fokep

MakerBot Replicator 2 a Stuttgart Egyetemen

3D nyomtatott rotorlapátok, központ és ház egy hajtóműnek
“Ez a könnyen kezelhető, megbízható és költséghatékony technológia lehetővé teszi a diákok számára, hogy feladataik során a kutatás és fejlesztésre összpontosítsanak.”

A Stuttgart Egyetem Légijármű Tervező Intézete minden évben véghez visz egy szélenergiával kapcsolatos projektet körülbelül 20 diák részvételével. A 2013/14-es tanévben szereztek be és kezdték el használni a megoldásban MakerBot Replicator 2 3D nyomtatójukat, amivel a rotorlapátokat, a magot és a házat prototipizálták.
A cél egy kis szélturbina építése volt kevésbé szeles helyekre. Miután az aerodinamikai és strukturális tervezés befejeződött először optimalizálni kellett a modellt a lapátok nyomtatásához. A lapátok kisebb szegmensenként lettek kinyomtatva, majd összeragasztva, végül szénszálakkal és műgyantával megerősítve.

előkészítés
A nyomtatási fájlok előkészítése az ingyenes MakerBot Desktop szoftverrel

A kész rotorlapátokat egy szélcsatornában tesztelték így összevetve az eredményeiket az elméleti feltevéseikkel és szimulációikkal. “A 3D nyomtatással magas aerodinamikai minőségű rotorlapátok készíthetők, mivel bármilyen forma létrehozható. Ez a könnyen kezelhető, megbízható és költséghatékony technológia lehetővé teszi a diákok számára, hogy feladataik során a kutatás és fejlesztésre összpontosítsanak.”– mondta Friedemann Beyer, a Stuttgart Egyetem Légijármű Tervezési Tanszékének kutatója.

Érdekli, hogyan hasznosíthatná legjobban a 3D nyomtatást a tanteremben?

Vegye fel velünk a kapcsolatot!