Blog

Mit érdemes 3D nyomtatni karantén idején?

A koronavírus járvány okozta közhangulat számos termék pánikszerű felvásárlását eredményezte. Ennek köszönhetően világszerte készlethiány alakult ki egészségügyi arcmaszkokból és az alkoholos kézfertőtlenítőkből is. Nem csak az a baj, hogy már szinte sehol sem lehet beszerezni, hanem az is, hogy már azoknak sem jut, akiknek valóban szükségük lenne rá; az egészségügyi dolgozóknak. Az ilyen nehéz időszakok mindig új megoldásokat szülnek, főleg egy olyan kreatív közösségben, mint a 3D nyomtatás felhasználói. Az elmúlt hetekben megjelent ötletekből hozunk 5 tippet Tőletek és Nektek, hogy mit érdemes nyomtatni karantén idején.

#HackThePandemic

 

  1. Nyomtatható arcmaszkok

Ahogy beszerezhetetlenné váltak az egészségügyi arcmaszkok, azok pótlására számos otthon is kinyomtatható terv jelent meg a 3D nyomtatás közösségi oldalain. Kiemelkedik közülük a Prusa Research védőpajzsa és egy chilei startup, a Copper3D megoldása is, akik antibakteriális, nyomtatható alapanyagok fejlesztésével igyekeznek hozzájárulni a kórházi fertőzések csökkentéséhez.

 

A Copper3D által szabadalmazatott arcmaszk kiterítve, könnyen és támasztékok nélkül nyomtatható a legelterjedtebb, műanyagszál-olvasztásos 3D nyomtatókkal, amelyekkel már számos háztartás is rendelkezik.  A maszkot nyomtatás után forróvíz vagy hajszárító segítségével felmelegítve kell formára hajtani és az arcunkhoz igazítani. A bal oldalán található légzőnyílásban egy hagyományos arcmaszk egy darabját vagy akár kozmetikai vattakorongot is használhatunk szűrőnek. A Copper3D leírása szerint a maszkot PLACTIVE® alapanyagból kell gyártani, amely réz nanorészecske tartalmának köszönhetően antibakteriális közeget biztosít. Így ellentétben a hagyományos maszkokkal, a Copper3D maszkjai többször használatosak és nem ülnek meg rajtuk a bacik.

 

A Copper3D szabadalmaztatott, többször használatos arcmaszkja

A Copper3D szabadalmaztatott, többször használatos arcmaszkja

 

A Copper3D maszkját a hazai FreeDee Printing Solutions már ki is próbálta. A modellt egy Craftbot Plus nyomtatón kevesebb, mint 3 óra volt legyártani, az összeszerelés pedig csak pár percet vett igénybe. Az így személyre szabott maszk műanyag alapanyaga ellenére kényelmes, könnyű viselet, azonban természetesen nem biztosít védelmet a fertőzés ellen. A tapasztalatok alapján nehéz, ha nem lehetetlen, légmentesen az arcra igazítani, így a vírus ellen nem védi viselőjét, csak mások megfertőzése ellen nyújt egy védelmi vonalat.

 

 

A FreeDee Kft. első tesztje hagyományos PLA műanyagból készült, mivel a Copper3D anyagaihoz nem fértek hozzá. Mindazonáltal tervezik antibakteriális anyagból is legyártani, amihez nem is kell Chiléig menni, hiszen Magyarországon is gyártanak hasonló, fémionokkal dúsított, antibakteriális nyomtatószálat.

 

Prusa research védőpajzs

Prusa Research védőpajzs

 

A cseh, open-source nyomtatógyártó Prusa az Egészségügyi Minisztériummal együttműködve 3 nap alatt tervezett és tesztelt több tucat prototípust, miután doktorok jelezték nekik a kialakult hiányt. Miután elkészültek a tökéletes designnal, átállítottak egy gyártósort a fenti képen látható orvosi védőpajzsok gyártására. Jelenleg napi 800 darabot képesek termelni. Természetesen a cég a designt ingyenesen letölthetővé tette, és a 3D nyomtatós  közösségben már itthon is megindult a gyártása. A nyomtatott maszkkal és szeleppel szemben, ennek a védőeszköznek a funkcionalitása már bizonyított és valóban jelentős igény mutatkozik rá a hazai kórházakban is.

 

  1. Használd az alkarod!

A láthatatlan ellenséggel küzdve egyre kevésbé van kedvünk bármihez hozzáérni, amit feltehetőleg előttünk más is megérintett. A tömegközlekedési eszközökön sokan (illetve az a pár ember) kesztyűt viselnek, kézfogás helyett divatossá vált a könyök összekoccantás, a 3D nyomtatással foglalkozó irodákban és háztartásokban pedig nem nyúlunk a kilincshez, ha ki akarunk nyitni egy ajtót.

 

Materialise alkarnyitó

Materialise alkarnyitó

 

A Thingiverse vagy Cults3D oldalakról letölthetők olyan nyomtatható modellek,  mint ez az alkarral használható kilincs hack, vagy ez a zsebben hordható ajtónyitó kütyü. A Materialise, ipari 3D nyomtatás szolgáltató ezt a kreatív vonalat eggyel magasabbra szintre emelte és ezen az oldalon letölthetővé tett számos, különböző működésű és formájú kilincsre passzoló tervet. A 3D modellek mellett egy tájékoztató felirat és grafika is letölthető az oldalról, hogy minden arra járónak egyértelmű legyen a kilincs-kiegészítő működése.

 

 

Bár az alkarunk így is érintkezik olyan felülettel, amellyel más is, de annak már kisebb az esélye, hogy ajtónyitás után reflex-szerűen alkarral vakarjuk meg a viszkető orrunkat, nyúljunk a szánkhoz vagy dörzsöljük meg fáradt szemeink.

 

  1. Lélegeztetőgép szelep

Az elmúlt pár napban hirtelen számos helyen megjelent egy észak-olaszországi cég története, amely Chiari város kórháza számára nyomtatott életmentő szelepeket, amiket a szokásos forgalmazó nem tudott már szállítani. A szóban forgó szelep, az úgynevezett Venturi-szelep kapcsolja össze az intenzív osztály betegeit és a lélegeztetőgépeket. Egyes kórházak a nagy számú megbetegedés miatt pedig már kifogytak többek között ebből a létfontosságú alkatrészből.

 

Mostanra számos nyomtatott Venturi-szelep van használatban, azonban mégsem javasoljuk, hogy az otthoni felhasználók ennek az alkatrésznek a nagyipari gyártásába kezdjenek. Egyrészt számos 3D nyomtatás szolgáltató már felajánlotta a kapacitásait, másrészt ennek a tárgynak olyan apró csövei és lyukai vannak, amelyeket az elterjedt, háztartásokban is megtalálható 3D nyomtatókkal nem lehet elég precízen legyártani. Emellett nagyon figyelni kell arra, hogy a termék ne legyen kitéve fertőzésveszélynek, amihez klinikai körülmények között kell végezni a termelést a gyártására megfelelő, ipari SLS nyomtatókkal.

 

3D nyomtatott Venturi-szelepek

3D nyomtatott Venturi-szelepek

 

  1. Fontosabb, mint a liszt

Ha a koronavírusnak más pozitív hozadéka eddig nincs is, de legalább hihetetlenül ráirányította a reflektorfényt a személyes higiéniára. Mondhatjuk, hogy a csapból is a rendszeres kézmosás fontossága folyik, így mi más is lehetne a negyedik nyomtatnivaló, mint a szappantartó! Ha rendelkezünk 3D nyomtatóval, vidám, színes és feltűnő szappantartókkal dobhatjuk fel ezt a napi rutint is.

 

Az egyik FreeDee-s szappantartója

Az egyik FreeDee-s szappantartója

 

+1 tipp: Kézfertőtlenítő házilag

Nemrég a WHO közzé tett egy útmutatót alkoholos kézfertőtlenítők lokális gyártásához. A „recept” fő összetevője éppen az izopropil alkohol, amelyre nagy mennyiségben van szükség a sztereolitográfia 3D nyomtatási eljárásának (SLA) utómunkája során is. Az open-source, köztük SLA nyomtatókat is gyártó, cseh Prusa3D kreatív csapatának nem is kellett több. Amikor a fertőtlenítőszer világszerte hiánycikké vált, ők egyik gyártósorukat  a WHO útmutatását követve  átállították antibakteriális fertőtlenítő gél gyártására, amelyből már több mint 1000 litert el is készítettek. A gélt saját munkavállalóik között osztják szét munkahelyi és otthoni használatra.

 

Mr Prusa alkoholos fertőtlenítő

Mr Prusa alkoholos fertőtlenítő

 

Hogyan tovább?

A fenti, komoly és kevésbé komoly példákon túl sokakat fogalkoztat az a kérdés is, hogy a koronavírus okozta akadozás a globális ellátási láncokban, milyen hatással lesz a lokális, additív gyártás iparágára. A kapcsolat egyelőre nem egyértelmű, hiszen azt sem látni még pontosan előre, hogy milyen rövid-, közép- és hosszútávú hatásai lesznek a járványnak. Mindazonáltal lehetséges, hogy a helyben történő additív gyártás szerepe felértékelődik, ahogy az import és egyéb korlátozások a hagyományos, globális gyártási folyamatokban fennakadásokat eredményeznek. A Venturi-szelep példája pedig azt is megmutatta, hogy a lokális, igény szerinti 3D nyomtatás azonnali segítséget jelenthet, amikor egy ellátási lánc hirtelen teljesen megszakad.

0