Blog

Bővülő kreatív műhely, nagyobb tervezői szabadság az Ultimaker 3-mal

A Való Álom Kreatív Műhely egy természetes evolúciós folyamat során vált alkotó szellemű, hagyományos szolgáltatóból egy 3D nyomtatókkal és 3D szkennerrel is felszerelt high-tech ötletgyárrá. Gépeik között két Zortrax és egy Ultimaker 3 3D nyomtató, egy Sense 3D szkenner és egy 3Doodler 3D toll is szolgálatot teljesít. Az Ultimaker 3 harmadikként csatlakozott a nyomtatólaborhoz, mivel a műhely vezetői szerették volna bővíteni a felhasználható alapanyagok körét, valamint a kétfejes géppel a bonyolult, sok alámetszést tartalmazó modellek szép kivitelezése is megoldódott.

A Való Álom Kreatív Műhely eredetileg képzőművészeti alkotások, textilszobrászat, képek, egyedi ajándéktárgyak készítésére alakult. Itt merült fel először az igény egyedi arcok, formák, fejek, torzók elkészítésére. „Első körben erre a célra egy 3D szkennert vásároltunk, viszont hamar kiderült, hogy saját 3D nyomtatóra is szükségünk lesz.” – meséli Tóvaj Erika, a Való Álom Kreatív Műhely ügyvezetője. Ekkor vásárolták meg első 3D nyomtatóikat, amelyek a megbízható működésű, ám zárt rendszerű és ABS-re optimalizált Zortrax M200 gépek lettek. „A PLA nyomtatási képesség hiánya, a bonyolult formák alátámasztásainak nehézkes eltávolítása egyenesen vezetett minket az Ultimaker 3 kétfejes 3D nyomtatóhoz.”

Elmondásuk szerint, amióta felfedezték a 3D nyomtatás világát, azóta egyre több lehetőség nyílik meg más terülteken is: kapnak megkereséseket jigek, szerszámok tervezésére és gyártására, valamint a technológia vákuumöntészettel való kombinációjára. “Ezeket az új, piac által diktált lehetőségeket már nem a Való Álom Kreatív Műhely, hanem a mögötte álló cég, a Genprofit Kft. égisze alatt szeretnénk kiaknázni.” – mondja Tóvaj Gábor a Genprofit Kft. ügyvezetője

 

 

A műhely nyomtatásai között vannak képzőművészeti alkotásokhoz, autókhoz, hobbi elektronikához, konyhai berendezésekhez, gépekhez, egyedi ajándékokhoz, vagy csak “úgy” mókából készült tárgyak is. A 3D nyomtatók beszerzése előtt a felmerült “3D-s” igények kielégítésére gipsz kiöntő formákat használtak. Ezekkel a sablonokkal viszont minden arc egyforma, minden kéz ugyanúgy tartja az ujját. A gipszöntés költségei noha viszonylag alacsonyak, azonban a formai világ eléggé korlátozott. Ha nem állt rendelkezésre a megfelelő öntőforma vagy a forma elkészítéséhez mintadarab, akkor sajnos nem lehetett megvalósítani a megrendelők elképzeléseit. A 3D nyomtatás sokat segített, hogy a műhelyből kikerülő képzőművészeti alkotások sokszínűbbek, egyediek legyenek.

 

 

„A Cura szoftver támogatásával számtalan olyan dolgot be tudunk állítani, amire nem volt rálátásunk az eddig használt nyomtatóknál. A WIFI és a fedélzeti kamera külön jól jön, ha távolról kell ránézni az éppen nyomtatás alatt lévő darabra. Használunk gyártói Ultimaker filamenteket is, ebben az esetben a tekercseken elhelyezett NFC chipekkel támogatott automata felismerés is segít a legjobb beállítások alkalmazásában, de, ha “idegen” anyagot használunk, annak beállítása sem okoz gondot.”

 


Az Ultimaker 3 duál extruderes gépet főleg bonyolultabb nyomtatási munkákra használják. A bonyolultságból fakadóan a nyomtatás, összehasonlítva az eddig megszokottal, egy kicsit lassabb, azonban a végeredmény minősége és a minimalizált utómunka bőven kompenzálja ezt. Az Ultimaker 3 megoldásai a ma elérhető legjobb kétfejes, asztali 3D nyomtatóvá teszik őt. Az Ultimaker nyomtatói a legprecízebb szálhúzásos gépek a gyártótól már megszokott, kiemelkedő XY visszaállási pontosságnak és az akár 20 mikronos rétegvastagságnak köszönhetően. Emellett az Ultimaker 3 két nyomtatófeje cserélhető magokkal rendelkezik – két modellanyagra tervezett fejmag mellett egy PVA támaszanyagra optimalizált fejmag is a csomag része. Az UM3 ezzel a megoldással kifejezetten megbízhatóan dolgozza fel a vízoldható PVA filamentet és alkalmazza azt a PLA modellek tökéletes támaszanyagaként. A Való Álom Kreatív Műhely számára bonyolultabb projektek során nagy könnyebbség, hogy nem kell támaszokat letörögetni, vízben magától leoldódik a modellről a PVA alátámasztás. Nincs nyom a support anyag eltávolítása után, minden esetben pontos és szép felületű nyomtatások az eredmény.

 

 

A kétfejes gépek között gyakori probléma, hogy hiába a fúvókák tökéletes szintezése, a nyomtatás során az egyik fej mindig belemaszatol a másik munkájába. Az Ultimaker 3 fejemelgető mechanizmusa azonban ezt a hibát is kiküszöbölte. Csak érdekesség, hogy a fejek emelésének automatizált megoldását jelenleg szabadalom védi, így az Ultimaker okosan kerülte meg ezt az akadályt, amikor mechanikusan oldotta meg a feladatot az Ultimaker 3 fejlesztése során.

 

Az Ultimaker 3 fejlesztéseit, köztük a cserélhető magokkal, és fúvókaemelő mechanizmussal ellátott nyomtatófej működését ez a videó mutatja be:

 

Az Ultimaker 3 finomhangolt hardver, szoftver és alapanyagkínálata garantálja a zökkenőmentes és hatékony munkafolyamatot és a megismételhető, magas minőségű nyomtatásokat. Az élenjáró technológiákat alkalmazó, cserélhető magokkal felszerelt kétfejes extruder és az automata fúvókaemelő rendszer a legstabilabban működő duálextruderes 3D nyomtatóvá teszi a piacon.