Blog

Ugorjunk együtt a jövőbe! – a MOME ismét meghirdeti fiataloknak szóló kreatív pályázatát

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem második alkalommal hirdeti meg kreatív pályázatát 7-10. osztályos fiataloknak, amelyet a FreeDee az előző évhez hasonlóan idén is támogat. A tavaly nagy sikert elért verseny célja ismét az, hogy megmutassa: csak egy jó gondolat kérdése, és bárkiből lehet designer vagy jövőkutató!

 

Február 15. és április 1. között 2-5 fős csapatok jelentkezését várják a pályázat weboldalán.

 

Tervezd Te a jövőt!

Hogyan képzeled el a világot 20 év múlva? Mesterséges intelligencia, környezeti

változások, új létformák… Milyen lesz az élet 2042-ben? Vajon pozitív vagy negatív irányba változik a világ? 

Tudod, hogy rajtad is múlik, milyen lesz a jövő? Te mit változtatnál a világon? Egy most megszülető ötlet valódi változást idézhet elő, és akár milliók életére is hatással lehet!

Oszd meg velünk az általad elképzelt jövőt, izzítsd be a rakétákat, és tervezz valamit, ami 2042-ben valósággá válhat! Hiszünk benne, hogy minden változás egy jó gondolattal kezdődik.

 

 

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) második alkalommal kiírt Ugrás a jövőbe! című kreatív pályázatára olyan 7-10. osztályos, magyarországi és határon túli iskolás tanulókból álló csoportok jelentkezését várják, akik megosztják a jövőről alkotott elképzeléseiket.

 

A FreeDee már a kezdetektől, tehát tavaly óta támogatja a projektet, hiszen indulásunk óta egyik elsődleges értékünk, célunk volt a tudásmegosztás – ebből a törekvésből született a napi szinten vezetett blogunk, a 3DTech az iskolákban pályázat és a 3D Akadémia is. Így örömmel vettük a lehetőséget, hogy partnerként részt vegyünk a MOME pályázatában, amelyet tavaly egy Craftbot Plus Pro 3D nyomtatóval, idén pedig egy Mayku Formbox vákuumformázó berendezéssel és 3D Akadémia tanfolyammal is támogatunk.

 

“Az Ugrás a jövőbe! pályázat egy olyan generációt szólít meg, akik számára már természetes az átjárás a digitális és analóg világok között. Hogyan tudnak ők a XXI. század kihívásaira reagálni? Ezzel a pályázattal a jövő iránti felelős gondolkodásra, a jövőt építő, kreatív, alkotó tevékenységre szeretnénk ösztönözni őket.” – mondta Fülöp József, a MOME rektora.

 

A 2021-es pályázatra beérkezett munkákból az egyetem átfogó képet kapott a Z generáció jövőképéről, a résztvevők pedig lehetőséget kaptak a bennük rejlő kreativitás, kritikus gondolkodás fejlesztésére. A pályázat népszerűségét jelzi, hogy tavaly 226 iskola 440 diákja vágott bele a közös munkába, melyből a legkiemelkedőbb projekteket a 2021 őszi Budapest Design Week keretében mutatta be a MOME. Összefoglaló kisfilm a tavalyi pályázatról: UGRÁS A JÖVŐBE! pályázat

 

Legyen szó akár grafikáról, kisfilmről, animációról, fotóról, szolgáltatásról, termékről, esetleg építészeti koncepcióról, a MOME nyitottan várja a jövőről szóló, kreatív ötleteket.

 

Témák:

  • Milyen lesz az élet a jövő sulijában?
  • Milyen eszközök segíthetik a jövőben a tanulást és az oktatást?
  • Milyen szakmákban dolgozunk majd, milyenek lesznek a munkahelyek 20 év múlva?
  • Hogyan változik meg lakóhelyünk, otthonunk, környezetünk, öltözékünk?
  • Hogyan változnak meg az emberi kapcsolatok és a társadalmi különbségek?
  • A jövőbeli változások hogyan hatnak majd a szünidő, a szabadidő  eltöltésére?

 

A pályázók analóg, digitális vagy vegyes technikával készített tervekkel nevezhetnek (részletes leírás a weboldalon). Mivel csapatmunkáról van szó, itt a lehetőség, hogy különböző tudású és érdeklődési körű diákok álljanak össze, ötleteljenek, és mindenki azt adja bele, amit szeret, amiben jó – legyen az a tervezés, a rajzolás, a fotózás, a filmezés vagy az írás. A csapatok regisztrációt követően küldhetik be munkáikat a pályázatra.

 

Az első fordulón továbbjutott csapatok a MOME mentorainak segítségével fejleszthetik tovább alkotásaikat! A legjobb pályamunkákat a második forduló végén rangos szakemberekből álló zsűri választja ki. Az első három helyezett díjazásban részesül.

 

Díjak:

  •   MakerBot SKETCH 3D nyomtató az induláshoz szükséges alap csomaggal,
  •   Mayku FormBox vákuumformázó gép, innovatív makettező technológia a FreeDee jóvoltából
  •   FreeDee 3D Akadémia tanfolyam a FreeDee felajánlásaként
  •   Pagony könyvcsomagok.

 

Jelentkezés és részletes információ: https://ugrasajovobe.mome.hu/

 

Mi is az a Mayku Formbox és mire való?

A Mayku Formbox egy asztali vákuumformázó, amellyel különböző izgalmas művészeti és termékfejlesztési projektek valósíthatók meg. A Mayku Formbox vákuumformázó berendezések lényege, hogy egy hőre lágyuló műanyaglapot felmelegít, majd vákuum segítségével ráformázza egy általunk választott idomra. Így készíthetünk különleges csomagolást, burkot, készülékházat vagy például egyedi szappan, csoki vagy gipsz öntőformákat a Formbox segítségével. A sablonunk lehet egy kész tárgy, egy 3D nyomtatott forma vagy akár egy kézzel készített forma. Érdemes megnézni ezt a videót annak, aki inspirációt szeretne gyűjteni:

 

0