyos fémalkatrészeket CNC megmunkálással kell elkészíteni. Ebben az alkalmazásban az Ultimaker nyomtatókat prototípusok készítésére és illeszkedési tesztelésre használják. Így könnyen és költséghatékonyan tudják az alkatrészeket pontosítani, mielőtt elkészítenék a tényleges alkatrészt.

 

Eredmények és jövőbeli tervek

A workshop kezdeti sikerei után a Holland Királyi Légierő elkezdte kiterjeszteni 3D nyomtatási tevékenységét, további alkalmazási lehetőségeket keresnek. A kisebb Ultimakerek után az Ultimaker S5-öt is beállították a nyomtatósorozatukba, hogy nagyobb alkatrészeket nyomtassanak, és új, fejlettebb anyagokkal is tudjanak dolgozni.

 

Az Ultimaker S5 alap felszerelés minden karbantartási helyszínenAz Ultimaker S5 alap felszerelés minden karbantartási helyszínen

 

Bas azt ajánlja, hogy a légierő minden karbantartási helyszínén használják ki a 3D nyomtatás előnyeit. “Az ötödik generációs légierőre való átállás csak olyan emberekkel történhet meg, akik felismerik, hogy ennek a változásnak most, és ne később legyenek a részesei. Az Ultimaker pontosan ezt teszi lehetővé: segít az embereknek megérteni, hogy az additív gyártás mit tehet értük már most – hosszú tanulási folyamat nélkül. A jelenlegi szoftverek és hardverek segítenek bennünket abban, hogy ötleteinket életre keltsük”.

 

Csapata képes megosztani a 3D modelleket, új terveket készíteni, és támogatni a helyi személyzetet a nyomtatással. Így a katonai karbantartó mérnökök közvetlenül és helyben gyárthatják le a megfelelő eszközöket.

 

További katonai alkalmazási példákért látogassa meg honvédelmi 3D nyomtatás és szkennelés gyűjtőoldalunkat!

 

 


 

Találja meg az Ön alkalmazási területén legnagyobb értéket biztosító 3D nyomtatót!

 

freedee ultimaker hivatalos partner Forduljon a FreeDee szakértő csapatához! Próbálja ki, nézze meg az 3D nyomtatókat a FreeDee irodájában, kérjen tőlünk mintát vagy tesztelje saját modellel ezeket a világszerte népszerű berendezéseket!

 

  Mibel állhatunk rendelkezésre?*

  Üzenet*:

  Név*:

  Email cím*:

  Telefonszám*:

  Cégnév:*

  0