Blog

Személyre szabott gyártás 3D nyomtatással a Gillette-nél

A testre szabás lehetősége segít, hogy érzelmi kapcsolat alakuljon ki a fogyasztók és a márkák között. A digitális platformokon a személyre szabott megoldások már mindenütt megtalálhatók. A fogyasztók már természetesnek veszik azokat a vásárlói élményeket, amelyek során közvetlenül foglalkoznak velük, és ízlésüket, preferenciáikat figyelembe véve szolgálják ki. A fizikai termékek, amelyeket a hagyományos gyártási megoldások merevsége korlátoz, még nem értek a nyomába ennek a folyamatnak.

 

Az új technológiáknak köszönhetően azonban ez a paradigma megváltozhat, lehetőség nyílik lecsökkenteni a költségeket, amelyek több ezer egyedi termék hagyományos módon történő legyártásával járnának. Már megoldható a személyre szabott digitális élmények és a fizikai termékek összekapcsolása, amely végső soron a fogyasztókkal való mélyebb és személyesebb kapcsolatok kialakításához vezet.

 

A borotva gyártó Gillette a paradigmaváltás élvonalában jár a Razor Maker™ koncepciójának tesztelésével.  A Gilette fejlesztése az egyik első olyan platform, amely közvetlenül a végfelhasználók számára ajánl egyénre szabott, egyedi 3D nyomtatott végtermékeket.

 

Razor Maker™ Formlabs Form 2 3D nyomtatók, mint gyártási megoldás segítségével teszi lehetővé a fogyasztók számára, hogy jelenleg 48 különböző formatervvel, számos különböző színben és egyedi felirattal rendelhessenek egyedi, 3D nyomtatott borotvanyeleket.

 

“A Formlabs-zal kialakult partneri kapcsolatunk és a Form 2 3D nyomtatók teljesítménye együttesen lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy beleszóljanak a saját borotváik kinézetébe. Örömünkre szolgál, hogy együtt dolgozunk a bostoni szomszédainkkal és tesztelhessük a piacon ezt az úttörő testreszabási koncepciót.”- mondta Donato Diez, a Gillette és a Razor Maker ™ társalapítója.

 

Gillette Uses 3D Printing to Unlock Consumer Personalization | Formlabs

 

Széles körben elérhető tervezői szabadság és a tömeges személyreszabás ereje

 

A Razor Maker ™ koncepció a széles közönség számára elérhetővé teszi a tervezői szabadságot és beleszólást a formatervező asztala és a végtermék között, valamint bepillantást enged a tömeges személyreszabás jövőjébe.

 

“A legjobb borotválkozási technológiánk és a 3D nyomtatás hatékonyságának és rugalmasságának összekapcsolása egy teljesen új világot teremt a terméktervezés területén” – mondta Rob Johnson, tervezőmérnök és a Razor Maker ™ társalapítója.

 

3D nyomtatással a komplexitás és a változatosság “szinte ingyen elérhető”; egy 3D nyomtató számára nem vesz igénybe több időt, energiát vagy anyagot egy összetett forma elkészítése, mint egy egyszerűé. A nulla szerszámozási költség pedig azt jelenti, hogy a különböző formatervek gyártása nem jár extra költségekkel.

 

3D nyomtatásra optimalizált Gilette formatervezési folyamat

A tervezők a temrészetben, építészetben és a technológia területén megtalálható geometriákból inspirálódtak, hogy bonyolult formákat hozzanak létre, amelyeket hagyományos gyártástechnológiával nehéz vagy lehetetlen lenne legyártani.

 

“A 3D nyomtatás lehetővé teszi számunkra, hogy úgy gondolkozzunk a formákon, ahogy ezelőtt sosem volt lehetséges.” mondta  Rory McGarry a Razor Maker ™ ipari formatervező vezetője. “Hagyományos esetben, évente csak 1 vagy 2 borotvatervet tudtunk készíteni, míg most, ha van egy ötletünk, létrehozzunk 3D-ben, kinyomtatjuk, megnézzük, finomítjuk és kész is egy újabb formaterv.”

 

Gyors prototipizálás 3D nyomtatással

A 3D nyomtatásnak hála a Gillette mérnökeinek lehetőségük van gyorsan tesztelni az ötleteiket, és fennakadás nélkül, mindössze néhány nap alatt eljutni az ötlettük a kész, fizikai termékig.

 

Végső soron a tervezési korlátok hiánya teszi lehetővé, hogy a fogyasztók számára választási szabadságot kínáljunk. A tömegtermékek által telített piacon a Razor Maker ™ célja, hogy a fogyasztók számára lehetővé tegye a teljesen saját elképzeléseket tükröző borotvák gyártását.

 

“Tudjuk, hogy a fogyasztók ma azokat a márkákat keresik, amelyek innovatív, a személyre szabást lehetővé tevő megoldásokat fejlesztenek számukra, és éppen erről szól ez a kezdeményezés is.” – mondta Evan Smith, a Razor Maker ™ globális termékmenedzsere.

 

A személyre szabott termékek gyártási munkafolyamata

Ilyen magas szintű és széleskörű testreszabásához a Razor Maker ™  csapatnak teljesen újra kellett gondolnia a gyártás megközelítését. 

 

A folyamat kezdeti lépései teljesen digitálisak: a fogyasztó önállóan kezeli a Razor Maker ™ weboldalát miköben megtervezi a saját, egyedi borotvanyelét. Az így kapott formatervet a platform egy 3D modellé alakítja. Egy 3D nyomtatóhoz ezután több tervfájl is hozzárendelésre kerül, hogy egyidejűleg, egyetlen tételben nyomtassa ki több felhasználó tervét. Ezután mindegyik fogantyút mossák, utókeményítik, bevonják és összeszerelik, mielőtt a fogyasztónak kiszállítják.

 

Minden borotvanyelet nagyfelbontású Formlabs Form 2 SLA 3D nyomtatókon gyártanak a Gilette bostoni főhadiszállásán

 

Korábban a Gillette a 3D nyomtatást csak prototípuskészítésre használta, de az anyagok és hardverek fejlődése mostanra életképes megoldássá tette az additív gyártástechnológiát a végfelhasználói alkatrészek gyártására. A testreszabás egyszerűsége a 3D nyomtatás egyik leglényegesebb előnye. A technológia megszünteti a szerszámok szükségességét, nem kell öntőformákat beszerezni, és kiküszöböli a fejlesztés során a különféle összetett tervek előállításának költségeit. Ráadásul a szeméylre szabott termékek gyártási darabszámának növelése olyan egyszerű, hogy több nyomtatóval gyártjuk a nyomatokat. A Gillette szintén kísérletezik a 3D nyomtatási gyártási folyamatok automatizálásával, együttműködve a Formlabs-zal, mint a Form Cell egyik első tesztelője.

 

A termelés és az üzleti modell átgondolása

 

Az új technológia önmagában nem elegendő a gyártás átalakításához. A Gillette-hez hasonló vállalatok a 3D nyomtatást kihasználva teljesen új üzleti modelleket tárnak fel, amelyek megváltoztatják az egész termék életciklusát a tervezéstől a gyártáson át.

 

3D nyomtatott Gilette borotvanyél formatervek

3D nyomtatott Gilette borotvanyél formatervek

 

“Gillette számára a Razor Maker ™ tesztelése kulcsfontosságú lépés a testreszabási folyamatban, ahol az új technológiáknak és az új üzleti modelleknek együtt kell működniük ahhoz, hogy olyan termékeket szállítsunk, amelyek legalább olyan egyedülállóak, akárcsak a fogyasztóink.” – mondta Diez.

 

0