Blog

3d fémnyomtatás eljárásai

Fémnyomtatás verhetetlen áron a Markforged ADAM technológiájával

A folyamatos szálerősítésre képes, kompozit 3D nyomtatóiról ismert Markforged fémnyomtatóját 2017-es bejelentése óta feszült várakozás övezte. A Markforged a Metal X-szel a fémnyomtatás széleskörű elérhetőségét, a korábbi fémnyomtatók költségeinek töredékét, és akár irodai környezetbe is telepíthető technológiát ígért. Az érdeklődőknek pedig nem kellett csalódniuk; a Metal X rendszer ADAM technológiája elhozta az elérhető árú és biztonságos fémnyomtatást a kisebb költségvetésű vállalkozások számára is. Itthon az első Metal X fémnyomtatót a Markforged hivatalos hazai partnereként, a FreeDee Printing Solutions mutatja be először az IPAR NAPJAI – MACH-TECH kiállításon május 14-17. között.

 

’A FreeDee Printing Solutions piacvezető a professzionális asztali 3D nyomtatók forgalmazásában. Büszkék vagyunk rá, hogy a Metal X hozzáadásával már minden 3D nyomtatási technológia megtalálható a portfóliónkban az FDM-tól, az SLS-en át a fémekig.’ – meséli Simó György, a FreeDee Kft. tulajdonosa – ‘Mivel a Markforged fémnyomtatási eljárása újdonságnak számít, ezért igyekszünk minél több lehetőséget adni az érdeklődőknek a Metal X működésének megismerésére. Először az Ipar Napjain mutatjuk be a gépet, ahol 2 előadást is szervezünk a technológiának szentelve. Ezután az irodánkban várhatók szakmai napok, ahol bér- és tesztnyomtatásra is lehetőség lesz.’

 

freedee ipar napjai metal x hirdetés

 

Hogyan működik az ADAM fémnyomtatási technológia?

 

A Metal X a Markforged első gépe, amely az általuk fejlesztett Atomic Diffusion Additive Manufacturing, azaz ADAM technológiát alkalmazza. Az ADAM ötvözi a szálolvasztásos additív gyártás nyújtotta előnyöket a régóta ipari alkalmazásban álló fém fröccsöntés (MIM – etal Injection Molding) technológiájával. Az ADAM eljárás lényege, hogy a tárgyakat rétegről rétegre hőre lágyuló polimerrel és viasszal kötött fémporból gyártja le. A kötőanyag nyomtatás után kimosásra kerül, majd az alkatrész szinterezés során éri el az öntvény minőséget. Az így készült alkatrészek alkalmasak további gépi megmunkálásra, felületkezelésre vagy akár hőkezeléssel történő szilárdságnövelésre is. Az ADAM eljárás gyors, költséghatékony és olyan geometriák, például rácsos belső szerkezet gyártására is képes, amelyre más fémnyomtatási technológiák nem. A különböző 3D fémnyomtatási technológiák működéséről itt írtunk bővebben.

Metal X fémnyomtató, WASH-1 mosó és SINTER-1 kemence

 

A rendszer a Metal X fémnyomtatón kívül a Wash-1 mosóberendezésből, a Sinter-1 kemencéből és a felhő alapú Eiger szoftverből áll. Az ökoszisztéma a gépeken és az intuitív szoftveren túl az elérhető fém alapanyagokkal és a speciális, kerámia leválasztó anyaggal lesz teljes. Jelenleg a rendszer 17-4 rozsdamentes acéllal és H13 szerszámacéllal tud dolgozni, de béta fázisban vannak olyan további fémek is, mint a titán, az alumínium vagy az inkonel.

 

H13 szerszámacél alkatrészek

H13 szerszámacél alkatrészek

 

Lássuk a medvét: mennyibe kerül a Metal X?

 

Napjainkra az ipari vállalatok nagy része már hatékonyan használja a különböző műanyagokkal dolgozó 3D nyomtatási technológiákat, hiszen a nyomtatott ülékek, befogók, felvevők vagy akár ellenőrzősablonok kiemelkedően tudják növelni a gyártósorok hatékonyságát. A magasabb szintet jelentő fémnyomtatók beszerzése tehát mindezidáig nem a felhasználási ötletek szűkösségébe, hanem általában anyagi akadályokba ütközött, hiszen a lézerolvasztásos technológiát alkalmazó berendezések többszáz millió Forintos beruházásának megtérülése egyelőre igen nehezen prognosztizálható. A rendkívül magas beszerzési ár mellett magas üzemeltetési költségekkel is számolni kellett: a nagyon finom fémpor drága, kezelése pedig veszélyes, az alapanyag használata ezért különleges biztonsági eljárásokat is szükségessé tesz. További költségnövelő tényező, hogy a lézerszinterezéssel készült alkatrészek utólagos megmunkálása, a szükséges támaszok eltávolítása csak többtengelyes megmunkálóközpontokkal lehetséges.

 

Szabó Péter, a FreeDee műszaki vezetője a Metal X fémnyomtató mellett

Szabó Péter, a FreeDee műszaki vezetője a Metal X fémnyomtató mellett

 

A Markforged Metal X rendszere ezzel szemben alacsonyabb bekerülési költséget, alacsonyabb alapanyagárat, egyszerűbb telepítést és egyszerűbb munkafolyamatot tud felmutatni. Maga a Metal X fémnyomtató 100 000 USD alatt elérhető, a teljes rendszer ára pedig nettó 40 millió Forint körül mozog. Ezzel az árszinttel a Metal X fémnyomtató rendszer a kisebb költségvetésű üzemek és szakemberek számára is elérhetővé teszi a fémalkatrészek házon belüli nyomtatását. A fejlesztés iránti jelentős ipari igényt alátámasztja, hogy a gyártó adatai szerint a Metal X rendszer megrendelései már most kiteszik a teljes fémnyomtató piac 10 %-át.

 

Nem csak az ára kedvezőbb

 

Összehasonlítva a piacot eddig uraló lézerolvasztásos technológiákkal, a nagyságrendekkel alacsonyabb ár mellett számos előnye van az ADAM rendszernek. A Metal X-ben a felhasználó 5 perc alatt képes alapanyagot cserélni, ezzel szemben a por alapú gépeknél ez több órás munkafolyamat. A huzal formába kötött alapanyagnak köszönhetően a Metal X használata nem igényel speciális, robbanásveszélyes anyagok tárolására alkalmas külön helyiséget és a nyomtatási alapanyagok nem károsíthatják az operátor egészségét. Az ADAM technológiai megoldásaival az alkatrészek elengedhetetlen utómunkálatai sem igényelnek forgácsológépeket. Amíg a lézerolvasztással készült alkatrészekről a támaszok eltávolításához általában huzal- vagy tömbszikraforgácsolást, esetleg több tengelyes megmunkálóközpontot szükséges használni, addig a Metal X nyomatairól az alkatrész és a támaszok közé nyomtatott vékony kerámiarétegnek köszönhetően szinterezés után kézzel, vagy egy kalapácsütéssel eltávolíthatók a támaszok.

 

Belső rácsos kitöltés ADAM fémnyomtatással

Belső rácsos kitöltés ADAM fémnyomtatással

 

Ismerje meg személyesen!

 

Magyarországon először a 2019-es Ipar Napjai kiállításon mutatkozik be a Metal X fémnyomtató a FreeDee Printing Solutions standján (G pavilon, 204C), ahol a munkatársai készségesen válaszolnak az érdeklődők kérdéseire. Emellett a FreeDee műszaki vezetője a kiállítás alatt két alkalommal is ingyenes előadást tart a Metal X fémnyomtatási technológiájáról a G pavilon VIP termében, amelyre itt lehet előzetesen regisztrálni.

 

A kiállítás után a FreeDee angyalföldi bemutatótermében lesz megtekinthető a Metal X rendszer, amellyel benchmark jelleggel és megrendelésre is lesz lehetőség rozsdamentes acél illetve szerszámacél nyomtatványokat gyártatni.

0