A brit Védelmi Minisztérium 2 fémnyomtatóval szereli fel a Királyi Haditengerészetet

A képen az HMS Prince of Wales (R09) brit szuper repülőgép-hordozó 2019-ben., forrás: wikipedia

 

Az Egyesült Királyság Védelmi Minisztériuma (Ministry of Defence, MOD) két fém 3D nyomtatót vásárolt az Additive X brit beszállítótól 383 000 GBP (~ 483 000 USD) értékű szerződés keretében. A Királyi Haditengerészet a devonporti és portsmouth-i haditengerészeti támaszpontokra szánt fémnyomtatókat karbantartásra, javításra és hadműveleti feladatokra fogja használni. Pontosabban, a Királyi Haditengerészet Forward Support Unitja a nyomtatókat annak a fő célnak a részeként fogja használni, hogy több fémalkatrészt tervezzen és állítson elő additív gyártással. A hír a 3dprint.com oldalon jelent meg.

 

markforged-metal-x
Markforged Metal X fémnyomtató

 

A UK Defense Journal szerint a szerződés felhívása kimondja: „A gépnek képesnek kell lennie fémtárgyak… 250 mm x 183 mm x 150 mm méretű, 10 kg-ot meg nem haladó alkatrészek gyártására. Képesnek kell lennie arra, hogy rozsdamentes acélból (pl. 17-4 PH), szerszámacélból (pl. H13-A2, D2), Inconel 625-ből (vagy azzal egyenértékű) és rézből gyártson, és a megvásárolt gépeknek „2 fúvókás nyomtatórendszerrel” kell rendelkezniük. …”

 

A szerződés folytatódik: „[FSU] (B&C) köteles növelni a fémtárgyak tervezésének és additív gyártásának képességét, mivel a meglévő polimergyártás súlyosan korlátozza ennek a technológiának a hatókörét… Ez a képesség jelentős fenntartási költségeket takarítana meg gyors gyártási képességet kínálva az elavult vagy átmenetileg nem elérhető cikkekhez.”

 

haditengerészet portsmouth Portsmouth, forrás: 3dprint.com

 

Más szavakkal, az Egyesült Királyság hadserege ugyanazt a szerepet szánja az additív gyártás számára, amelyet az Egyesült Államok hadserege már több helyszínen megvalósított. Természetesen nem ez az első példa, amely megerősít a 3D nyomtatás honvédelmi alkalmazásának lehetőségeit, de több okból is jelentős példa. Bár a szerződés nem említi a konkrét nyomtatótípusokat, a szállító webhelyének böngészése (X adalék), valamint a szerződés műszaki leírása azt sugallja, hogy a választás a Markforged Metal X fémnyomtató rendszerre esett.

 

0