Blog

Tovább fejlődnek a legnépszerűbb SLA 3D nyomtatók – Itt az új Form 3+ és Form 3B+

A Formlabs bemutatta a világ egyik legnépszerűbb SLA 3D nyomtatóinak legújabb változatát, a Form 3+ és a fogászati felhasználásra fejlesztett Form 3B+ gépeket. A Form 3+ és 3B+ utánozhatatlanul egyszerűvé és megbízhatóvá teszi a funkcionális, magas-minőségű prototípusok, végtermékek, orvosi eszközök, fogászati modellek és szinte bármilyen geometria gyártását. Az új hardveres és szoftveres fejlesztések a sebesség és a nyomatminőség növelésével magasabb szintre emelik a Formlabs által fejlesztett LFS (Low Force Stereolitography) eljárást.

 

Már a márka születése óta a Formlabs elsődleges küldetése a könnyen kezelhető, felhasználóbarát 3D nyomtató megoldások fejlesztése. A gépeik fejlesztésén túl egy olyan új nyomtatótálcát is piacra dobtak, amely tovább egyszerűsíti a teljes munkafolyamatot. Az új tálca az utómunkát könnyíti meg azáltal, hogy rugalmas kialakításával könnyű, villámgyors és tiszta megoldást nyújt a kész nyomtatások eltávolítására a felületről. A Form 3+ és 3B+ az új nyomtatótálcával együtt az eddiginél is gyorsabb és egyszerűbb folyamatot kínál mind a mérnökök, mind az egészségügyi, fogtechnikai szakemberek számára.

 

 

Valódi rapid prototípusgyártás

 

Akár mérnökként szeretnénk megfelelni egy kritikus fejlesztési határidőnek, akár ortopéd sebészként kell kezelni egy sürgős esetet, a siker egyre gyakrabban egy 3D nyomtató képességein múlik. A Form 3+ és 3B+ nyomtatókkal a felhasználók mostantól 20-40%-kal gyorsabban képesek gyártani, mint elődjeikkel. A sebesség növeléséért mind hardveres, mind szoftveres újítások is felelnek. A fejlesztések részleteit egy átfogó, technikai cikkben foglalta össze a gyártó. A sebesség mindig fontos szempont volt a 3D nyomtatót használók körében, hiszen a gyorsabb tempó akár gyakoribb iterációkat, így fejlettebb termékeket és korábbi piacra lépést is jelent sokuknak.

 

 

A sebesség növeléséhez járul hozzá az is, hogy mostantól az összes alapanyag esetében elérhető az adaptív rétegfelbontás lehetősége. Ez a funkció lehetővé teszi, hogy egyetlen modellen belül több különböző felbontást alkalmazzunk, így a részletességet igényló, aprólékos részeket minél vékonyabb, míg az egyszerűbb és függőlegeshez közelítő geometriákat magasabb rétegekkel nyomtassuk.

 

 

Megbízható, magas minőségű 3D nyomatok

 

A nyomatok pontossága, felületük végtermék minősége mindig is fontos volt a Formlabs felhasználóknak. Az egyik innováció, ami a + szériát megelőző Form 3 és 3B nyomtatókat jellemezte, az LPU (Light Processing Unit) volt. Az LPU egy olyan mozgó lézeregység, amely azért felel, hogy a lézersugár mindig merőlegesen érkezzen a nyomtatási síkra. A 3+ és 3B+ fejlesztései tovább stabilizálták az LPU mozgását, amely a végletekig minimalizálja a lézersugár tervezett útjától való esetleges eltéréseket, rezgéseket. A stabilabb LPU egység pedig még simább felületek, még kisebb és pontosabb részletek, valamint az áttetsző anyagok esetében még átlátszóbb alkatrészek gyártását teszi lehetővé.

 

form 3 és 3+ clear nyomtatások

Clear nyomatok Form 3 és Form 3+ gépekkel

 

Az LPU mellett a gépek fűtési rendszere is fejlődött, az új megoldások és fejlettebb szenzorok pontosabb és gyorsabb melegítést tesznek lehetővé. A precízebb hőszabályozás hozzájárul a nyomtatási paraméterek állandóságához, így szintén a jobb nyomatminőséghez és ismétlőképességhez.

 

 

A teljes ökoszisztéma hatékonysága növekedett

 

Az SLA technológiát az utómunka lépései miatt néhány előítélet nehézkesnek és koszosnak tartja. A Formlabs a Form Wash mosó és Form Cure UV kamra utómunka állomásokkal már eddig is nagyon egyszerű és tiszta megoldást kínált ezekre a félelmekre. Ezt a törekvést vitték még tovább az új tálca szabadalmaztatott ’Quick Release’ technológiájával.

 

Korábban a kész nyomtatások eltávolítása a tálcáról erőfeszítést és szerszámokat igényelt, ami a nyomtatások megsértésének kockázatával is járt. Az új Formlabs nyomtatótálcára azonban mágnesesen illeszkedik egy speciális, rugalmas acéllap, amelyről így egyetlen hajlító mozdulattal egyben távolítható el akár több alkatrész is megspórolva nekünk a korábbi nehézkes, manuális munkafolyamatot. Mivel nincs szükség szerszámokra ehhez a lépéshez, így sem a platform felületének, sem a tárgyak megkarcolásától nem kell tartani a használatával.

 

 

Az utómunka idő és munkaerő igényét tovább csökkenti az a fejlesztés is, ami a támasztékok kialakítását célozta. Míg korábban lekerekítéssel csatlakoztak a támaszok a tárgyhoz, mostantól prizma alakú végekkel teszik ezt. Ez a forma nemcsak könnyebb eltávolítást biztosít, de csökkenti annak kockázatát is, hogy letöréskor esetleg a tárgyból is kipattanjon egy apró darab a támasz érintkező pontjában.

 

ESD védelem

 

A Formlabs nyomatók népszerűségében a széles standard, műszaki és biokompatibilis SLA alapanyagkínálat is szerepet játszik. Minden évben kijönnek új alapanyagokkal, amelyek további lehetőségeket nyitnak meg a felhasználók előtt. Most az elektronikai műszergyártókat célozzák a frissen piacra dobott ESD műgyantával, amely a statikus disszipatív tulajdonságot az ipari felhasználásnak megfelelő ellenállósággal kombinálja. Ezzel mostantól költséghatékony megoldást kínálnak antisztatikus gyártósori segédalkatrészek, műszerdobozok, szerelő jigek és prototípsok nyomtatására is.

 

A Formlabs fejlesztései hozzájárulnak a nagyobb működési hatékonysághoz, ezáltal a 3+ és 3B+ ideális választás a gyártósorok költségeit csökkenteni kívánó szakemberek számára, keresett, sokféle feladat megoldását és alapanyagot igénylő szolgáltatóknak, valamint kórházak esetében is, ahol a szolgáltatások bővítése vagy a szolgáltatási színvonal növelése a cél.

 

 

Ismerje meg jobban a Formlabs SLA 3D nyomtatók előnyeit!

 

freedee formlabs hivatalos partner

Forduljon a FreeDee-hez, a legrégebbi hivatalos hazai Formlabs partner szakértő csapatához!

 

Próbálja ki a Preform előkészítő szoftvert, nézze meg a Formlabs 3D nyomtatókat a FreeDee irodájában, kérjen tőlünk mintát vagy tesztelje saját modellel ezeket a világszerte népszerű berendezéseket!

 

  Mibel állhatunk rendelkezésre?*

  Üzenet*:

  Név*:

  Email cím*:

  Telefonszám*:

  Cégnév:*

   

  1