Itt a Fuse 1 SLS 3D nyomtató és a Form Cell digitális gyár – a Formlabs ismét felrázza a 3D piacot

A professzionális 3D nyomtatótechnológiák széles körben elérhetővé tételét zászlajára tűző Formlabs bejelentette a vállalat első, szelektív lézerszinterezéssel (SLS) dolgozó 3D nyomtatóját, a Fuse 1-et. Az amerikai startup emellett egy, a már világszerte népszerű SLA nyomtatójára, a Form 2-re épülő gyártásautomatizáló rendszert is bemutatott Form Cell néven. Az új megoldások elérhető valósággá teszik a gyártásba integrált 3D nyomtatást.

 

„Amikor 2012-ben bemutattuk a világ első asztali, sztereolitográfiás 3D nyomtatóját, akkor a Form 2 egy addig elérhetetlenül drága technológiát megfizethető közelségbe hozott, és ezzel globálisan új lehetőségeket teremtett a tervezők és mérnökök számára.” – nyilatkozta Max Lobovsky, a Fromlabs ügyvezetője. „A Fuse 1 3D nyomtatóval ugyanezt a forradalmat szeretnénk a szelektív lézerszinterezés területén véghez vinni, és ezt a produktív technológiát is a szakemberek széles köre számára elérhetővé tenni. A Form Cell pedig egy skálázható, hatékony gyártómegoldás, amely a Form 2 már világszerte bizonyított képességeire építve képes integrálni a 3D nyomtatást a gyárak napi munkafolyamataiba.”

 

Fuse 1 SLS 3D nyomtató

A Fuse 1, a Formlabs első SLS 3D nyomtatója

 

Számos vállalat, köztük olyan világmárkák, mint a Google, már tesztelik a Formlabs új rendszereit. Emellett a New Balance sportszergyártó cég is stratégiai partnerségre lépett a 3D nyomtatógyártóval, hogy nagyobb teljesítményű lábbelik gyártásához használják a vállalat gépeit.

 

„Funkcionális alapanyagaival és a 3D nyomtatás korlátainak minimalizálásával az SLS technológia jelentősen megkönnyíti a mérnökszakembereink és formatervezőink munkáját.” – mesélte David Beardsley, a Google ATAP Skunkworks menedzsere. „A Fuse 1-gyel magas minőségű, funkcionális és erős alkatrészeket készítünk nagyon rövid ciklusidővel, amelynek hála a tervezői folyamataink az ötlettől a végső termékig jelentősen felgyorsultak.”

 

„A Fuse 1 és a Form Cell megoldásai széles utat nyitnak az innovatív ötletek előtt a prototipizálástól a gyártásig, mivel a tervezőcsapatok könnyen tudnak iterálni az ötletek között és saját maguk, órákon belül képesek legyártani akár a végtermékeket is.” – magyarázta a Formlabs magyar alapítótagja és a vállalat termékfejlesztési vezetője, Lakatos Dávid.

A Fuse 1 3D nyomtató felépítése

A Fuse 1 165 x 165 x 320 mm-es nyomtatótárrel, érintőképernyős vezérléssel és cserélhető nyomtatókamrával rendelkezik.

 

Házonbelüli szelektív lézerszinterezés a Fuse 1-gyel

A Fuse 1 az SLS technológia elismert ipari képességeit teszi bármely mérnök asztalán elérhetővé, a Formlabs igérete szerint olyan megbízhatósággal, amilyen a Form 2 asztali SLA 3D nyomtatót mára globálisan közkedveltté tette.

 

A Fuse 1 az iparban ellenállóságáért kedvelt PA 11 és PA 12 nejlon alapanyagokkal dolgozik, a vele szinterezett tárgyak minősége pedig megfelel vagy túlmutat a versenytársai által nyújtott tulajdonságokon.  A szelektív lézerszinterezést már előszeretettel és széles területen alkalmazza az ipar teherautók pótalkatrészeitől, személyre szabott ruházat additív gyártásáig. A technológia előnyei közé tartozik, hogy a poralapanyagnak hála nincs szükség támasztékok nyomtatására, amely így még bonyolultabb és részletesebb tárgyak előállítását teszi lehetővé, a fel nem használt anyagnak pedig akár 50%-a újra hazsnosul a gyártás során. Az SLA technológia így az egyik legalacsonyabb 3D nyomtatott modell / darabárat biztosítja.

 

Minta SLS 3D nyomtatások

Fuse 1-gyel nyomtatott tárgyak nejlon PA 11 és PA 12 alapanyagból

 

A Fuse 1 a ma elérhető, ipari SLS nyomtatók árának közel huszadáért (9999 EUR) lesz megvásárolható. A komoly érdeklődők az első darabokat a Formlabs oldalán tudják lefoglalózni, akik pedig kivárnák a gép teljeskörű piaci bevezetését, itt, lejjebb vagy a Fuse 1-nek dedikált aloldalunkon tudnak feliratkozni egy értesítőre. A Fuse 1 egy induló csomag részeként is megvásárolható lesz, amely egy utómunka állomással, tartalék nyomtatótartállyal és alapanyaggal egészíti ki a gép gyári tartozékait. A szállítás megkezdése 2018. közepén várható.

  

Töltse le a Fuse 1 részletes technikai specifikációit, és legyen az első, akit értesítünk, amikor világszerte megkezdődik a szállítás!

      

  Form Cell, a digitális gyár

  A Form Cell a Formlabs 3D nyomtatási folyamatvezérlő megoldása, amely a darabár csökkentését célozza azzal, hogy párhuzamosít és automatizál ismétlődő munkafeladatokat. A Form Cell egy robotizált állványrendszer, amely a Form 2 3D nyomtatók nagyobb farmja, Form Wash ultrahangos mosók és Form Cure UV kamrák közti manuális feladatokat automatizálja, ezzel megteremtve egy önműködő, nonstop, ipar 4.0 technológiás, digitális gyárat.

   

  Form Cell automatizált 3D nyomtatórendszer

  A Form Cell automatizált 3D nyomtatórendszer a Form 2 gépekre és kiegészítőire épül

   

  Mit jelent mindez a gyártás számára?

  • Gyorsabb piacra lépés és költségmegtakarítás a házonbelüli, professzionális 3D nyomtatási megoldásoknak hála.
  • Kevesebb munka az okosabb szoftvernek köszönhetően: feladatütemezés, hibaérzékelés, távoli hozzáférés, alkatrész- és szériaszám nyomtatás is elérhető a Form Cell rendszerével.
  • Kevesebb munka és állásidő a megbízható, stabil nyomtatási kapacitásnak köszönhetően.
  • Gyártásra kész: a Form Cell API végpontjai lehetővé teszik az integrációt az egyedi és a szabványos üzleti rendszerekbe (CRM, ERP, MES).

   

  0