Blog

Precíziós öntés a Formlabs kiégethető műgyantájával

A  Formlabs nagyfelbontású Form 2 sztereolitográfiás 3D nyomtatója az ipar és a fogtechnika mellett az ékszerészek körében is egyre népszerűbb, mivel közvetlenül gyárthatók vele kiégethető alapanyagból ékszermodellek precíziós öntéshez, valamint próba modellek és besütés mesterdarabjai is. Az utóbbi időben szorosan együtt dolgoztunk több ékszerészettel, köztük a Magyarékszerrel, akik itthon az elsők között szavaztak bizalmat a Form 2-nek, hogy felderítsük a gép lehetőségeit az ékszerkészítés területén.

 

A tesztek során többek között kiderült, hogy a Formlabs standard műgyantái gondnélkül bírják a besütéssel járó hőhatásokat, nincs szükség a magas hőállóságú anyag bevetésére az eljárás sikeréhez, illetve az is, hogy a kiégethető alapanyag épp akkor ad tökéletes eredményt, ha pontról pontra betartjuk a gyártói utasításokat.

 

Ujjlenyomatos gyűrű pár terv, friss nyomtatás és a kész ékszerek, a Magyarékszer munkája

 

A Formlabs harmadik generációs Form 2 3D nyomtatója egy kiforrott, megbízható, nagyfelbontású sztereolitográfiás 3D nyomtató, amely az ékszerész szakma által is keresett, funkcionális, például kiégethető alapanyaggal is képes 3D nyomtatni. Precizitásán és megbízhatóságán túl másik nagy előnye, hogy versenytársaihoz képest mind a gép beruházási és fenntartási költsége, mind az alapanyag beszerzési ára jelentősen alacsonyabb. Az is igaz viszont, hogy a nála többszörösen drágább, viasszal dolgozó 3D nyomtatókhoz képest, kicsit több odafigyelést és munkát igényel a tökéletes öntési eredmény elérése.

 

A viasznyomtatással szemben a Formlabs kiégethető műgyantáját például nyomtatás után jó pár órát UV kezelni kell. Ehhez akár egy ledes, műkörmös UV kamra is megfelelő. Így lesz az anyag elég kemény a beágyazáshoz, illetve így éri el azt a fizikai állapotot, amelyben kiégethető. A Form 2 esetében, amely ezeket a modell anyagából készíti, UV kezelés után a nyomtatáshoz szükséges segédszerkezeteket, az úgynevezett támasztékokat a géphez mellékelt finom csípőfogóval kell eltávolítani. Fontos különbség az is, hogy ez az anyag nem kiolvad, hanem mondhatni elszublimál, azaz salak nélkül kiég. Eltérő viselkedése miatt pedig eltérő kiégetési ütemezésre és eltérő beágyazóra van hozzá szükség.

 

“Voltak próbálkozások viaszhoz való gipsszel, s az bizony nem jó hozzá. Ezért, aki ilyen jó eredményeket szeretne, annak be kell szereznie azt a típusú beágyazót, amit ők ajánlanak, vagy ahhoz hasonlót. Emellett azt tapasztaltuk, hogy ha a kiégethető műgyanta valóban alaposan volt UV-zva, akkor gyakorlatilag olyan lesz az öntés felülete, hogy már csak polírozni kell.” – meséli a Magyarékszer csapata, akik beágyazáshoz is nyomtatnak ékszermodelleket a Form 2-vel.

 

Furulyás kulcstartó terv, friss nyomtatés és a végeredmény, Magyarékszer

 

Az első, kiégethető modellek között voltak szebb és kicsit porózus felületű nyomtatások is. Mostanra fény derült arra a kézenfekvő megoldásra, hogy a tökéletes eredményhez nem kell mást tenni, mint követni a Formlabs javaslatait ezen az oldalon. 🙂 A gyártó nemcsak részletes kiégetési ütemezést, de speciális beágyazó anyagot is javasol, amely a BANDUST R&R beágyazója. A grafikon figyelése és a megfelelő beágyazó gipsz mellett különösen fontos az alapos UV utókezelés (8-12 óra 365 nm UV fénnyel). A nyomtatott modellek színe az utókezelés hatására élénk kékből sötét tengerészkékre vált.

 

A Formlabs mintanyomtatása UV utókezelés előtt és után
P betűs, gingko leveles táskadísz terv, nyers nyomat és az öntés eredménye, Magyarékszer

 

0