Gyakran Ismételt Kérdések

Mi az a 3D nyomtatás? Mire jó?

A 3D nyomtatás olyan additív gyártástechnológia, ahol egy digitális 3D modell alapján sok olyan formát, eszközt, alkatrészt létrehozhatunk, amit más technológiával nem lehet, úgy, hogy azt rétegről-rétegre felépítjük.

Elsősorban a fejlesztések, mérnöki tervezői munka területén hatalmas a jelentősége, mivel a megtervezett eszközök, alkatrészek, modellek és prototípusok szinte azonnal tesztelhetőkké és bemutathatókká váltak. Vannak hibák, amiket csak így, kézbe fogva fedeznek fel a fejlesztők, illetve egy új ötletet eladni, letesztelni is sokkal könnyebb így.
Emellett kisszériás és egyedi termékgyártásra vagy más gyártási eljárások kiegészítőjeként (ékszeröntés, szilikonos öntés) is remekül alkalmazható a technológia.

 

Mi az a 3D szkennelés? Mit lehet beszkennelni?

A 3D szkennelés során egy létező tárgy, ember, épület digitális 3D modelljét hozzuk létre. Ehhez minden esetben szükségünk van egy eszközre, ami lézert, fényt vagy épp fényképeket használ, illetve egy számítógépes programra, ami mindezeket a jeleket lefordítja és létrehozza ezek alapján a digitális modellt. A szkennerek palettája legalább olyan széles, mint a nyomtatóké, mindazonáltal nekik is vannak korlátaik. Egy szkenner például nehezen vagy egyáltalán nem tud feltérképezni eldugott zugokat, lyukakat, amelyekbe nem lát bele, vagy amikre nem lát rá (például orrlyuk, egy cső belseje, ház teteje stb.). Az általunk forgalmazott szkennerekkel 3x3x3 méteres mérethatárig az előbbieket figyelembe véve szinte bármit be lehet szkennelni 0,1-0,5 milliméteres felbontással.

 

Mit lehet kinyomtatni egy 3D nyomtatóval?

Erre a kérdésre kis túlzással azt szoktuk válaszolni, hogy lényegében bármit, a kivitelezésnek csak a nyomtató típusa szab határt.

A fejlesztések valóban abba az irányba haladnak, hogy a lehető legkülönbözőbb formákat és anyagokat lehessen minél pontosabban nyomtatni, mindazonáltal az asztali 3D nyomtatók, így a mi MakerBot nyomtatóink is csak különböző műanyagokkal tudnak dolgozni. Ezek a műanyagok szálformába vannak öntve és feltekercselve, a tekercsről húzza be a nyomtató az anyagot, ezért is nevezik a technológiát szálhúzásos technológiának. A két leggyakoribb anyag az ABS és a PLA. Mindkettő hőre lágyuló műanyag, amelyek olvasztva szépen formálhatók, de a nyomtatófejet elhagyva megszilárdulnak, ahogy kihűlnek. Gyakran előfordulnak körülöttünk már most is, róluk részletesebben itt olvashat. A lényeg tehát, hogy otthon műanyag tárgyakat lehet egyelőre nyomtatni, míg ipari körülmények között sok más anyaggal (kerámia, homokkő, műgyanta, cukor, stb.) is folynak a nyomtatások. Ezzel párhuzamosan az asztali nyomtatók felbontása 0,1 mm körül van, míg az ipari nyomtatók ennél jóval pontosabb nyomtatásra is képesek. Valamint természetesen a nyomtatható maximális méretet is bekorlátozza az adott nyomtató.

Egy másik szűkítő feltétel, hogy csak azt lehet kinyomtatni, amihez valaki megtervezte a 3D modellt egy arra szolgáló szoftver segítségével. Ha nem rendelkezik ilyen digitális fájllal, az internetről is rengeteg letölthető, például a Thingiverse.com-ról vagy igénybe veheti 3D tervező szolgáltatásunkat.

 

Kell-e kezelni a 3D nyomtatással készített tárgyak felületét?

A desktop, szálhúzásos nyomtatók esetében alapvetően nem, a kinyomtatott tárgyak azonnal használhatók. Mindazonáltal a technológiából adódóan egyes tervek esetén mégis szükség lehet mechanikai felületkezelésre, valamint alávethetjük a tárgyat esztétikai kezelésnek is.

Mechanikai felületkezelés alatt azt értjük, hogy, mivel a nyomtató rétegről-rétegre épít fel egy tárgyat és a levegőbe nem tud nyomtatni, ezért például széles boltíveknél van, hogy támaszanyagot nyomtat. Ez a támaszanyag kézzel könnyedén eltávolítható a nyomtatás befejezése után. Más, nem asztali nyomtatóknál szükség lehet egyéb utómunkálatokra is. A mi műgyantás Objet nyomtatónk például, ami 0,016 mm pontossággal tud nyomtatni, olyan támaszanyagot használ, ami egy lúgos folyadékkel oldható le a kinyomtatott tárgyról.

Ami az esztétikai kezelést illeti, a technológiából adódóan a tárgyak felületén halványan látható a rétegezettség. A tökéletesen sima felület csak annak kezelésével érhető el. Emellett az asztali 3D nyomtatók 1, maximum 2 színnel nyomtatnak, viszont a tárgyak felületére remekül lehet akril festékkel festeni, amit igény esetén szintén vállalunk.

 

Mégis, mennyibe kerül egy tárgy legyártása 3D nyomtatással?

A nyomtatás költségei nagyban függnek a használt anyagtól, a nyomtatás felbontásától, a nyomtatási időtől és a tárgy súlyától is, amely paraméterek alapján egy szoftver segítségével szoktunk árajánlatot adni, ezért ránézésre árakat nem lehet megadni. Konkrét árajánlatkérésével keressen minket az [email protected] e-mail címen! Ha csak a kíváncsiság hajtja, akkor viszonyítási alapnak a MiniMe oldalunkon talál árakat különböző méretű szobrokra.

 

Ilyen drága?

Ilyen olcsó! Hiszen egyedi tárgyak, prototípusok gyártásáról beszélünk, amit más gyártástechnológiával közel nem lehetne ilyen alacsony áron létrehozni. Maga az anyag, amiből a tárgyakat nyomtatjuk, egyáltalán nem drága, így azoknak, akik rendszeresen szeretnének nyomtatni, érdemes egy költségbecslést végezniük és megfontolni egy nyomtató vásárlását. Nézzen körül a választékunkban, ahol a pár százezres gépektől a magasabb árkategóriáig találhat nyomtatókat.