Intelligens fűszer- és zöldségkert prototípus 3D nyomtatással

A Growiee egy magyar találmány, ami egy moduláris, formatervezett palántanevelő és növénytermesztő eszköz. Egyik különlegessége, hogy okos, minden fontos értéket mér és mobil applikáción keresztül ad visszajelzéseket nekünk a termesztésről. A másik pedig, hogy a növényeknek a legmegfelelőbb megvilágítást biztosítja, így 2-2,5- szer gyorsabban neveli a kiválasztott zöldeket, mintha azok maguktól a szabad földben növekednének. Ehhez az izgalmas projekthez nyomtathattuk a prototípust, amit a hamarosan induló Kickstarter kampányuk anyagaiban is láthattok majd.

a 3d nyomtatott prototípus

Összesen 8 alkatrész nyomtatására volt szükség, amelyekből a nagyobb elemek a MakerBot Replicator Z18 30×30 cm-es tálcáján készültek, a kisebbeket pedig a Replicator 2-eseink nyomtatták.

A csapat számára ez volt az első alkalom, hogy a 3D nyomtatás technológiáját alkalmazták és, hogy az additív gyártás tulajdonságait figyelembe véve 3D modelleztek. Ennek megfelelően némi utómunkára szükség volt, hogy minden alkatrész tökéletesen passzoljon, de alapvetően meg voltak elégedve a kész darabokkal. Elmondásuk szerint, ha a 3D nyomtatás még nem lett volna elérhető, akkor valószínűleg vákuumformázással vagy plexiből vágva készült volna a prototípus, amit viszont nem lehetett volna ilyen pontosan lemodellezni, illetve a formának is másnak kellett volna lennie figyelembe véve a gyárthatóságot az adott technológiával. Örülünk, hogy erre már nem volt szükség, és minket bíztak meg a 3D nyomtatás feladatával.

A Growiee Kickstarter kampánya napokon belül indul, amihez sok-sok sikert kívánunk nekik. Első sorban 25-45 közötti, a konyhában aktív férfiak és nők támogatására számítanak. Egy szó mint száz, ha magadra ismersz, kövesd őket a Facebookon vagy keresd a kampányukat a Kickstarteren és turbózd fel a pultod a saját, high-tech konyhakerteddel!

0