Egyedi mobilalkalmazáshoz egyedi mobiltok

A Szegedi Dómba és az Egri Érseki Palotába kerültek a 3D nyomtatásaink, de nem ám egy vitrinbe, hanem egyenesen a látogatók kezébe! A Frim Solutions Kft. megbízására egyedi mobiltelefon tokokat modelleztünk és 3D nyomtattunk az épületek kiállításait interaktívvá varázsoló eszközökre.

Az úgynevezett visual guide-ok, azaz olyan mobileszközökre fejlesztett alkalmazások, amelyek a látogatót vezetik, és plusz információval látják el egy kiállítás során, egyre népszerűbbek a kulturális intézmények körében. Azonban a mobiltelefonok és tabletek egyes funkcióit (például a kikapcsolást) ezek a szoftverek nem tudják blokkolni a felhasználó elől. Azok elzárására fizikai korlátot kell létrehozni. Ezért volt szükség a Frim Solutions Kft. által kitalált kis darabszámban (130 és 200 darab) egyedi telefontokok beszerzésére, amelyeket végül 3D nyomtatással nálunk gyártattak le.

a 3d tervezés lépései

A 3D tervezés folyamata és az első prototípusok

Frim_logo-s
3d nyomtatott mobiltok

A kész 3D nyomtatott mobiltok a telefonon

A 3D nyomtatás kiválasztása előtt több más gyártástechnológiát megvizsgáltak, mint lehetséges opciót. Felmerült a varratás, a műanyagöntés vagy a szilikonforma is, de utóbbiaknak magasak lettek volna a költségei, varratással pedig nem sikerült jó megoldást találni. A fröccsöntéshez szükséges szerszám legyártatása nagyon drága, csak az öntőforma akár egy millió forintba is kerülhetett volna. Így jutottak el a 3D nyomtatásig, amely nemcsak költséghatékony megoldásnak bizonyult, de a jövőben is a legrugalmasabb megoldást biztosíthatja számukra. A telefonok piacán ugyanis olyan gyorsak a változások, hogy szinte minden projektjük megvalósításához más telefonmodellt kell beszerezniük, így másfajta tokra is van szükségük. A 3D modellek testre szabása pedig gyorsabb és olcsóbb, mint egy új öntőforma gyártatása.

A mobiltokokat Dezső Renáta tervezte. A tervezésnél az esztétikán túl figyelt a 3D nyomtathatóságra, illetve, hogy könnyű, mégis tartós tokokat tervezzen, amiket jó kézbe fogni és bírják is a napi használatot. A tok mindeközben eltakarja a felhasználó elől a menügombokat, a bekapcsoló és az újraindító gombot, valamint a kamerát is, azonban az üzemeltetőnek egy vékony eszközzel hozzáférést biztosít az újraindító funkcióhoz. Szabadon elérhető maradt az USB és a fülhallgató port, valamint ki lett alakítva kis akasztó rész is rajta, ami biztosítja a kézre vagy nyakba akaszthatóságot. Ez szintén könnyíti az eszköz használatát. Végül pedig a tok két részből áll, melyek két apró csavarral rögzíthetők, így a látogatók nem, viszont a kiállítás szervezői könnyedén le tudják venni azt a mobilról.

A mobiltokok a műhelyünkben dolgozó 3 darab MakerBot Replicator 2-n lettek kinyomtatva.

A mobiltok funkcionális tulajdonságai

0