Blog

Sosem volt még ilyen gyors bútorok 3D modellezése

Bevezető

 

Cégünk partnerét, a professzionális belsőépítészeti tervekkel foglalkozó BEAM.space-t, a kézzel készült bútorokat gyártó Wittmann stúdió kereste meg igényeivel. 

 

Az osztrák családi vállalkozásnak, a Wittmann Möbelwerkstätten stúdiónak olyan magas minőségű látványtervekre volt szüksége, amelyek segítségével prezentálni tudják ügyfeleik számára gyönyörűen megmunkált kézzel készült bútordarabokat. A több, mint 120 éves cég neve egybeforrt a precizitás, egyediség és példátlan kézművesség fogalmaival. Ez többek között a nemzetközi szinten elismert tervezőkkel való együttműködésnek is köszönhető, hiszen abszolút nem hétköznapi tárgyakat alkotnak. 

 

Kihívás

 

A FreeDee Kft.  szívesen vállalta a nem kevesebb, mint 25 bútordarab 3D modelljének elkészítését.

 

A Bécs belvárosában található stúdió számára a korábbi hagyományos módszerekkel akár három hetet is igénybe vett, ha egy bútordarabot 3D modellezni szeretett volna. Ilyenkor műszaki rajz alapján építették fel a nulláról a modellt, így igen hosszadalmas volt a procedúra. 

 

 

Ezzel szemben a 3D szkennelés, mint digitalizálási forma már jóval gyorsabb folyamatot kínál. Azonban ez idáig ahhoz, hogy például bútorok 3D modelljét megkapjuk, azok órákig tartó körbefotózására volt szükség. A FreeDee korábban már vállalta egyedi bútorok digitalizálását az Artec Eva kézi 3D szkennerével , amely sebességben már előrelépést jelentett, viszont a vezetékhez kötött kialakítás, a laptop szükségessége és a közepes méretű látószög mind nehezítő tényezők voltak a legújabb Artec Leo mobilis 3D szkennerhez képest.

 


Megoldás

 

Az optikai 3D szkenneléssel történő digitalizálás tehát többek között a lakberendezéssel és bútor tervezéssel foglalkozó cégek munkáját is meggyorsítja a látványtervek vagy prototípusok készítése során is. Mindazonáltal a Wittmann stúdió elvárása, azaz 25 bútor szkennelése egy nap alatt még kézi 3D szkennerrel is közel lehetetlen feladatnak bizonyult volna korábban.

 

Műszaki vezetőnk, Szabó Péter ehhez a feladathoz az Artec legújabb mobilis, kézi szkennerét, az Artec Leot használta, az első olyan 3D szkennert, amely automata fedélzeti adatfeldolgozással működik. 

Óriási előnyt jelentett, hogy szkennelés közben a felhasználó végig látja, hogyan áll össze a 3D modell a szkenner érintő kijelzőjén, amelyen a modellt megforgatva az is ellenőrizhető, hogy vannak-e kimaradt részek, melyek rögzítését pótolni kell.

 

A korábbi hagyományos és hosszadalmas eljárással szemben az Artec Leo 100 mikronos pontossággal a néhány órás nyitvatartási idő alatt digitalizálta a 25 egyedi bútordarabot, és közben még az akkumulátorát sem kellett újratölteni.

 

Eredmény

 

A 25 db textúrázott, nagy felbontású 3D modell utómunkája mindösszesen nyolc órát vett igénybe az Artec Studio szoftverben, így a modelleknek a látványtervező művész ezt követően már neki is láthatott.

 

A végeredmény a 3D szkennelés és modellezés tökéletes kombinációja lett, így a korábbi eljárásokhoz képest töredék idő alatt készültek el a látványtervek, jóval részletgazdagabb modelleket eredményezve. Ezt az Artec legújabb kézi szkennere nélkül nem lehetett volna megvalósítani ilyen hatékonysági fokkal, ezért is jelent áttörést a piacon a mobilis Artec Leo

 

Ha felkeltette érdeklődését az Artec termékcsalád jelentkezzen egy díjmentes, műszaki konzultációval egybekötött 3D szkenner tesztelésre: