Blog

Láthatatlan fogszabályozás Form 2 3D nyomtatóval

A székesfehérvári Kerámia Dental Fogászati Központ immár több mint 5 éves tapasztalattal rendelkezik a láthatatlan fogszabályozás területén. Korábban egy Objet Alaris30U 3D nyomtatóval dolgoztak, azonban tavaly óta egy Form 2 asztali sztereolitográfiás 3D nyomtató is segíti a munkájukat. A Form 2 fogászati printer nemcsak kisebb beruházást jelentett, de azóta az alapanyagköltségük is töredékére csökkent és a karbantartás, üzemeltetés is jóval egyszerűbb lett. Ádám Zsolt, laborvezetőt kérdeztük a tapasztalatokról.

 

A láthatatlan fogszabályozás a 3D nyomtatásnak hála vált sokak örömére elérhetővé. A Kerámia Dental Fogászati Központ csapata egy Objet és egy Form 2 3D nyomtató segítségével gyártja a ClearSmile láthatatlan fogszabályozó sínek alapjául szolgáló fogívmodelleket. Először a fogazatról készült precíziós lenyomat, harapás beállítás, röntgenfelvételek és fotók felhasználásával kiöntik a fogsort. Ezt követően nyomtatják ki a sínek alapjául szolgáló 3D modelleket. Az átlátszó sínek végül mélyhúzással készülnek el extra vékony orvosi műanyagból.

 

 

Ádám Zsolt elmondása szerint, a Form 2 kezelésének elsajátítása gyerekjáték volt. Ami az alapanyagfelhasználást illeti, amikor az Objet Alaris30U 3D nyomtatóval dolgoznak, egy modell átlagosan 17g modellanyagot (VeroBlue FullCure 840), és 20g támaszanyagot (Support FullCure 705) tartalmaz, ami bruttó 3070 HUF anyagköltséget jelent darabonként. A Form 2-vel ez a kiadás bruttó 1300 HUF anyagköltségre csökkent. A költségcsökkentésen túl azt az előnyt is tapasztalták, hogy a Form 2 tökéletes nyomtatási minőségének köszönhetően a géppel kinyomtatott modellekre húzott sínek tisztábbak, átlátszóbbak, mint az a korábbi gépükkel lehetséges volt. A régi modellek kissé csíkosak voltak, és kevésbé átlátszók, inkább áttetszők.

 

Az előnyök mellett, meg kell említeni azt is, hogy maga a gyártás valamivel lassabb a Form 2-vel, amely a két gép által alkalmazott eltérő technológiából adódik. A Kerámia Dental adatai szerint a Form 2 egyszerre legfeljebb 5 fogívet tud elhelyezni a tálcáján, a gyártáshoz pedig összesen 12 órára (közel 2,5 óra/db) van szüksége. Ezzel szemben a nagyobb gépen 12 darab modell is elfér a tálcán, amelyek mindössze 8 óra alatt kinyomtatásra kerülnek. Hozzá kell tenni, hogy az egymilliós befektetést jelentő Form 2 3D nyomtató tizedébe kerül a ma kapható, megbízható fogászati 3D alternatíváknak. Így még mindig a drágább gépek árának töredékéért akár többgépes minilabort is fel lehet állítani a Formlabs nyomtatóiból. A megoldás előnye, hogy nő a termelékenység, lecsökken az időbeli differencia a drágább megoldásokkal összevetve, illetve egyetlen gép meghibásodása esetén nem áll le az egész gyártás, hiszen a többi zavartalanul dolgozik tovább. A Form gépeket ráadásul Magyarországon gyártják, így esetleges probléma esetén sem kell hosszú időre megválni az eszköztől.

 

Formlabs Form 2 precíz fogászati 3D nyomtató

Formlabs fogászati termékpaletta

 

A Formlabs közel egy éve mutatta be biokompatibilis Dental SG műgyantáját, amellyel komoly növekedést produkált a fogászati piacon. A választék azóta tovább bővült, ugyanis március 16-án két új fogászati alapanyagot jelentettek be, valamint egy műfogsorok nyomtatásához alkalmas biokompatibilis anyag fejlesztését is felfedték. A Dental LT Clear anyaggal már közvetlenül nyomtathatók a szóban forgó áttetsző fogszabályozók, a fogívek nyomtatása és a mélyhúzás így feleslegessé válhat. A nagy pontoságú Dental Model fogászati műgyantát pedig speciálisan „szájra szabott” hidakhoz és eltávolítható csavarokkal rendelkező koronamodellekhez találták ki.

 

Formlabs Dental LT Clear műgyanta

Formlabs Dental LT Clear alapanyag

 

A fogászati szkenek elkészítéséhez egyébként a Kerámia Dentál Fogászati Központ egy 3Shape D700 3D szkennert alkalmaz. Az eszköz gyártójával, a világvezető CAD/CAM szoftver- és 3D szkennerfejlesztő, fogászati laborokat és fogorvosokat szoftverekkel és szkennerekkel ellátó 3Shape-pel szintén partnerségre lépett a Form 3d nyomtatókat gyártó Formlabs.  A partnerek ígérete szerint a 3Shape-Formlabs integrált lehetőségeivel hamarosan órákra rövidülnek a korábban hetekig tartó folyamatok.

 


Tetszett a cikk? Töltse le a Form 2 3D nyomtató technikai specifikációit és a teljes Formlabs termékpaletta listaárait!

    Név*:

    Email cím*:

    Cégnév:*

    Telefonszám*: