Blog

Fuse Blast – SLS utófeldolgozás 80%-kal kevesebb idő alatt

Már rendelhető a Formlabs új eszköze, a Fuse Blast – az első megfizethető, ipari minőségű tisztító és polírozó megoldás a szelektív lézerszinterezéssel (SLS) készült 3D nyomatokhoz –, amely a Fuse Series ökoszisztémát erőteljes, automatizált utófeldolgozással teszi teljessé.

 

A Fuse Blast a Fuse Sift kiegészítéseként az utófeldolgozási munkafolyamatban mindössze 15 percre csökkenti a tisztítási időt – ez 80%-kal csökkenti a korábbi, átlagos utómunkaidőt. Az automatizált rendszer az alkatrészeket koptató anyaggal fújja, miközben azok egy dobban forognak, így hatékonyan eltávolítja a laza és félig szinterezett port a felületről, ami sima, pormaradvány nélküli alkatrészeket eredményez. A Fuse Blasthez opcionális polírozórendszer is rendelhető a sima, félig fényes és festésre kész felületű, vásárlói minőségű alkatrészekhez.

 

A mindössze 10 999 USD/EUR-tól induló áron a Fuse Blast hasznos funkciók hosszú listáját tartalmazza a hasonló tisztítási és polírozási megoldások költségének töredékéért. A Fuse Blast egyébként nem az egyetlen fejlesztés mostanában a Formlabs SLS munkafolyamatában – egy sor új szoftverfunkció még gyorsabbá és hatékonyabbá tette az SLS 3D nyomtatást a Fuse SLS nyomtató ökoszisztémával. A frissítések között szerepel a továbbfejlesztett ‘nesting’ algoritmus, ami 42%-kal kevesebb hulladékot és 30%-kal gyorsabb nyomtatási sebességet segít elérni a Nylon 12 Powder használatakor, valamint a finom részletek megőrzésének javítása a robusztus, de bonyolult alkatrészek nyomtatásakor.

 

YouTube player

 

Az SLS utómunka újrafeltalálása

Az SLS 3D nyomtatás rohamosan válik a legnépszerűbb technológiává azok számára, akik strapabíró, ipari minőségű alkatrészeket szeretnének költséghatékonyan előállítani. Ez a technológia szinte korlátlan tervezési szabadságot, nagy pontosságot és felbontást, valamint ipari szabványnak megfelelő, nagy teljesítményű anyagokat kínál, amelyek kiválthatják a hagyományosan gyártott alkatrészeket.

 

Miközben az SLS technológia egyre népszerűbb minden iparágban, az utómunka rendszerek nem fejlődtek azonos ütemben. Az olyan porkezelő eszközök, mint a Fuse Sift, egyszerű, megfizethető megoldást kínálnak a por visszanyerésére és újrahasznosítására, de az SLS nyomatok alapos tisztításának és polírozásának következő lépéséhez nem sok elérhető gépi lehetőség volt.

 

A Fuse Blast előtt a felhasználók két lehetőség előtt álltak: olcsó koptatók, amelyekben manuálisan kellett feldolgozni az alkatrészt, vagy nagyon drága automatizált megoldások. Egyes gépek csak tisztításra alkalmasak, de nem kínálnak polírozási lehetőséget, míg a teljes megoldást kínáló gépek ára gyakran 100 000 dollár körül mozog. A Fuse Blast ezzel szemben teljeskörű megoldást nyújt a tisztítástól, az ionizáláson át a polírozásig, példátlanul alacsony befektetéssel.

 

A Fuse Blast más márkájú SLS nyomtatókkal is kompatibilis – például azok számára megfelelő választás, akik hagyományos, nagy formátumú SLS gépet használnak.

 

 

A nyomtatástól a professzionális végtermékig mindössze 15 perc alatt

Az SLS 3D nyomtatott alkatrészek kézi tisztítása az SLS munkafolyamat legidőigényesebb része. A Fuse Blast minimalizálja a Fuse Siftben szükséges utómunka idejét, ott elég csak nagyjából kinyerni az alkatrészeket, miközben automatizálja a következő, már Fuse Blastben végbemenő lépéseket. Megkönnyíti a felhasználók számára, hogy más nagyobb értékű feladatokra fordítsák idejüket.

 

 

A Fuse Blast belsejében található forgó dob hatékonyan távolítja el a félig szinterezett és laza port az alkatrészek felületéről a kosár forgatása, a sűrített levegő és a csiszolóanyag kombinációjával. A Fuse Blast ionizálót használ a statikus töltések eltávolítására az alkatrészekről, hogy ne üljön vissza a por a már megtisztított munkadarabokra. Az ionizált levegőárammal biztosítja, hogy a pormentes alkatrészek tapintásra is teljesen tiszták maradjanak. Ez a fejlett funkció lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy eljussanak a portortától a végtermékig 15 perc alatt, minimális manuális munkával.

 

Passzív koptató anyag elválasztás

Számos jelenleg rendelkezésre álló szemcseszórási munkafolyamat során a koptató közeg hatástalanná válik, ha már néhány ciklus után porral telítődik. A használt por és közeg telített keveréke hulladékká válik, és folyamatosan új koptatóanyagot kell vásárolni.

A Fuse Blast passzív anyag szétválasztása több mint 400%-kal meghosszabbítja a szóróanyag élettartamát, és lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy mindössze öt percet töltsenek a Fuse Sift munkaállomásban, ami 80%-kal csökkenti az utófeldolgozásra fordított teljes időt.

 

Előre beállított prgoramok és állítható paraméterek

A Fuse Blast több előre programozott rutint kínál az optimalizált eredmények érdekében, függetlenül attól, hogy milyen formájú vagy mennyiségű alkatrészeken dolgozik. A felhasználók magabiztosan fordíthatnak hátat a gépnek, tudva, hogy a tisztítási programokat a Formlabs-nál alaposan tesztelték az optimális eredmény érdekében.

 

A Delicate Mode gyengéd program a nagyon finom, vékony falú vagy nagyon kicsi alkatrészekhez. A Nylon 12 GF Powder esetében, amely erősebb félig szinterezett héjjal rendelkezik, van egy külön program, amely eltávolítja a Surface Armort és a laza port, miközben megőrzi az alkatrész integritását. A legtöbb alkatrész pedig ideálisan működik Standard módban, de a felhasználóknak mindig lehetőségük van saját egyedi igényeik szerint módosítani beállításaikat.

 

 

Az előre programozott „állítsd be és felejtsd el” ciklusok mellett a felhasználók manuális lépésekkel is kiegészíthetik munkafolyamatukat. A nagyon kényes vagy nem olyan könnyen görgethető, nagy alkatrészek esetében a felhasználóknak lehetőségük van saját kezükbe venni a dolgokat. A fúvókával végzett kézi szemcseszórás lehetővé teszi a fúvóka manuális irányítását, a levegő- és médiaáramok lábpedállal történő működtetését, valamint a nagy vagy kényes alkatrészek egyszerű, néhány perc alatti tisztítását. Asszisztált, “fél-automata” módban pedig a felhasználók mindkét kezükkel az alkatrészekre összpontosíthatnak, miközben lábpedálokkal szabályozhatják a légáramot, így biztosítva, hogy minden porszemet hatékonyan eltávolítsanak.

 

Kompakt, tiszta, csendes működés

A Fuse Blast zárt, tiszta és nem engedi, hogy a por a ruháján vagy a felszerelésen megüljön. A Fuse Blast negatív légnyomást és HEPA-szűrőt használ a tiszta, pormentes környezet fenntartásához, a zárt kamra pedig még a zajt is 70 decibel alatt tartja – ez elég csendes ahhoz, hogy közvetlenül az egység mellett beszélgessünk. A Fuse Blast egy öntisztító, “öblítő” programmal is rendelkezik, amely megtisztítja a gép belsejét a portól és a koptató médiától, így biztosítva a teljes rendet.

 

Opcionális polírozás professzionális alkatrészekhez

A 2024. első félévében megjelenő Fuse Blast polírozó egy opcionális kiegészítő, amely a tisztításon túlmenően a felületkezelésért felel. Lehetővé teszi, hogy az alkatrészek nem csak pormentesek, hanem simák, félig fényesek és akár festésre készek legyenek. A polírozó rendszer könnyen integrálható lesz a meglévő Fuse Blast gépekbe olyan munkafolyamatok érdekében, ahol a kivételes minőségű felület elengedhetetlen a sikerhez. A polírozási lépés az SLS-alkatrészeket funkcionális és strapabíró elemekből még esztétikusabb, ügyfél-kész alkatrészekké alakítja, amelyek a megmunkált vagy öntött alkatrészekhez hasonló érzetet nyújtanak.

 

 

1