3d nyomtatott játékok

Magyar tervezésű, innovatív, személyre szabható játékok gyerekeknek

A gyerekeink kezébe adott játékoknál folyamatosan erősödő szempont, hogy ne csak élvezzék azt, de „titokban” fejlesszük is velük a készségeiket. Ilyen megoldással állt elő egy fiatal magyar tervezőnő, Toronyi Zsuzsanna, a BME Ipari terméktervező mérnöki mesterszakának végzett hallgatója. Az eredmény egy olyan személyre szabható játék lett, ami a figyelem lekötése mellett megismerteti a gyerekekkel a 3D tervezést és az FDM típusú 3D nyomtatást. Zsuzsanna diplomamunkájának elkészítésében nekünk is szerencsénk volt részt vállalni.

innovatív 3d nyomtatott játékok
személyre szabott játék 3d nyomtatással
együtt a fejlesztett játékok

„A diplomatervezés során egy olyan játék megalkotása volt a célom, amely leköti a gyerekek figyelmét és megismerteti velük az FDM típusú 3D nyomtatást. A termék elsődleges felhasználói célcsoportja az általános iskolás korosztály (9-15 év), azonban kiterjeszthető óvodás korú gyerekekre, gimnazistákra és felnőttekre egyaránt.” – mondta el a tervező – „A színes és szórakoztató játék különlegessége, hogy a felhasználó már a tervezési szakaszban megismeri a terméket, végigkíséri az előállítás folyamatát, és lehetősége nyílik aktívan részt venni a kialakításában.”

A személyre szabhatóságot Zsuzsanna úgy valósította meg, hogy a játékfigurákat moduláris felépítésűnek, három részből állónak tervezte meg. Egy fejfedőből, egy testből és egy talpból épülnek fel. A gyermek az alaptestet Leopoly szoftverre épülő online miniapplikáció segítségével saját ízlése szerint tudja formálni, alakítani és különböző karakterjegyekkel felruházni. A testhez tetszőleges színben választhat fejfedőt és talpat, melyből az utóbbi öt különböző, izgalmas funkciót tölthet be: egyszerű talp, világítós talp, gurulós talp, keljfeljancsi talp és tapadókorongos talp. Az egységes csatlakozási méreteknek köszönhetően bármely alaptest bármely talppal és fejfedővel összeilleszthető. Tehát arra is gondolt, hogy a felhasználók egymás között tetszőlegesen cserélgethessenek, amely a közösségi játékélményt is elősegíti.

Zsuzsanna a tervezés során különleges figyelmet fordított a nyomtathatóságra: az alkatrészek FDM típusú nyomtatóval, támaszanyag felhasználása nélkül 3D nyomtathatók.

0