Bemutatjuk a Markforged FX20 kompozit 3D nyomtató óriást!

A Markforged FX20 nyomtatót nagy szilárdságú végfelhasználású alkatrészekhez tervezték a repülőgépipar, a védelmi ipar, az autóipar és az energiaipar számára. A robusztus kompozit nyomtató nemcsak ötször nagyobb munkatérrel rendelkezik, mint az eddigi Markforged 3D nyomtató portfólió legnagyobb tagja, de akár nyolcszoros építési sebességre is képes. Az FX20 először 2024-ben debütál Magyarországon a FreeDee standján (101F, A pavilon) az Ipar Napjain.

 

Valódi kompozitok akár ULTEMTM 9085 mátrix anyaggal

A legtöbb ma kompozitnak nevezett 3D nyomtató darabolt szálakkal töltött műanyag nyomtatószálakat olvaszt meg. A Markforged professzionális kompozit 3D nyomtatói ezzel szemben az aprított szénszállal erősített mátrix anyagot folyamatos üveg-, kevlár- és szénszálak beágyazásával fejelik meg, a „hagyományos” kompozit 3D nyomtatókhoz képest így sokszoros szilárdságot lehet elérni velük.

 

 

Az új Markforged FX20 3D nyomtatót ráadásul fűtött építőkamrával is felszerelték, amely akár 200°C-os hőmérsékletet is képes fenntartani a gátolt égésű, nagy teljesítményű hőre lágyuló anyagok nyomtatásához. A korábbi modellekhez képest egy harmadik nyomtatófejet is kapott. Mindezeknek köszönhetően az FX20 folyamatos karbonszállal erősített ULTEMTM 9085 alkatrészek nyomtatására is képes dedikált, könnyen letörhető támaszanyaggal.

 

A Markforged az FX20-szal ismét hosszú időre bebetonozta 3D nyomtatói hírnevét, mint a legerősebb 3D nyomtatott polimer alkatrészek nyomtatására képes additív gyártóberendezéseket.

 

3d nyomtatás ipar napjai

 

Markforged FX20 kompozit 3D nyomtató Magyarországon először az Ipar Napjain (2024)!

“Ez a csúcstechnológiás 3D nyomtató a magyar vállalkozások számára is kulcsfontosságú lesz. Büszkék vagyunk rá, hogy először a FreeDee Kft-nél férhetnek majd hozzá a nagyméretű, valódi kompozit, folyamatos szálerősítéses, high-temp 3D nyomtatáshoz. “ – mondta Koperniczky Ferenc, a FreeDee Kft. ügyvezetője. A megoldás várhatóan elősegíti majd az új honvédelmi és autóipari fejlesztéseket és lendületet ad ezen ágazatok további nemzetközi piaci előretörésének.

 

A Markforged FX20 mellett két másik 3D nyomtató is először debütál az idei standunkon. Látogassa meg MACH-TECH/IPAR NAPJAI oldalunkat a részletekért és ingyenes kiállítási belépőért!

 

0