Blog

300%-kal növelte a gyártósor kapacitását, mi az?

A FreeDee Printing Solutions 2016-ban ismét részt vett Magyarország legátfogóbb ipari szakkiállításán, az IPAR NAPJAIN, melyre a professzionális 3D nyomtatás és 3D szkennelés új felhasználási megoldásaival, portfólióbővítéssel és egy gyártástechnológiai előadással is készült a csapat. Az IPAR NAPJAI célja felvonultatni az ipar szinte összes ágazatát és átfogó képet mutatni egy-egy szakterületről. Jó volt látni, hogy tavalyhoz képest az additív gyártás képviselői is nagyobb számban – bár még így is kevesen – vettek részt a szakmai napokon.

 

Új termékek: DAVID lézerszkenner és Ultimaker 3D nyomtatók

 

A FreeDee standján már tavaly is helyet kaptak az Artec 3D professzionális 3D szkennerei, valamint a MakerBot népszerű 3D nyomtatói. Idén azonban egy új szkennerrel és egy új 3D nyomtatóval is megismerkedhettek a látogatók. A DAVID SLS-2 3D lézerszkenner sokak elsőszámú választása a középkategóriás 3D szkennelés területén. Gyors, rugalmas és mobilis 3D szkenner, mellyel könnyedén készíthető nagy pontosságú és részletességű 3D felvétel egészen különböző méretű tárgyakról is. A moduláris hardver ugyanis lehetővé teszi, hogy rugalmasan alakítsuk a szkennert bármilyen méretű tárgyunkhoz – legyen az akár egy pénzérme vagy egy kanapé. A DAVID szkenner egyébként már év eleje óta kapható a FreeDee-nél és a felhasználóbarát, iskolai, művészeti és hobbi alkalmazásokra ideális Sense és az ipari, méréstechnikai alkalmazásra fejlesztett csúcstechnológiás Artec 3D szkennerek közötti űrt hivatott betölteni.

Foto: Anna Schneider / neon fotografie www.neon-fotografie.de

Foto: Anna Schneider / neon fotografie www.neon-fotografie.de

 

Az igazán friss, szó szerint a helyszínen kicsomagolásra kerülő újdonság a standon a folyamatosan dolgozó Ultimaker 2+ 3D nyomtatója volt. A FreeDee Printing Solutions éppen csak egy héttel az Ipar Napjai előtt lett az Európában kifejezetten elterjedt, open-source alapokon nyugvó Ultimaker 3D nyomtatóknak az Original+ nyomtató kittől a díjnyertes Ultimaker 2-n alapuló plug-and-play 2+ printerekig. A 2+ sorozatba többek között hatékonyabb hűtést terveztek a fejlesztők és fogazott tárcsák segítik az indirekt adagolású filament továbbítását. Az új ventilátor tölcsérek mindkét oldalról tökéletesen a düzni alá céloznak, ami a tapasztalatok szerint különösen finom 3D nyomtatott felületeket eredményez. Az Ultimaker 2 Go, 2+ és 2+ Extended is 4 különböző méretű fúvókával érkezik 0,25 mm-től 0,8 mm-ig, ennek köszönhetően egészen részletes modellekre vagy gyors 3D nyomtatásra is könnyen optimalizálhatjuk a gépet. Egyelőre a kiállítás ideje alatt a nyomtató memóriájában lévő minta 3D modellek kerültek nyomtatásra, melyek minősége magukért beszélt. Az állítólag 20 mikronnal is nyomtatni képes 3D printer gyönyörű felületeket és pontos, részletes formákat épített a fűtött üvegasztalra.

 

 

gep-esultimaker-nyomtatas

 

Új szolgáltatások: fém alkatrészek 3D nyomtatása, kisszériás gyártás és gyártószerszámok

 

Az egyik legnagyobb érdeklődést a 3D nyomtatott fémtárgyak keltették, mivel ezzel a szolgáltatással tavaly még aligha találkozhattunk az Ipar Napjain. A FreeDee két hete jelentette be, hogy németországi partnerük segítségével már vállalják CAD modellek gyártását fémek széles választékából megbízható, professzionális Renishaw AM250 3D nyomtatókon 20-100 mikron pontossággal. A lézeres szinterezésnek is nevezett eljárás olyan úttörő additív gyártási folyamat, amely során zárványmentes fém alkatrészek állíthatók elő közvetlenül 3 dimenziós CAD modellek alapján. Főképp a technológia orvosi és ipari alkalmazása kiemelkedő.

 

Sokaknak újdonság volt, hogy a fémek 3D nyomtatásához alkalmazott technológia alapja a fókuszált lézerenergia. A nyomtatás során egy vagy több lézer rendkívül finom fémpor megolvasztásával hoz létre bonyolult struktúrájú funkcionális alkatrészeket, amelyek messze túlmutatnak az eddig lehetséges formai összetettségen. Noha a legtöbb esetben még nagyon drágának tűnhet a technológia (egy ilyen 3D nyomtató 300 000 000 Forint körüli befektetés) és a szolgáltatás is, bizonyos szakmai területeken már most sokat lehet spórolni vele. Alacsony darabszám esetén a technológia lerövidíti az átfutási időt, csökkenti a szerszámköltséget és olyan formavilágú munkadarabok legyártását tesz lehetővé, amelyek azelőtt nem lehettek volna költség- és időhatékonyan előállíthatók.

 

 

A technológia által biztosított tervezői szabadságból például az űripar, a légiközlekedés vagy a motorsport is profitál, ahol a 3D nyomtatott, könnyített szerkezetű alkatrészekkel elérhető sebességnövekedés fontos lehet és minden súlycsökkenés exponenciális megtakarításokhoz vezethet. A technológiát már ma széleskörben alkalmazzák hatékony hőcserélő alkatrészek és formakövető hűtőcsatornákat tartalmazó fröccsöntő szerszámbetétek gyártására is. A titán mint 3D nyomtatható alapanyag elérhetőségének köszönhetően egyedi orvosi implantátumok és fogászati 3D modellek is gyakran kerülnek 3D nyomtatásba.

A Renishaw szakemberei több alkalommal voltak elérhetők a FreeDee standján is és a cég által szervezett szakmai előadáson is részt vettek.

 

Szakmai előadás: gyártófolyamatok optimalizálása 3D nyomtatással, műszaki nyomtatószálak és fémnyomtatás

 

A kiállítás pénteki napjára a FreeDee új partnereivel, a Renishaw-val és a Philament, magyar 3D nyomtatószál fejlesztővel és gyártóval közös előadást tervezett a 3D nyomtatás mérnöki felhasználásai iránt érdeklődőknek. A téma az additív gyártástechnológiák elhelyezése volt a létező gyártói folyamatok között, miközben bemutatták, hogyan lehetséges az üzemi folyamatokat fejleszteni 3D nyomtatással, illetve a műszaki PLA alapanyagok és a fém mint 3D nyomtatott anyag alkalmazási területeit is példákkal illusztrálták. A program annyira népszerűnek bizonyult, hogy az Ipar Napjai által biztosított terem kapacitása végül nem volt elegendő. Azok számára, akik lemaradtak, videóra rögzítette az előadást a csapat és a felvétel megtekintési linkje emailben kérhető.

 

gyártofolyamatok-eloadas-hird

 

Az előadás fő vezérvonala az volt, hogy a késztermék és a prototípusgyártáson túl a 3D nyomtatás, milyen egyéb frontokon teheti hatékonyabbá egy gyártósor működését. Szó esett a kisszériás sorozatgyártásról, az egyedi gyártóalkatrészek létrehozásáról, és a precíz 3D nyomtatás más technológiákkal való összekapcsolásáról is.

 

A FreeDee tavaly nyitotta meg Magyarország első additív gyártásra specializált oktatási stúdióját, a 3D Akadémiát. A 3D Akadémia vezetője, Szabó Péter a gyártófolyamatok 3D nyomtatáson keresztüli optimalizálását helyezte a középpontba és illusztrálta valós, gyakorlati, hazai esettanulmányokkal. Ilyen példa volt többek között az az ADS Hungary Kft. számára 3D nyomtatott jigek is, amelyeket azóta az autókba kerülő műszerfali fröccsöntött nyomógombok automatizált festéséhez illetve lézeres jelöléséhez, valamint minőségellenőrzéséhez használnak. A jellemzően kis szériában szükséges egyedi gyártóeszközökkel, melynek 3D nyomtatása darabonként mindössze 5 – 25 000 Forintjukba került (más technológiákkal a többszöröse lett volna), az új alkatrészcsalád robotokkal történő festése gyorsabb és hatékonyabb lett, a minőség-ellenőrzés ideje pedig töredékére redukálódott. A lézeres jelölés a lézerfej pontos pozicionálása miatt korábban lassan működött, a high-gloss felületű nyomógombokon ugyanis nehezen pozicionálható a lézer. Matt felületű 3D nyomtatott rátétekkel azonban a lézerjelölés termelékenysége a háromszorosára növekedett, egy alig 10 ezer Ft-os egyedi alkatrésznek köszönhetően.

gyartoalkatresz

Az első vendégelőadó a 3D nyomtatásra alkalmas alapanyagok területén egy különösen vitatott témát pedzegetett, mivel többek szerint a PLA nyomtatószál nem alkalmas mérnöki felhasználásra. Az anyagtudományos fejlesztések és kísérletek még eléggé gyerekcipőben járnak, noha a 3D nyomtatás területén ezektől a fejlesztésektől várhatjuk a következő legnagyobb ugrásokat. Ezért is volt érdemes meghallgatni Dr. Bodnár Zsolt (Philament) előadását, aki a műszaki elvárásoknak megfelelő PLA műanyag alapanyagok világába engedett betekintést. Elmondta, hogy a mérnökök körében általában népszerűbb ABS alapanyaghoz képest a PLA biopolimert tulajdonságai sokkal alkalmasabbá teszik a 3D nyomtatásra, kevésbé hajlamos a vetemedésre, finomabb felületeket eredményez, részletesebb nyomtatásokat tesz lehetővé és nem utolsó sorban szagtalan a nyomtatás során. A Philament pedig erre a biztos alapra építve fejleszti ipari felhasználásra szánt PLA nyomtatószálait, melyek akár vízállóak, hő- és lángállóak vagy vezető tulajdonságúak is lehetnek.

 

A közönség jelentős részének nem volt már ismeretlen a Renishaw név, hiszen szinte minden magára valamit is adó minőségügyi mérőlaborral rendelkező gyártóüzemben megtalálhatóak a Renishaw mikronpontosságú tapintó-mérő berendezései. A FreeDee-n keresztül azonban már Magyarorszgon is elérhető a világcég additív gyártástechnológiája, mely a 3D nyomtatás csúcsát, a fémnyomtatást tűzte zászlajára, az Ipar 4.0 jegyében.

 

Az előadás díjmentesen visszanézhető a 3D Akadémia oldalán keresztül.

 

3D iparág az Ipar Napjain

 

Az Ipar Napjai 2016-os kiállításán 288 cég mutatta be legújabb műszaki megoldásait, melyből a FreeDee-vel együtt 5 cég foglalkozott 3D nyomtatási és digitalizálási eljárásokkal. A csendesen dolgozó 3D nyomtatók talán nem is tűntek ki nagyon az olyan látványos bemutatók közül, mint a mosógépet összeszerelő KUKA robotkarok vagy az ABB sört csapoló és repülőt hajtogató ipari robotjai közül.

 

A FreeDee standján a látogatók figyelméért folytatott fokozott verseny ellenére is folyamatos volt az érdeklődés. A legtöbb megkeresés a műanyagipar, az autóipar és a szerszámkészítő vállalkozások képviselőitől érkezett , a szomszéd kiállítók is szívesen látogattak át a 3D világot bemutató standra. Persze nem egyedül a FreeDee képviselte a 3D technológiákat a Hungexpon, a Varinex és a 3Dee is kiállított a 4 napos rendezvényen. Néhány metrológiai kiállítónál felbukkantak 3D szkennerek is, a szemfülesek felfedezhettek Creaform lézerszkennereket és fehérfény-szkennereket is, amelyek akár 10 mikronos pontosságra is képesek.

 

0