ERIKS: Gyártófolyamatok fejlesztése 3D nyomtatással

A több mint 80 éve alapított ERIKS iparági vezető pozíciójának megőrzése érdekében olyan élvonalbeli technológiákat alkalmaz, mint például az UltiMaker 3D nyomtatási ökoszisztéma. 15 országban több mint 5000 szakképzett dolgozóval az ERIKS egy több termékre specializálódott vállalkozás, amely kiváló minőségű gépészeti alkatrészek és szolgáltatások széles skáláját kínálja.

 

YouTube player

 

Az ERIKS a 3D nyomtatás korai alkalmazója volt, és beépítette azt a munkafolyamatok különböző aspektusaiba, a jigeken és szerelvényeken át a gyártóalkatrészekig. Az ERIKS nagy hangsúlyt fektet lean gyártási gyakorlatára, hogy nagyobb hatékonysággal, jobb minőséggel és kevesebb erőforrással több értéket teremtsen az ügyfelei számára. A vállalatot a minőség és a precizitás iránti elkötelezettsége különbözteti meg versenytársaitól, ami nyilvánvaló abban a döntésében, hogy a 3D nyomtatást tiszta gyárterületeken alkalmazza. Nevezetesen az ERIKS mérföldkövet ért el azáltal, hogy tanúsította az élelmiszer-biztos alkatrészek nyomtatásának munkafolyamatát, és ezzel a terület úttörőjévé vált. Az eredeti cikket az UltiMaker publikálta.

 

Az UltiMaker 3D nyomtatók megbízhatósága és hosszú élettartama

 

Az ERIKS 3D nyomtatóinak többsége prototípus-készítésre, testreszabott jigek, rögzítések és gyártási vagy karbantartási célú szerszámok előállítására szolgál. Az idő múlásával a vállalat végfelhasználásra szánt alkatrészek nyomtatásába is belekezedett különféle anyagok felhasználásával, hogy megfeleljen az olyan speciális követelményeknek, mint a hőállóság, az élelmiszerbiztonság vagy az orvostechnikai eszköz-biztonság. Job van de Sande, az ERIKS mérnöki részlegének vezetője kiemelte a 3D nyomtatás sokoldalúságát, amely lehetővé teszi a különféle alkalmazásokhoz szabott rugalmas vagy merev alkatrészek gyártását, beleértve az összeszerelési vagy gyártási folyamatok optimalizálását, a minőségellenőrző eszközöket és a biztonsági berendezéseket.

 

 

Van de Sande hangsúlyozta az UltiMaker jelentőségét a 3D nyomtatás területén megtett útjukban:

“Az UltiMaker 3D nyomtatókat tettük az FDM 3D nyomtatás választott platformjává az ERIKS-nél. Most körülbelül 25 darab nyomtatóval bővült a flottánk 10 különböző csapatban, 6 országot lefedve.”

Az ERIKS különféle S sorozatú UltiMaker nyomtatókat alkalmaz, köztük a legújabb UltiMaker S7 3D nyomtatót. Az UltiMaker megbízhatósága és jövőálló fejlesztési stratégiája kulcsfontosságú volt az ERIKS számára, biztosítva, hogy a nyomtatókba való befektetésük hosszú távon is életképes maradjon.

 

 

Van de Sande méltatta az UltiMaker megbízhatóságát és hosszú élettartamát, és kijelentette:

“Nagyon fontos, hogy a ma vásárolt nyomtatóink még öt év múlva is használhatóak legyenek. A folyamatos firmware frissítéseknek köszönhetően például továbbra is teljeskörűen használhatjuk a az évek során vásárolt összes UltiMaker nyomtatónkat.”

 

Fúrósablon elektronikai házhoz

 

Simább, gyorsabb és jobb folyamat a 3D nyomtatással

 

Jan Brabander, a hollandiai Edében található ERIKS Industrial Plastics termékmenedzsere megjegyezte, hogy a 3D nyomtatás jelentős szerepet játszik folyamataikban, különösen a gyors prototípus- és kisszériás gyártásban, ahol a költséghatékonyság és a tempó döntő szerepet játszik.
„A fejlesztési folyamat során gyorsan legyártjuk az alkatrészeket, hogy könnyebben megmutathassuk gyártó csapatunknak vagy vásárlóinknak. Az olyan belső munkafolyamataink során is használunk 3D nyomtatást, mint a gyártás vagy a minőség-ellenőrzés. Például szerszámok a termékek összeállításához, vagy a mérések ellenőrzéséhez, vagy egy folyamat gyorsabbá, gördülékenyebbé és jobb minőségűvé tételéhez. Egyre gyakrabban használjuk a 3D nyomtatást olyan végfelhasználásra szánt alkatrészek készítésére is, amelyek ipari minőségűek és felhasználhatók ügyfeleink gépeiben vagy gyáraiban.”

 

Szerelőülék motorhoz

 

Az ERIKS Industrial Plastics CNC megmunkálásra és fröccsöntésre specializálódott, de az additív gyártást is internalizálta, mint életképes lehetőséget az ügyfelek igényeire szabott alkatrészek előállítására. Van de Sande kifejtette:
“Akár olyan alkalmazást keresnek, amelynek hőállónak, orvostechnikai vagy élelmiszer-biztonságosnak kell lennie, a 3D nyomtatás beválik. Ha olyan dinamikai tulajdonságokat is vizsgálnak, mint a rugalmasság vagy a merevség, a 3D nyomtatókat akkor is be tudják vetni.”
Az ERIKS Industrial Plastics gyártóüzemét úgy tervezték, hogy élelmiszer-biztonságos alkatrészeket gyártsanak az EC1935 szerint és a GMP szabványoknak megfelelően.

 

Van de Sande egy alulról felfelé építkező megközelítést vázol fel a 3D nyomtatás adaptációjára. Az ERIKS csapatait arra ösztönzi, hogy fedezzék fel a 3D nyomtatásban rejlő lehetőségeket termelési környezetükben, fokozatosan egy 3D nyomtatási szakértői csoport részévé válva. Az ERIKS egy olyan közösséget hozott létre, ahol a különböző üzleti egységekből és helyszínekről érkező szakértők találkoznak egymással, hogy megosszák egymással ötleteiket és tudásukat, biztosítva a 3D nyomtatás megvalósításának holisztikus megközelítését. A Trinckle, egy parametrikus tervezési és automatizálási megoldásokat kínáló szoftver használata tovább demokratizálja a 3D nyomtatást, lehetővé téve a nem feltétlenül mérnöki háttérrel rendelkező dolgozók szélesebb csoportja számára alkalmazások létrehozását és a 3D nyomtatás hasznosítását.

 

Az UltiMaker Material Station egyszerű, elölről történő betöltést, NFC felismerést, párakontrollt és automatikus anyagváltást kínál akár hat filamenttekercshez.

 

Lehetőségek a teljes UltiMaker 3D nyomtatási ökoszisztéma bevezetésében

 

Az ERIKS átvette a teljes UltiMaker 3D nyomtatási ökoszisztémát, kihasználva az UltiMaker Marketplace és a Digital Factory Enterprise lehetőségeit, hogy teljeskörű rendszert teremtsen a szervezetben. A Digital Factory átfogó megoldást kínál a 3D nyomtatókezeléshez lehetővé téve a felhasználók számára, hogy távolról előkészítsék, sorba állítsák, kinyomtassák és kezeljék projekteiket. A megbízhatóság és az állandó frissítések, beleértve a firmware-t és az olyan alkalmazásokat, mint a Cura – a világ legnépszerűbb szeletelőprogramja – biztosítják, hogy az ERIKS olyan nyomtatóflottát tartson fenn, amely időtálló, valamint megkönnyíti a csapatok számára a 3D nyomtatási alkalmazások bővítését.

 

A biztonság kiemelten fontos az ERIKS és ügyfelei számára. A Digital Factory Enterprise bevezetése biztosítja a biztonságos működést, a rendszerek tűzfalak mögötti karbantartását, míg a Cura Enterprise kiadás megkönnyíti az IT-partnerekkel való együttműködést a technológiai szolgáltatások zökkenőmentes integrációja érdekében. Ez az átfogó megközelítés lehetővé tette az ERIKS számára, hogy rajongók és szakértők közösségét hozza létre, elősegítve a 3D nyomtatás széles körű elterjedését.

 

Az UltiMaker 3D nyomtató szoftvere lehetővé teszi az ERIKS mérnökei számára, hogy gyorsan tervezzenek és iterálhassanak, ezáltal biztosítsák az alkatrészek specifikáció szerinti létrehozását.

 

Rugalmas tervezés 3D nyomtatással

 

Brabander rámutat a 3D nyomtatás előnyeire, és kijelenti:
“A tervezési rugalmasság jelentős előny. Kevesebb korlát van a gyártási folyamatban, emellett nagyon gyors.”
A 3D nyomtatás rugalmassága lehetővé teszi a gyors prototípuskészítést a fejlesztés során, egyszerűsíti a kommunikációt a gyártó csapatokkal és az ügyfelekkel. Az ERIKS stratégiailag választ a különféle gyártástechnológiák között, figyelembe véve olyan tényezőket, mint a sorozatméret, az alkatrészmennyiség, az átfutási idő és a műszaki paraméterek, hogy hatékonyan tudja kielégíteni az ügyfelek igényeit.

 

 

Az ERIKS arra törekszik, hogy alaposan megértse az ügyfelek alkalmazásait és a 3D nyomtatást kínálja megoldásként, amikor az igazodik az ügyfél igényeihez. Brabander hangsúlyozza:
“Semmilyen típusú gyártástechnológiát nem erőltetünk. Akkor használjuk eszköztárunkból a 3D nyomtatást, ha az a legjobb megoldást kínálja ügyfelünk számára.”

 

Ahogy az ERIKS továbbra is egyre több helyen integrálja a 3D nyomtatást, a vállalat növekvő költség- és időmegtakarításra számít, és tovább bővíti az additív technológia alkalmazásait. Brabander így folytatja:
“Nálunk az az igazi előny, hogy gyorsabban tudunk jobb minőségű alkatrészeket gyártani ügyfeleink számára.”
A 3D nyomtatás tervezési rugalmassága és sebessége a 3D nyomtatást optimális választássá teszi adott alkalmazásokhoz.

 

Szeretne több, konkrét gyártósori 3D nyomtatás alkalmazást megismerni? Töltse le hazai és nemzetközi példákat tartalmazó útmutatónkat és ismerje meg a gyártósorokon már bizonyított, legjobb additív gyártás alkalmazási gyakorlatokat!

 

Következtetés

 

Az ERIKS előrelátó megközelítése a 3D nyomtatás terén nemcsak belső folyamatait javította, hanem értékes eszközzé vált az ügyfelek igényeinek kielégítésében is. Az UltiMaker megbízhatóságának, folyamatos frissítéseinek és átfogó 3D nyomtatási ökoszisztémájának kombinációja az ERIKS-et a gyártás innovátorainak élvonalába hajtotta.

 

„A megbízhatóbb és ismételhetőbb végfelhasználásra szánt alkatrészek kifejlesztésével az ERIKS lépéseket tett annak érdekében, hogy a 3D nyomtatást összhangba hozza az ipari szabványokkal és gondoskodjon arról, hogy valóban megfelelő alternatíva vagy akár az előnyben részesített választás legyen az új és izgalmas magasszintű alkalmazásokban”
– mondta. van de Sande.

 

„Az ERIKS-en belüli képességeink bővítése érdekében az UltiMaker megbízható és rugalmas megoldásnak bizonyult.”

 


 

 

0