Minőségügyi ellenőrzés 3D nyomtatott eszközökkel a Matulay Innovations Kft. műhelyében

A mosonmagyaróvári Matulay Innovations Kft. számára mindig fontos volt, hogy technikai korszerűségben felvegyék a versenyt, vagy akár felülmúlják a náluk nagyobb piaci szereplőket is. Az elsők között, már 2013-ban dolgoztak saját 3D nyomtatóval. Jelenleg egy, a FreeDee-től beszerzett Craftbot XL géppel gyártanak, és az eddig „elfogyasztott” 3D nyomtatók közül ezzel a legelégedettebbek. Elsősorban 3D méréstechnikai megbízásokat teljesítenek saját 3D mérőgépeikkel és mérő-, ellenőrzőkészülékeket terveznek. Az ügyfelek kérésére a megtervezett eszközök kivitelezését is vállalják, melyek számos alkatrésze immár 3D nyomtatással készül a korábbi megoldások idő- és pénzügyi költségeinek töredékéért.

 

Matulay Dáviddal, a Matulay Innovations Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk a 3D nyomtatás felhasználási területeiről a vállalkozásban.

 

Elmesélnéd, kérlek, hogyan vágtatok bele a házonbelüli 3D nyomtatásba?

Mindig fontos volt számunkra a technikai korszerűség. Ha létszámban nem is, de ebben szeretnénk felvenni a versenyt a nagyobb piaci szereplőkkel. A 3D nyomtatásban megláttuk azt a tervezői szabadságot, valamint költség- és időmegtakarítási lehetőséget, amely segítségével gyorsabban, rugalmasabban és versenyképesebb áron tudjuk kiszolgálni a partnereinket. Általában 3D nyomtatással mindössze néhány forint az alapanyagköltség, és várnunk sem kell az alvállalkozóra. Eddig mindegyik asztali 3D nyomtatónk gyorsan visszahozta az árát, ezért is fért bele, hogy 1-2 évente egy újabb, nagyobb tudású modellel dolgozhassunk.

Craftbot XL nagyformátumú 3D nyomtató

Craftbot XL nagyformátumú 3D nyomtató a Matulay Innovations Kft. irodájában

 

Milyen feladatok során vetitek be a 3D nyomtatókat?

Az elmúlt 5 év alatt már 3 különböző FDM technológiájú géppel, és egy SLA nyomtatóval is volt alkalmunk házon belül dolgozni. Mostanra már szinte kizárólag a Craftbot XL kapacitására támaszkodunk, mivel a nagy nyomtatási tér, a halk és megbízható működés, valamint a plug-n-play kialakítása miatt sokkal egyszerűbb és élvezetesebb vele a munka, mint a korábbi 3D nyomtatóinkkal. Elsősorban ellenőrző sablonokat és mérőgépes megfogó készülékek alkatrészeit gyártjuk vele. Általában PLA-ból vagy ABS alapanyaggal dolgozunk 100-200 mikron felbontásban.

 

3D nyomtatott porvédő

Éppen a referencia furatok porvédő fedeleit gyártották sorozatban a Craftbot XL-lel, amikor ott jártunk

 

A nyomtatott darabokat szinte minden esetben bemérjük és dokumentáljuk az ügyfelünk felé, ehhez 2 mérőkar és egy CNC mérőgép áll a rendelkezésünkre. Így már nagy tapasztalatunk van benne, hogy milyen beállításokat és modellezési elveket kell követnünk a legpontosabb eredmény eléréséhez. Az önálló vagy 2 darabos alkatrészeknél +/- 0,2 mm tűréssel dolgozik a Craftbotunk, a több darabból összeálló formáknál pedig +/- 0,3 mm-en belül szokott lenni az eltérés.

 

Mutatnál néhány példát?

Ez a négy darabból álló ellenőrző sablon autóipari alkatrészek, azaz különböző szögekben hajlított gumicsövek formájának és hosszának vizsgálatához készült. A hossztűrést külön jelöltük a nyomtatott modellen a tervezés során. Korábban ezeket a sablonokat POMM-ból forgácsoltattuk, de a 3D nyomtatónak hála 40% súlycsökkenést és 3 héttel rövidebb átfutási időt értünk el, valamint nekünk és az ügyfélnek is költséghatékonyabb megoldást tudtunk nyújtani. Emellett így olyan formák elkészítésére is képesek vagyunk, amelyekre szükség van, azonban forgácsolással nem lettek volna gyárthatók.

3D nyomtatott ellenőrző sablon

3D nyomtatott ellenőrző sablon

3D nyomtatott ellenőrző sablon bemérése

3D nyomtatott ellenőrző sablon bemérése

 

Kisebb alkatrészre példa, hogy általunk gyártott ellenőrző készülékeken 3 db referenciafurat található, amelyekre már saját tervezésű porvédő fedeleket nyomtatunk.

3D nyomtatott porvédő fedél

Referencia furat 3D nyomtatott porvédő fedele

 

Van, hogy teljesen egyedi tartókra van szükségünk. Ezek az idomszertartók szintén 3D nyomtatva készültek, még kerül beléjük 2 mágnes mielőtt használatba lesznek véve.

3D nyomtatott idomszertartók

 

Ez a mérőóra tartó szintén a Craftbot XL-lel készül:

3D nyomtatótt mérőóratartó

 

Mik a jövőbeli terveitek a 3D nyomtatással?

A Craftbot 3 kétfejes 3D nyomtató XL változatát várjuk, illetve más, nem FDM technológiájú gépek felé is kacsintgatunk. Az SLS technológia például mind az ellenálló alapanyag, mind a minimális utómunka igény miatt érdekes lehet számunkra.