Hatékonyabb gyártás és elégedettebb vevők 3D nyomtatással – SCHOTT Hungary

Számos esetben egy gyár első 3D nyomtatójának beszerzését az additív gyártástechnológiákkal való tapasztalatszerzés motiválja, mivel a folyamatos innováció és tanulás a sikerük egyik kulcsa. A felhasználást tekintve a legelterjedtebb első cél a prototípusok házon belüli gyártása, amely azonban hamar háttérbe szorulhat, ahogy jóval nagyobb üzleti hasznot jelentő alkalmazási ötletek is felmerülnek és megvalósíthatónak bizonyulnak. A SCHOTT Hungary Kft. is alapvetően gépalkatrészek prototípusainak nyomtatása céljából ruházott be 2020 elején egy Ultimaker S5 Pro Bundle asztali FFF 3D nyomtató rendszerre. Mára azonban a legnagyobb értéket az olyan, 3D nyomtatással megvalósított fejlesztésekben látják, amelyek a vevői igények jobb kiszolgálásával járulnak hozzá a cég sikeréhez.

 

Ultimaker S5 Pro Bundle FFF 3D nyomtató rendszer Ultimaker S5 Pro Bundle FFF 3D nyomtató rendszer

 

A SCHOTT Hungary Kft. mérnökségéről Gyürü Patrikkal és Jancsó Istvánnal beszélgettünk a házon belüli 3D nyomtatással elért eredményeikről.

 

 

A SCHOTT Hungary Kft. rövid története

Otto Schott német kémikus és üvegtechnikus kutatásainak és fejlesztéseinek rengeteget köszönhet többek között a mikroszkópia és a csillagászat az optikai üveg megalkotásával. Emellett az általa kifejlesztett boroszilikát üveg a mai napig nagy hatással vannak az emberek életére, olyan úttörőnek számító termékeken keresztül, mint az első hőmérők, a hőstabil üveg főzőlapok vagy napjainkban a hajlítható üvegű okostelefonok. Az általa 1884-ben alapított laboratóriumból kiinduló SCHOTT nemzetközi technológiai konszern mára világszerte 34 országban, 43 gyárban és 26 kereskedelmi irodában 17 300 főt foglalkoztatva képviseli az üveggyártás élvonalát. Az 1993-ban alapított magyarországi SCHOTT Hungary Kft. a rendkívül magas minőségi követelményeket támasztó gyógyszeripari üveg csomagolóanyagok gyártására specializálódott. Jelenleg az alpokaljai Lukácsházán, a 26 000 négyzetméteres gyárban évente több mint 2 milliárd ampullát, karpullát és üvegcsét állítanak elő a globális gyógyszeripar számára.

 

A SCHOTT Hungary gyára Lukácsházán Pillanatkép a SCHOTT Hungary gyárából Lukácsházán

A kihívás: változó vevői igények

Az ampullák, karpullák és üvegcsék előállítása a gyógyszergyártási tevékenységekre érvényes GMP (Good Manufacturing Practice) azaz a Helyes Gyártási Gyakorlat követelményei alapján, magas szinten automatizált folyamatok mentén történik. A gyártás során lángnyelvek tucatjait kell hajszálpontosan beállítani, hogy elkészülhessenek a gyógyszeripari üveg csomagolóanyagok.

 

Ebben a folyamatban és ilyen mennyiségeknél az automatizálásnak óriási szerepe van, amelyet a termékek csomagolása során is alkalmaznak. Újonnan felmerült vevői igényre reagálva kellett változtatni bizonyos termékek csomagolásán, hogy az üvegcsék a sorokra párhuzamosan és merőlegesen is elválasztva, egy szép mátrixba rendezve kerüljenek csomagolásra. Az új csomagolási rend előnye, hogy a termékek nem érnek egymáshoz, és a precíz elrendezésből adódó pontosabb pozíció megkönnyíti a vevő oldali munkafolyamatokat, például egy töltőgépsor vagy mosóállomás munkáját.

 

A SCHOTT üzemében gyártott üvegcsék A SCHOTT üzemében gyártott termékminták

 

Megoldás

Mivel el kellett kerülni, hogy a napi többezer üvegcsét operátorok rendezzék manuálisan mátrixba, így a csomagológépet kellett fejleszteni. A SCHOTT mérnökei azt találták ki, hogy az utolsó lépés során, ahol a gép sorokban tolja a csomagolóterületre a fiolákat, 3D nyomtatott jigekkel fogják megoldani a termékek elrendezését. A megoldás végül két lépcsőben bizonyult sikeresnek. Előbb egy elnagyoltabb, öblökkel rendelkező nyomtatott munkadarabbal megtolva a sort az üvegcsék elválasztódnak egymástól, majd egy hasonló, de pontosabb pozícionálást biztosító alkatrész tolja őket precízen a helyükre. Miután a gép a csomagolóterületet feltölti az ilyen módon precízen mátrixba rendezett üvegekkel, felülről kerül rájuk egy háló, amely rögzíti és védi őket a szállítás során.

 

3D nyomtatott segédalkatrészek A csomagológép 3D nyomtatott segédalkatrészei

 

A házon belüli 3D nyomtató segítségével egyik napról a másikra tesztelhető ötlet azonnali sikereket hozott. Ez a vevői igény ráadásul egyre több ügyfelüknél felmerült azóta, amire a SCHOTT így már felkészülten, kész megoldással tudott szolgálni.

 

További értékes 3D nyomtatások

A SCHOTT Hungary Kft. példája jól mutatja, hogy a vállalati kultúra feltűnően nagymértékben tudja befolyásolni az additív gyártástechnológia bevezetésének sikerét. Talán azért, mert ha van egy eszközünk, amivel szinte bármit legyárthatunk, akkor van igazán szükség nyitottságra, kreativitásra, de kritikus fókuszra is, hogy végül igazi értéket teremtsünk.

 

A lukácsházai SCHOTT gyárat bejárva számos olyan 3D nyomtatással készült eszközt, alkatrészt, szerszámot láthatunk, amely dolgozói ötletek alapján készült. A mérnökség ajtaja mindig nyitva áll a társosztályok beérkező igényei előtt, a problémamegoldó beállítottságú csapat lelkesen segít a megvalósításban. Ennek köszönhetően a gyártóberendezések és folyamatok fejlesztéséhez szükséges prototípusok gyorsan elkészülnek. A 3D nyomtatás a SCHOTT házon belüli, fejlesztési ötletek inspirálását és tesztelését célzó workshopjainak is szerves részévé vált, amely segítségével egy hét leforgása alatt egy ötlet számos verzióját tudják tesztelni a lehető leghatékonyabb megoldásig.

 

Az Ultimaker 3D nyomtató a karbantartás területén is jelentős értéket termelt a vállalat számára. Első lépésként átvizsgálták a raktárkészletet, hogy a nyomtatható alkatrészek digitális raktározásával csökkentsék azt. Emellett több esetben alkalmaztak nyomtatott modelleket meghibásodott alkatrészek pótlására áthidaló megoldásként is, ezáltal elkerülve a gyártósor teljes leállását.

 

 

Eredmények

A SCHOTT Hungary Kft. első 3D nyomtató beruházása 11 hónap alatt teljesen, másfél év alatt pedig már legalább kétszeresen megtérült csak a közvetlen additív gyártási és korábbi beszerzési költségek összevetése alapján. Ehhez a számhoz adódnak hozzá, mondhatni, mint hab a tortán, a leállások megelőzéséből adódóan elkerült költségek, a hatékonyabb folyamatoknak köszönhető plusz kapacitás és az elégedettebb vevők által képviselt érték.

 

A 3D nyomtatás bevezetésének sikere mögött is álló problémamegoldó hozzáállásnak és az innovációra nyitott gondolkodásnak köszönhetően a SCHOTT Hungary Kft. gyára jelenleg is bővül. Új raktár és üzemcsarnok épül, fejlesztik a csomagolóterületet és az additív gyártás területén is keresik a fejlődési lehetőségeket.

 

 


 

 

Ismerje meg jobban az Ultimaker FFF 3D nyomtatók előnyeit!

 

freedee ultimaker hivatalos partner Forduljon a FreeDee-hez, a hivatalos hazai Ultimaker partner szakértő csapatához! Próbálja ki a Cura előkészítő szoftvert, nézze meg az Ultimaker 3D nyomtatókat a FreeDee irodájában, kérjen tőlünk mintát vagy tesztelje saját modellel ezeket a világszerte népszerű berendezéseket!

 

  Mibel állhatunk rendelkezésre?*  Üzenet*:


  Név*:


  Email cím*:


  Telefonszám*:


  Cégnév:*   

  0