Blog

Óriási méretű, precíz SLA nyomtatás az új Form 3L-el!

A nagyméretű, ám részletgazdag SLA 3D modellek házon belüli gyártása  már nem jelent akadályt az új Formlabs Form 3L nagyformátumú 3D nyomtatóval. Legyen az kisméretű elemek gyors sorozatgyártása vagy egy akár 33,5 x 20 x 30 cm méretű, magas minőségű modell 3D nyomtatása, a Formlabs régóta várt, legújabb nyomtatója nem hagy cserben senkit. A Form 3L nagyméretű SLA 3D nyomtató mostantól elérhető a FreeDee Kft. kínálatában mind teszt nyomatok készítésére, mind bérszolgáltatás keretén belül.

 

Példátlanul nagy, plug-n-play sztereolitográfia

Ez az elérhető árú berendezés ipari minőségű, gyors additív gyártásra lett tervezve. A jól ismert Form 3 nyomtatóhoz képest ötször nagyobb munkatérrel rendelkezik, pontosan 33,5 x 20 x 30 cm a berendezés munkatere, a 250 mW teljesítményű lézerből pedig kettő került bele. Levilágító egysége (LPU) igen precíz, lencsék és tükrök összetett rendszere garantálja a pontos és megismételhető folyamatot. Az LPU-n belül, a galvanométer a nagy sűrűségű lézersugarat Y irányba pozícionálja, keresztül haladva így egy térszűrőn, egy hajlított és egy parabola tükörre irányítva a lézersugarat. Ennek köszönhetően a lézernyaláb mindig merőlegesen érkezik az építő felületre, ami a korábbi generációs gépekhez viszonyítva még jobb eredményt biztosít.

 

 

Széles alapanyag választék

A Formlabs felhasználói tábora számos általános felhasználású és speciális tulajdonságokkal bíró alapanyag között válogathat. A funkcionális műgyantáktól az általános célú anyagokon át a kiégethetőig számos lehetőség közül lehet választani. A Form 3L óriási munkatere dupla alapanyag ellátást is kíván: két tartály biztosítja a zökkenőmentes gyártási folyamatot minden feladat számára. A Formlabs SLA gépek közös kazetta rendszerének köszönhetően a különböző alapanyagok a kisebb Form 3 és a nagyobbik Form 3L nyomtatóval is kompatibilisek.

 

Felhasználási lehetőségek

Végtelen alkalmazási lehetőségek közül választhat a Form 3L segítségével. Minőségben való megalkuvás nélkül gondolkodhat és nyomtathat nagyban. Változatos ipari felhasználási lehetőségek közé tartoznak például a különböző gyártástámogató és megfogó eszközök, funkcionális prototípusok széles skálája, nagyméretű és komplex geometriájú modellek és makettek, amelyek részletes felülettel kell rendelkezzenek.

 

 

Az évek óta innovatív szikla- és hegymászó, valamint síelő felszereléseket gyártó Black Diamond cég például olyan nagyméretű prototípusok házon belüli gyártásával spórolt meg jelentős összegeket, mint sisakok, csákányok vagy lapátok. Ezeknél az elemeknél lényeges szempont, hogy az ügyfél kézbe fogva megközelítőleg a végterméknél is tapasztalható minőséggel találkozzon.

Korábban kénytelenek voltak kiszolgáltatni a modellek gyártását, amely egy modell esetén 425 $ költséggel járt, és nagyjából egy hetet vett igénybe. Jelenleg maximum három nap alatt képesek előállítani ugyanezt a modellt mindössze 70 $-os költségen házon belül. Nem beszélve a fejlesztés idejének csökkenéséről, hiszen a tervezőcsapatok azonnal megkezdhetik a javítást, ha elkészült a nyomat. Ezáltal összesen három hónap alatt térült meg számukra a Form 3L berendezés.

 

Állandó minőség

A Form 3L berendezés megteremti az egyensúlyt a költséghatékonyság és a prémium minőség között. Rendkívül magas színvonalú alkatrészeket gyárt, miközben sima felületet és finom részleteket biztosít számunkra a sztereolitográfiás eljárás révén:

 

Sima felszínek:

A Form 3L berendezéssel nyomtatott modellek a csiszolt, fröccsöntött elemek simaságát idézik. A realisztikus prototípusok és végfelhasználói alkatrészek gyártására egyaránt.

 

Állandó pontosság:

A lézerek és tükrök rendszere biztosítja az egységes nyomtatási minőséget az XY irányú 25 mikronos felbontásért a teljes munkaterületen.

 

Nagy áttetszőség:

A pontos réteg regisztráció révén az áttetsző anyagok minden eddiginél tisztábban nyomtathatók, utólagos felületkezelés nélkül, azonnal nyomtatás után érhetőek el kiváló eredmények.

 

Ha felkeltette érdeklődését a Form 3L berendezés és szeretne meggyőződni saját szemével a nyomatok minőségéről, ne habozzon és rendeljen minta nyomatot tőlünk itt.

Formlabs

A Formlabs sztereolitográfiás 3D nyomtatói elhozzák az ipari szintű, professzionális, nagyfelbontású 3D nyomtatást a mérnökök, fogtechnikai szakemberek és digitális ékszerészek asztalára is. A folyékony műgyantából UV polimerizációval dolgozó gépek a 3D nyomtatók közül a legpontosabb és leginkább részletgazdag gyártásra képes berendezések. A Formlabs 2011. óta fejleszti 3D nyomtatóit és alapanyagait, így mára kiemelkedően felhasználóbarát (1-2 óra alatt elsajátítható kezelés), plug-n-play, megbízható, precíz gépeket és széles alapanyagpalettát kínálnak a felhasználóknak. Alapanyagaik között általános, ipari, egészségügyi és ékszerészeti 3D nyomtatásra alkalmas műgyanták is elérhetők, miközben folyamatosan jelennek meg újabb alapanyagaik ezzel tovább szélesítve a lehetséges alkalmazási területek körét.

0