Blog

Hatékony célgépgyártás Form 2 3D nyomtatóval

Az ETLsoft Kft. csapata főként autóipari ügyfelei számára nyújt professzionális célgépgyártási szolgáltatásokat. Kizárólag a legjobb berendezésekkel és minőségi alapanyagokkal dolgoznak, 2017. áprilisa óta pedig egy Form 2 sztereolitográfiás, asztali 3D nyomtató is támogatja a munkájukat. Mióta házon belül végzik a nagyfelbontású 3D nyomtatási feladatokat, jelentősen visszaestek a költségeik és az egyedi, 3D nyomtatott alkatrészek gyártásának átfutási ideje is 1-2 hétről 1-2 napra csökkent.

 

Az ETLsoft Kft. célgépek gyártására szakosodott cég, a National Instruments, Phoenix-Contact és Stäubli robottechnika integrátor partnere. Gépgyártási tevékenységük kiterjed a gyártósorokra, a gyártósori végmérő berendezésekre, élettartam tesztekre és fejlesztést támogató funkció teszterekre. Megrendelőik között vannak többek között a BD, Bosch, Bourns, BPW, Delphi, GE, Jabil, JCI, Knorr-Bremse, ThyssenKrupp, Kirchhoff, Valeo cégek, de több felsőoktatási intézmény kutatási tevékenységét is támogatják műszaki megoldásaikkal, amelyekhez pár éve már igénybe vesznek 3D nyomtatást is. Mivel minden projektjük egyedi, így a Form 2 nagyfelbontású 3D nyomtatójukat igen széleskörűen alkalmazzák. Etl Gáborral, az ETLsoft Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk a tapasztalatokról.

 

 

Hogyan találkoztak először a 3D technológiákkal?

Célgépgyártóként nagyon sok olyan projektünk van, ahol teljesen új megoldásokat kell fejlesztenünk vagy már létező termékekhez kell kapcsolódnunk. Tehát mindennapiak az egyedi feladatok, az egyedi jig- és alkatrészigények nálunk. Korábban külső céggel végeztettük a megoldásokhoz szükséges precíz 3D nyomtatási feladatokat, azonban a procedúra átfutási ideje hosszú, a költségei pedig nagyon magasak voltak. A döntés, hogy saját gépbe fektetünk, úgy született meg, hogy egyre több problémát okozott a feladatok kiszervezése. A legtöbbször, amikor kiadtunk egy műanyagalkatrészt megmunkálásra, hosszú és nehézkes volt az átfutás, valamint árban is elég költséges volt a folyamat, hiszen ott be kell állni a géppel, gépórát és emberórát is számolni kell.

 

 

Miért esett a Form 2 gépre a választás?

A felületi minőség nagyon fontos volt, így az ipari 3D nyomtatási technológiák közül a sztereolitográfiára (SLA) esett a választásunk, amivel szinte fröccsöntés minőségben tudunk nyomtatni. Ebben az árkategóriában pedig nem találtuk valódi, SLA-t alkalmazó versenytársát a Form 2-nek.

 

fejjel lefele építkező sztereolitográfia működése

A fejjel lefele építkező sztereolitográfia működése, forrás: 3dhubs.com

 

Hogyan térült meg a befektetés, ha már megtérült? 

A kiszervezett munkákkal szemben nagy előny, hogy házon belül mi tudjuk ütemezni, mi, mikorra készüljön el. A külső partner által nyomtatott vagy megmunkált darabok 1-2 hetes átfutással készültek, viszont saját készülékkel ez a legrosszabb esetben is 1-2 nap alatt elkészül. A gyors reakciókészség, a képesség a vevők rugalmas kiszolgálására pedig elengedhetetlen egy 21. századi gyártóvállalat életében. Emellett a házon belül végzett 3D nyomtatás költséghatékonyabb megoldás is.

 

Őszintén szólva külön nem mértük, de tudom, hogy a Form 2 nagyon gyorsan visszahozta az árát.  Konkrét példa, hogy volt egy projektünk, amely során gyakorlatilag a kontakttömbök nyomtatásával 1 hét alatt megtérült a teljes befektetés.

 

Végül pedig az sem elhanyagolható előny, hogy a Form 2 teret enged a mérnökeink fantáziájának is, mivel a forma nem kötött, mint a hagyományos megmunkálások esetében. Így mindig a legoptimálisabb megoldást tudjuk nyújtani a partnereinknek.

 

 

Milyen feladatok megoldása során veszik igénybe a 3D nyomtatót? 

Gyártósorok, összeszerelőgépek, mérőgépek és kamerás rendszerek bonyolultabb műanyag alkatrészeit váltottuk ki 3D nyomtatott modellekre. Többek között olyan alkatrészeket nyomtattunk már a Form 2-vel, mint például kontakt tömbök, présfejen ütközők, jigek, kábel átvezetők és kamera tartók. A durable, a  hőálló, a flexibilis és a standard alapanyagokkal is jók a tapasztalataink.

 

Ez itt például az I8-as BMW töltőkábel gyártósorának alkatrésze. Ez volt az egyik első nyomtatásunk a Form 2-vel. Durable alapanyagból készült, ami a polipropilén rugalmasságát és tartósságát hozza, ezáltal tökéletesen funkcionál végtermékként.

 

Ez a kamion állófűtés vezérlőelektronika pedig itt a Valeo terméke, amit a Jabil gyárt. Az elektronikájához való kapcsolódáshoz fejlesztettük ezt a nyomtatott kontakttömböt, amelyet a tesztek során használnak. A probléma az volt, hogy túl kicsi a lábak távolsága, nem tudtunk rácsatlakozni tűkkel.

A belső betét a tűk között külön, Durable anyagból került nyomtatásra, mivel a használat során kiderült, hogy a beépített tűket védeni kell. A külső részek pedig a High Temp, 289 fokig hőálló alapanyagból készültek, mivel ott 60-70 fok is előfordulhat a teszt során. Mivel a tesztelés egy 2 m átmérőjű asztalon történik egyszerre 24 termékkel, így a nyomtatott jig nélkül lehetetlen lett volna rácsatlakozni az elektronikára.

 

A Flexibilis műgyantával értelemszerűen akkor nyomtatunk, amikor rugalmasságra vagy puhább felületekre van szükség. Ez a burkolat például arra szolgál, hogy a kábeleket védje a sérüléstől, amikor egy gép oldalába fúrt lyukon át vezetjük be őket.

 

Ez pedig egy egyedi elektronikánk, amelyhez a tartó bakokat nyomtattuk a fekete, standard műgyantából. Autóiparban vannak olyan szenzorok, amelyek a kormányra csatlakoznak és a nyomatékot mérik. Ez egy ilyen komplett tesztberendezés egyik fiókrésze.

 

 

Milyenek a tapasztalatok a géppel?

A Formlabs 3D nyomtatók kezelése egyszerű és a támogatás is elváráson felüli!

Form 2 és alapanyagai

A több polcnyi alapanyag folyamatos használatban van. Az anyagok közti átállás 2 perces művelet.

 

Mik a jövőbeni terveik a 3D technológiákkal?

Szeretnénk bővíteni további nyomtatókkal a gépeinket, illetve várjuk az új Fuse 1 SLS technológiás gép megjelenését is.

 

 

A különös precizitásra képes sztereolitográfiát alkalmazó Form 2 többek között ár-értékarányával és kezelhetőségével tűnik ki a 3D nyomtatók piacán. Megjelenése előtt a megbízható, sztereolitográfiás 3D nyomtatók bekerülési költsége a Form 2 árának közel tízszeresénél kezdődött, most viszont bárki asztalán ott teremhet a technológia mindössze nettó 1 050 000 Ft beruházással.

 

Az intenzív alapanyagfejlesztésnek köszönhetően változatosan és széleskörben alkalmazható egy sztereolitográfiás 3D nyomtató az iparban. A Formlabs saját fejlesztésű anyagai között van például, amely az ABS vagy a polipropilén mechanikai tulajdonságaival megegyező minőséget biztosít, azonban mind közül kiemelkedik a magas hőállóságú alapanyaguk, amely akár 289 °C fokig bírja a hőt. Egyelőre a Form 2 High Temp anyaga ezzel az értékkel egyedülálló a piacon. Az iparban a fenti példán túl többek között vákuumformázó sablonok, és fröccsöntő szerszámbetétek nyomtatására is alkalmazzák.

 

A Form 2 alacsony bekerülési költsége és egyszerű kezelése a legkisebb vállalkozások számára is hozzáférést biztosít a digitális gyártás lehetőségéhez. Maradjon ön is versenyképes és tegye hatékonyabbá gyártófolyamatait 3D nyomtatott jigekkel, alkatrészekkel, mérősablonokkal vagy funkcionális végtermékekkel!

 

Töltse le a Form 2 technikai adatlapját és listaárait!

Hiba: Kapcsolatfelvételi űrlap nem található.

0