Extrém precizitás – DWS Systems nagyfelbontású SLA nyomtatók az ipar számára

Az ipari 3D nyomtatás egyre szélesebb körben történő alkalmazását az egyre elérhetőbb árú 3D nyomtatók, illetve az egyre szélesedő műszaki alapanyagválaszték tették lehetővé. A megbízható, ipari termelésre alkalmas műanyagszál-olvasztással (FDM) dolgozó készülékek népszerűsége az ellenálló, robosztus gyártósori segédalkatrészek – jig-ek, gauge-ek – költséghatékony házon belüli gyárthatóságában rejlik. Az igazán precíz megmunkálást igénylő alkatrészeket – szigorú tűrésekkel tervezett illeszkedő műanyagalkatrészek, belső térben beépítésre kerülő, különleges esztétikai igényességgel megmunkált elemek – azonban még általában hagyományos nagyipari technológiával, akár házon kívül készülnek, még egyedi vagy kis szériás esetekben is.

 

Ennek oka, hogy a piacon kapható, alacsony árú és emiatt népszerű SLA 3D nyomtatók általában nem tudták konzisztensen igazolni a specifikációban ígért századmilliméteres pontosságot. Emiatt a kezdeti lelkesedés után az ipar elfordult a sztereolitográfiás, nagyfelbontású 3D nyomtatástól, a hobbiközösségben pedig megjelentek az LCD maszkolás elvén dolgozó, olcsó távolkeleti megoldások, amelyek bár nem voltak pontosabban lézeres vetélytársaiknál, de az olcsó szórakoztatóelektronikai alkatrészek beépítésével lényegesen kevesebbe kerültek, mint a precíz, galvó fejjel szerelt lézerdiódás készülékek.

Az igazi, ipari, nagyfelbontású SLA technológia, amelyet még Chuck Hull szabadalmaztatott, a rendkívüli pontosságot és a néhány mikronos felbontást a precíz, ipari lézereinek köszönheti. Pontos, galvó fejes lézert építeni pedig nem egyszerű dolog: ipari minőségben csak néhány nagyobb gyártónak sikerült igazán pontos gépet építenie, ilyen az észak-olaszországi DWS Systems. A precíziós öntészetben, ékszerészetben és digitális fogtechnikában már több, mint két évtizede jól csengő olasz márkanév nemrég bővítette termékportfólióját ipari felhasználásra szánt gépekkel és speciális, az autóipari igényekre fejlesztett alapanyagokkal, így már a hazai autógyártásnak sem kell lemondania a legpontosabb alkatrészek házon belül történő gyártásnak előnyeiről.

 

 

A DWS Systems gépek hazai forgalmazójaként és márkaszervizeként a FreeDee Printing Solutions egyrészt bevezeti a legprecízebb 3D nyomtatási eljárást a hazai autóipari beszállítók szakmai közösségébe, másrészt szolgáltatóként is elérhetővé teszi az akár 10 mikronos rétegvastagságra is képes technológiát.

 

 

A DWS ipari nyomtatóinak termékportfoliója a kisebb, asztali gépektől a termelékeny, állványos modelleken át a négy lézerrel szerelt, nagyformátumú ipari monstrumokig terjed. A DWS évtizedek óta az nagyfelbontású SLA nyomtatók szakértője, az észak-olaszországi üzemükben házon belül végzik mind az alapanyagok, mind a szoftver, mind a lézerek fejlesztését és gyártását, így a teljes know-how a saját tulajdonuk. Az ipari alkalmazásokra fejlesztett alapanyagokhoz jó alapnak bizonyultak az öntészeti és fogtechnikai nanokerámiás és funkcionális resin-ek, emellett új, speciálisan autóipari alkalmazásokra fejlesztett anyagokat is bemutattak. Hőre lágyuló polimerek fröccsöntéséhez például szerszám nyomtatható a Therma DM500 anyagukkal, amely akár 200 ciklust is kibír; gumivulkanizáláshoz is speciális anyagok érhetőek el. Rugalmas, víztiszta és nagyszilárdságú anyagaik a legkülönbözőbb területeken tesznek szolgálatot: elsősorban a gyártósorok mellett, kis szériában végfelhasználású alkatrészekhez, a minőségügyi részleg számára pozicionáló/ellenőrző sablonok gyártásához, flexibilis anyagaikból tömítések, rezgéscsillapítók előállítására vagy akár a kiégethető anyagaikból precíziós öntéshez közvetlen viaszminták is gyárthatóak. Természetesen a nagyipari sorozatgyártásban használt termoplasztikus polimereknek megfelelő szilárdságú és hőállóságú anyagok is rendelkezésre állnak.

 

Thema DM500

Fröccsöntő szerszám Thema DM500 anyagból

 

Ellenálló és víztiszta, áttetsző alapanyag

Ellenálló és víztiszta alapanyagok is elérhetők

 

A hazai piacon korábban létező asztali SLA nyomtatókhoz képest a DWS professzionális nagyfelbontású SLA nyomtatói egy szinttel magasabban helyezkednek el. A 7 gépből álló ipari széria egyik legjobb ár/érték arányú gépe, a DWS XFAB 3500 SD az összes ipari alapanyaggal képes dolgozni, alapanyagtól függően akár 10 mikronos rétegvastagsággal, ráadásul a beépített, érintőképernyős teljes értékű PC-nek hála az asztali berendezés kezelése is nagyon egyszerű. Aki személyesen, munka közben is megtekintené a készüléket, az megteheti a FreeDee angyalföldi bemutatótermében, ahol benchmark jelleggel tesztnyomtatásra is van lehetőség.

 

A FreeDee szakemberei a műszaki konzultáció során igyekeznek megtalálni az egyedi feladatoknak leginkább megfelelő anyagokat és technológiát, a rendkívüli precizitás pedig a DWS ipari 3D nyomtatóinak köszönhetően pedig már nem csupán a fogtechnikai laborok vagy ékszerészeti műhelyek számára érhető el, hanem a hazai autóipar és annak különböző szintű beszállítói számára is. A DWS professzionális, ipari SLA 3D nyomtatóit elsősorban azoknak ajánljuk, akiknél kiemelkedő szerepe van a felületi minőségnek, részletgazdagságnak és az ily módon nyomtatható műszaki alapanyagoknak. Ahol már nem elegendő a műanyagos gépek néhány tizedmilliméteres pontossága, ahol a legapróbb részleteket is meg kell jeleníteni, ahol 10-ből 10-szer század milliméteres pontosságra van szükség és ahol nem elég az arasznyi munkaterület – ott a világ vezető SLA technológiája hatalmas hozzáadott értéket tud képviselni.

 

Győződjön meg róla saját szemével budapesti bemutatótermünkben!

0