Teherviselő fémalkatrészek pótlása nagy teljesítményű ultrapolimerekkel

A nehézgépek, munkagépek vagy akár teherautók karbantartása során a kritikus alkatrészek, például a szelepek meghibásodása költséges javításokhoz és jelentős leállásokhoz vezethet. Ez az esettanulmány azt vizsgálja, hogy a miniFactory fejlett, high-temp additív gyártástechnológiája hogyan jelentett költséghatékony megoldást egy teherautó hidraulikus rendszerében lévő szelepblokk hibás működésével szembesülő ügyfél számára.

 

Az eredetileg cserét vagy költséges újragyártást igénylő sérült szelepblokkot ellenálló és erős PEKK-A polimerrel váltották ki. A cserealkatrészt 3D nyomtatásra optimalizálták, majd miniFactory nyomtatón gyártották le. A 3D nyomtatott, nagy teljesítményű alapanyagból előállított alkatrészek minden szükséges előírásnak megfeleltek. Ez a folyamat nemcsak drasztikusan csökkentette a javítási költségeket, de az állásidőt is hetekről napokra minimalizálta. Ez a blog az alapanyag-választás sajátosságaival, az áttervezés szempontjaival és a nyomtatási folyamattal foglalkozik, amelyek együtt lehetővé tették a hatékony javítást.

 

A kihívás

A megrendelő nehézgépek karbantartásával foglalkozik és a legtöbb gépben található szelepblokk. Ebben az esetben egy vontató hidraulikus rendszerében lévő szelepblokk hibásodott meg. A hiba okozói a szelepház rugójának megsérült feszítői voltak. A jelenlegi piaci beszállítók nem kínálnak cserefeszítőket az ilyen típusú szelepblokkhoz, ezért a vevőnek vagy a feszítőket kellett volna újragyártania vagy az egész blokkot újra cserélnie. Ez többezer euróval növelte volna ennek a javításnak az árát.

 

 

A meghibásodott gépalkatrész

A szelepblokk-feszítők eredetileg alumíniumból készültek. Idővel azonban az agresszív környezet korróziót okoz, ami végül károsodáshoz vezet. Az eredeti fémalkatrészen voltak menetek és egy néhány centiméter méretű befogóaljzat, emellett a feszítőnek ellen kell állnia a rugó által okozott nyomásnak.

 

 

Ultrapolimerek 3D nyomtatása

ALAPANYAG & ALKALMAZÁSI ÚTMUTATÓ

Nagy teljesítményű ultrapolimerek & additív alkalmazásaik

miniFactory robusztus, high-temp 3D nyomtatói kifejezetten az iparban is elfogadott, nagy teljesítményű polimerek (PEEK, PEKK, PEI, PPSU, stb.) nyomtatására lettek kialakítva, amelyek célja akár fémalkatrészek pótlása is lehet. A gyártó útmutatójában Ön is megismerheti a szóban forgó legnépszerűbb ultrapolimereket, azok fő előnyeit és jellemző alkalmazási területeiket.

 

Tudjon meg többet arról, hogyan lehet a nagy teljesítményű alapanyagokat a legigényesebb alkalmazásokhoz sikeresen használni! >> Töltse le az alapanyag kisokost ide kattintva!

 

 

 

 

A megoldás: fémalkatrészek pótlása polimer nyomtatással

A miniFactory high-temp 3D nyomtatói lehetővé teszik az optimális alapanyag kiválasztását szinte bármely alkalmazáshoz. Ebben az esetben a követelmények rávilágítottak arra, hogy az anyagnak elég erősnek kell lennie ahhoz, hogy helyettesítse az eredeti alkatrészt, megengedje az utólagos megmunkálást (menet) és ellenálljon a korrozív környezetnek (különösen a kemény vegyszereknek). Ezen követelmények alapján a PEKK-A nagy teljesítményű polimert választották.

 

A hat részből álló összeállítást miniFactory Ultra 2 3D nyomtató segítségével gyártották le 10 óra alatt. A teljes anyagfelhasználás 240 gramm volt. Az egyenletes alkatrészteljesítmény és minőség elérése érdekében a nyomtatási hőmérsékletnek az alapanyaghoz kell igazodnia. Például a PEKK-A esetében az optimális kamra hőmérséklet 150 °C. Ehhez hasonló, kritikus alkatrészek gyártása esetén létfontosságú előny, hogy a miniFactory Aarni folyamatfigyelő rendszer a teljes gyártási folyamatot képes monitorozni, majd egy részletes nyomtatás utáni folyamatriporttal igazolni, hogy az alkatrész végig megfelelő paraméterekkel készült.

 

fémalkatrészek pótlása

 

Nyomtatás után az alkatrészekre esztergával vágtak menetet. A nyomat nagy sűrűsége miatt lehetséges az ehhez hasonló, utólagos szubtraktív megmunkálás is. Az utómunka lépései után az alkatrészek készen álltak a szelepblokkba való beszerelésre. Az optimalizált kialakítással az alkatrészek felszerelése zökkenőmentes és egyszerű volt.

 

 

A miniFactory technológiájával a szelepblokk javítása elérhető, költség- és időhatékony volt. A javítási folyamat több hét helyett, amivel az új blokk beszerzése járt volna, néhány nap alatt megtörtént. A nagy teljesítményű PEKK-A polimernek köszönhetően a cserealkatrész már képes ellenállni az agresszív üzemi környezetnek, ezáltal megnöveli a teljes szelepblokk élettartamát és csökkenti a vontatókocsi leállásának kockázatát.

 

A nyomtatott alkatrész adatai

Alapanyag: Kimya PEKK-A

Nyomtatott tömeg: összesen 240 gramm (alkatrészenként 40 gramm).

Nyomtatási idő: összesen 10 óra

Alkatrészek mérete: Átmérő 38mm x Magasság 56mm

Teljes ár: 120 € (alkatrészenként 20 €)

 

 

Ha hasonló kihívásokkal találkozik, forduljon hozzánk további információért!

 

 


 

 

Találja meg az Ön vállalkozása számára legnagyobb értéket biztosító 3D technológiát!

Forduljon a FreeDee szakértő csapatához! Próbálja ki, nézze meg az 3D nyomtatókat és 3D szkennereket a FreeDee irodájában, kérjen tőlünk mintát vagy tesztelje saját modellel ezeket a világszerte népszerű berendezéseket!

 

  Mibel állhatunk rendelkezésre?*

  Üzenet*:

  Név*:

  Email cím*:

  Telefonszám*:

  Cégnév:*

   

  0