Blog

Szépségkirálynői outfit asztali SLS nyomtatóval

A divattervezőknek minden szépségverseny fontos lehetőségeket jelent, főképp, amikor az ország és világ szépe választások vannak soron. Az öltözet döntő szerepet játszhat a verseny kimenetelében. A Miss Dél-Afrika verseny finalistáinak Ciska Barnard, a the Bambshell fürdőruha márka megalkotója, Sinterit Lisa asztali SLS 3D nyomtatás segítségével tervezett szemet kápráztató ruhakölteményeket.

 

Bambshell® egy exkluzív fürdőruha márka, amelyet Melinda Bam, korábbi Miss Dél-Afrika szépségkirálynő indított el az útján. Az idei év versenyzői a Bambshell afrikai kultúrát ünneplő színpompár és merész kreációit viselték a színpadon. Minden minta egyedileg az alkalomra készült és etnikai, törzsi és modern motívumokat ötvöz a lebegő köpenyeken. A Sinterit Lisa SLS 3D nyomtatóval nyomtatott finom virágok rugalmasak és kényelmes a viseletük. A Flexa Black nevű TPU anyaggal könnyű volt légies, kényelmes és a fürdőruhához hasonlóan rugalmas, a testtel együtt élő formákat nyomtatni.

3d nyomtatott divat

3d nyomtatott ruha díszek

 

Extravagáns kosztümöktől a viselhető ruhákig

Amikor a 3D nyomtatott divat szóba kerül, még legtöbbször a szemnek idegen formák, nehezen viselhető, haute couture jelmezek jutnak az eszünkbe, míg a hétköznapi életben is kényelmes megoldások kevésbé jellemzők. Miért is alakult ez így? Évekig a technológiai korlátok nem tették lehetősvé a tervezőknek, hogy szélesebb spektrumban gondolkodjanak a 3D nyomtatásról. A legelterjedtebb, azaz legkevésbé költséges FDM technológiájú gépek főként merev anyagokkal dolgoztak – és a rugalmas alapnyagaikkal sem lehet igazán ruhaszerű, finom megoldásokat gyártani. A sokkal rugalmasobb és összetettebb, ezáltal finomabb nyomtatásokra képes SLS technológia (szelektív lézerszinterezés) pedig túl drága volt. 2014-ben, amikor a szelektív lézerszinterezést védő szabadalmak lejártak, minden megváltozott. Köszönhetően az elérhető árú fejlesztéseknek, mint a Sinterit Lisa, már sokkal szélesebb körben elérhető az SLS nyomtatás sokoldalú technológiája.

 

 

Elengedhetetlen flexibilitás

A legtöbb Sinterit Lisa felhasználó az ellenálló és kemény PA12 alapanyaggal dolgozik – ipari területen széles körben megfelel az alkalmazásoknak. A divatnak ezzel szemben minél rugalmasabb megoldásokra van szüksége – olyan alapanyagokra, amely a ruházkodás elvárásainak is tökéletesen megfelel és 3D nyomtatni is lehet, nem bukkanunk minden bokorban. Mindazonáltal, ahogy a különböző nyomtatási technológiák is elérik az asztalokat és az alacsonyabb árkategóriákat, úgy halad folyamatosan az alapanyagfejlesztés is. A Sinterit is immár kétféle flexi anyagot tesz elérhetővé az asztali SLS 3D nyomtatás felhasználóinak; a Flexa Black és Flexa Gray alapanyagokat.

 

 

Egy új korszak kezdete

Az új képességek, mint a 3D tervezés is egyre keresettebbek lettek a divatiparban. A legjobb iskolák indítanak digitális képzéseket, amelyeken a CAD/CAM, 3D design és nyomtatási megoldásokkal is megismerkednek a jövő divatszakemberei. 20 éve még senki nem gondolta volna, hogy egy zenebolt felkeresése és CD vásárlás helyett a netről fogja letölteni a kedvenc zenéit – azonban ez az utópia lassan akár a divatipart is elérheti.

A szépségversenyre készült projekt nem jöhetett volna létre Dél-Afrika egyik legjelentősebb 3D nyomtatással foglalkozó vállalkozása, a Build Volume nélkül. Fő céljuk minél szélesebb körben elérhetővé tenni a 3D nyomtatást, ezért folyamatosan szélesítik a náluk megtalálható 3D technológiai megoldások körét is. A Bambshell kollekció virágait az ő Sinterit Lisa printereik készítették el.

 

 

A Sinterit Lisa “irodai méretének” köszönhetően az egyik legfejlettebb 3D nyomtatási technológia, a tisztán additív SLS nyomtatás is elérhető ésmegfizethető lett. Ezzel a technológiával a legbonyolultabb formák is egyetlen alkatrészként legyárthatók kemény vagy rugalmas anyagból is. A korlátok pedig egyre kitolódnak a Sinterit fejlesztéseinek köszönhetően is, hiszen ősszel érkezik a Sinterit Lisa Pro, amely még nagyobb nyomtatási térfogatot és még szélesebb alapanyagfelhasználást hoz elérhető közelségbe a designerek és mérnökök számára.

 

Sinterit

A lengyel Sinterit vállalat 3 éve fejleszti SLS nyomtatási megoldásait. A Sinterit Lisa volt az első asztali SLS 3D nyomtató a világon. Mostanra világszerte ismerik és elismerik, mint az ipari SLS gépek nyomtatási minőségével vetekedő, elérhető árú, asztali 3D nyomtatót. Tudjon meg róluk többet a www.sinterit.com vvagy a FacebookTwitter és YouTube oldalukon.

0