Ultimaker 3D nyomtatókkal spórol a Volkswagen

A portugáliai Volkswagen gyár 2016-ban egy év alatt 160 000 dollárt takarított meg Ultimaker 3D nyomtatóival. A Volkswagen portugáliai Autoeropa gyára 2014. óta alkalmaz házonbelül asztali 3D nyomtatókat többek között olyan gyártószerszámok, szerszám-alkatrészek előállításához, amelyeket aztán a futószalag mellett használnak. A 4000 személyt foglalkoztató üzem évente körülbelül 100 ezer autón dolgozik.

 

 

Az autógyártó 2016-ban tett egy nagyon fontos bejelentést: FDM 3D printereikkel évi 160 ezer dollárt, a tipikus gyártási költségek 90 százalékát spórolták meg. Idén még jobb eredményre számítanak, 200 ezres megtakarítást terveznek, 2018-tól pedig az évi negyedmilliót veszik célba. Emellett a fejlesztési napokkal, órákkal is takarékoskodnak, számszerűsítve: additív gyártással 95 százalékkal kevesebb ideig tart az egyedi alkatrészek, gyártószerszámok fejlesztése.

 

A költségek csökkenése mellett a legmeglepőbb és legpozitívabb tény, hogy mindezt nem 100 ezer dolláros vagy még drágább ipari gépekkel, hanem asztali Ultimakerekkel érik el. Az Autoeuropa nyomtatófarmja hét printerből, Ultimaker 3 kétfejes 3D nyomtatókból és Ultimaker 2+ gépekből áll össze. A nagyon jó technikai paraméterekkel rendelkező Ultimaker 3 – a Formlabs Form 2-jéhez hasonlóan – ipari gépeket kiváltó desktop megoldásnak számít. Nem nehéz kiszámolni, hogy hányszoros megtérülést jelent ez a Volkswagennek annak a tudatában, hogy az Ultimaker nyomtatók bekerülési darabára mindössze 2000-4000 dollár között mozog.

  

Töltse le az Ultimaker 3D nyomtatók technikai specifikációit összehasonlító táblázatot és hazai listaárait!

  Név


  E-mail cím


  Telefonszám


  Cégnév

  A FreeDee Printing Solutions az Ultimaker magyarországi, hivatalos, disztribúciós és szervizpartnere.

      

  3dnyomtatas_olcsobb1.jpg

   

   

  2016-ban a portugáliai üzem több mint ezer gyártószerszámot készített, ami azt is jelenti, hogy két hónap alatt 100%-os ROI-t könyvelhetett el az Ultimaker gépek beszerzésén. Nagyon jó példa a gyártóüzemekben a házonbelüli 3D nyomtatás megtérülésére az a célszerszám, amely az autómodell nevét pontosan a járműre helyezi. A vállalat beszámolója alapján, ez az eszköz külső beszállítóval 400, 3D nyomtatással viszont mindössze 10 Euróba került. Az idővel is 89 százalékot spóroltak, mert ami kiszervezéssel átlagosan 35 nap, helyben kivitelezett additív gyártással csak 4 napot vett igénybe. Ráadásul a szerszám törékeny részeit a helyszínen könnyen helyettesíthetik, nincs a sok utánajárás okozta kellemetlenség és persze a tetemes időveszteség. Egy másik példa, amit számszerűsítettek, az ablakok gyártása során alkalmazott befogó, amely külső beszállítóval 180, 3D nyomtatással viszont csak 35 Euróba kerül.

   

  3dnyomtatas_olcsobb0.jpg

   

  Az autóipar a kezdetektől az additív gyártás egyik húzóágazatának számít (a szintén Ultimakerekkel 3D nyomtató, Audi-kat is fejlesztő Eventuriról is írtunk már korábban), azonban napról-napra több iparág és gyártóüzem fedezi fel magának a házonbelüli 3D nyomtatás egyértelmű előnyeit:

  • Teljes személyre szabhatóság: 3D nyomtatással a gyártásra tervezést felváltja a funkció alapú design, hiszen szinte korlátok nélkül, olyan bonyolult geometriák is előállíthatók, amelyek más, hagyományos gyártástechnológiákkal elképzelhetetlenek lennének. Az Ultimaker 3 fejlett, kétfejes géppel ráadásul bennszülött alkatrészek, üregek és túlnyúlások is nyomtathatók kimosható támaszanyaggal, az ipari FDM printereket megszégyenítő minőségben.
  • Korlátlan számú módosítás: Egy szerszám módosítása, fejlesztése és újragyártása mindössze néhány kattintást igényel a CAD fájlban és pár óra 3D nyomtatást, amely teljes tervezői szabadságot és rugalmasságot ad a tervezők számára az iterációk során.
  • Gyorsabb szállítás és költségmegtakarítás: Egy komplex gyártószerszám elkészítése akár hetekbe vagy több időbe is telik egy hagyományos gyárban. Helyszíni 3D nyomtatással azonban a tervezési és gyártási időnek akár 40-90%-át megspórolhatják az üzemek.
  • Teljes hozzáférhetőség: Az olyan, kiforrott, professzionális és skálázható megoldások, mint az Ultimaker eszközei rövid tanulási görbével, alacsony bekerülési költségen, zökkenőmentesen integrálhatók a gyárak napi munkafolyamataiba.

   

  A Volkswagen más területeken szintén használja a 3D nyomtatást. A cég május végén jelentette be, hogy mostantól pótalkatrészeket is fog gyártani a technológiával. Korábban csak prototípuskészítésre használta, azaz mindkét megoldással komoly lépést tett abba az irányba, hogy a 3DP fontos szerepet játsszon a végtermékek gyártásánál is.

  0