Blog

3D nyomtatás ipari műanyagokkal a miniFactory Ultrával

A finn miniFactory cég nemrég dobta piacra Ultra 3D nyomtatóját, amellyel olyan, nagy hőállóságú anyagok nyomtatása is lehetséges, mint az ULTEM, PEEK, PPS vagy PA. Mindezen ipari alapanyagok nyomtatása különlegesen kontrollált környezetet és magas hőmérsékletet igényel, ezért a miniFactory Ultra munkatere  elérheti az akár 250 °C-ot a két nyomtatófej pedig akár a 470 °C-ot is. 

A hőmérséklet szempontjából különlegessége, hogy a miniFactory Ultra különösen jól szigeteli a munkaterét, így azt más berendezésekhez képest alacsonyabb hőmérsékletre is elegendő felfűteni a nagy teljesítményű anyagok feldolgozása során. Ezenkívül a nyomtató nagy érintőképernyővel rendelkezik, ami különösen egyszerűvé teszi az irányítást. 

 

Nyomtatás ULTEM-mel, PEEK-kel és PEKK-el

Olyan magas minőségű, hőre lágyuló polimerek váltak elérhetővé a 3D nyomtatás területén, mint az ULTEM, PEKK vagy PEEK. Ezek az alapanyagok nagy szakítószilárdságot és kémiai ellenállóságot biztosítanak a hagyományos műanyagokkal szemben (pl. ABS, PLA). 

 

A PEEK és a PEKK, valamint más fél-kristályos polimerek igazán érzékeny nyomtatási folyamatot, rendkívül kontrollált környezetet igényelnek az optimális kristályosodás érdekében. Ezek a követelmények szükségessé teszik speciális, a feladatra fejlesztett berendezések használatát, ebből adódóan az Ultra 3D nyomtatóhoz egyedi, integrált és automatizált fűtési rendszer tartozik. A miniFactory Ultra 3D nyomtató a magas gyártási hőmérsékleteket robusztus szigeteléssel, oldható alátámasztással, fűtött alapanyag kamrával és saját fejlesztésű minőségellenőrző szoftverrel kombinálja, így akár olyan, kihívást jelentő projektek is megvalósíthatók vele, mint például fémből készülő műholdak alkatrészeinek lecserélése könnyebb, mégis ellenálló műanyagból készült elemekkel. 

 

Az Ultra 3D nyomtatóval nyílt rendszerének köszönhetően szinte minden hőre lágyuló polimer nyomtatható. Természetesen a különböző polimerek más-más olvadási és üvegesedési hőmérséklettel rendelkeznek, ebből adódóan a nyomtatófej és a kamra hőmérsékletének kombinációja minden polimer esetén különböző. Minden tesztelt alapanyag saját profillal rendelkezik a nyomtató szoftverében, ahogy pedig egyre több kerül piacra, a  tesztelést követően bekerül a nyomtatón kiválasztható polimerek kínálatába.

 

Alkalmazási lehetőségek

Többek között természetesen az autósport területén nagy szükség van erős, ellenálló, mégis könnyű elemek gyártására. Jari-Matti Latvala, egy finn származású rally sofőr cégének, a JML-Sportnak célja a ‘80-as és ‘90-es évek kult rally autóinak újjáépítése. Ezeknek a ritka autóknak az alkatrészeit beszerezni azonban rendkívül körülményes és költséges folyamat.  Ezért a cégvezető alternatív megoldást keresett és végül beruházott egy miniFactory Ultra 3D nyomtatóba. Ezzel a lépéssel képes lett megfelelni azoknak a magas követelményeknek, amelyeket a motorsport diktál.

 

 

Egyértelműen felgyorsult a gyártási folyamatuk, hiszen az alkatrészek, amelyek előállítása korábban több hetet vett igénybe, most egy éjszaka alatt készülnek el. Olyan bonyolult, nagy mechanikai ellenállósággal bíró elemeket is el tudnak készíteni a berendezés segítségével, mint a komplex geometriájú légbeszívó csatorna vagy a turbó szívócső. A tervezés és gyártás során az alkatrész geometriája és tulajdonságai pedig a nyomtatási eljárásnak hála tovább optimalizálhatók. Pár hónap leforgása alatt a JML-Sport vállalat csapata képes lett feléleszteni a rally autók kultikus klasszikusait.

 

„A miniFactory Ultra 3D nyomtatóval integrált funkciókkal rendelkező végfelhasználói alkatrészeket tudunk létrehozni. Ezeket az alkatrészeket korábban igen nehéz volt legyártani vagy beszerezni. Kiváló példa erre az alkatrészre az új turbó szívócső, amelyet szintén sikerült 3D nyomtatással előállítanunk. Az összetett geometria és az optimalizált légáramlás megvalósítása még mindig lenyűgöz. ” – Jari-Matti Latvala, JML-Sports 

 

A következő lépéseknek csak a képzeletük szabhat határt, de az biztos, hogy a miniFactory Ultrával való 3D nyomtatás támogatni fogja őket a rally versenyek megnyerésében. 

 

A miniFactory Ultra 3D nyomtatót hazánkban a FreeDee Kft. vette fel portfóliójába és forgalmazza. Ha a berendezés felkeltette érdeklődését, kérjen minta nyomatot és ajánlatot tőlünk itt.

 

 

0