Blog

Motorblokk automatizált 3D szkennelése robotkarra rögzített Artec Spiderrel

Habár az Artec professzionális 3D szkennerei kézi használatra lettek tervezve, vannak olyan ügyfeleik, akik bebizonyították, hogy robotizált rendszerekbe is tökéletesen integrálhatók az eszközök.

 

A fenti videó bemutatja, hogyan illesztett be egy Artec Spidert automatizált 3D szkennelő rendszerébe a norvég NorNet, 3D frafikai, nyomtató és CNC megmunkáló vállalkozás. A szkennert múzeumokban bemutatott tárgyak (mint például fafaragások és gipszfigurák), valamint a piacon már nem kapható autóalkatrészek digitalizálásához vásárolták. A szkennelt 3D modellek később 3D nyomtathatók vagy CNC gépekkel újragyárthatók.

 

artecrobotkaron1

 

A Spider képességeit nem máshogy tesztelték, mint egy Universal Robot 5 (UR5) robotkarhoz rögzítve. Az UR5 a NorNet szerint könnyen programozható és kifejezetten biztonságos a működése.

 

„Elég nagyszámban kell tárgyakat digitalizálnunk. Az elképzelés az, hogy képesek leszünk teljesen automatizálni a 3D szkennelés folyamatát” – mondta a NorNet ügyvezetője, Ben-Tommy Eriksen. „Az Artec Spider szkennerre a pontossága miatt esett a választásunk. A tesztek során bebizonyosodott, hogy például a fafelületeken látja a legkisebb részleteket is és kifogástalanul teljesíti a feladatát.”

 

Az első automatizált 3D szkenneléseket egy motorbicikli bonyolult íveket és lyukakat felvonultató motorján végezték. A motorblokk egy forgó platformra került, míg az Artec Spider 3D szkenner egy robotkarhoz rögzítve járta körbe a tárgyat. A robot együttműködve a szkennerrel azonosította a területeket, amelyeket újra kellett szkennelni a folyamat során, hogy a modellen ne legyenek hiányosságok és egyszerűbb legyen a digitalizált adatállománnyal az utómunka.

A NorNet vezetője kifejezetten elégedett volt az eredménnyel ’Nagyszerűen működött a megoldás, ahogy látható.’

 

0