Blog

food safe 3d nyomtatás élelmiszerbiztonság lonypack

Lonypack: Élelmiszercsomagolás optimalizálása food safe 3D nyomtatással

A Lonypack Global 25 éves tapasztalattal rendelkezik a szeletelt pácolt húsok és tejtermékek forgalmazásában. Madridtól egy órányi autóútra északnyugatra – Spanyolországban – a legmagasabb szintű szabványok tanúsítványait szerezte meg az üzemében működő csontozó, szeletelő és csomagoló sorok számára.

 

2022 elején a helyi Sicnova 3D specialistával konzultálva a Lonypack úgy döntött, hogy a gyártási folyamat optimalizálása érdekében 3D technológiát is használni fog az üzemében. A választásuk az Ultimaker 3D nyomtatókra és a Kimya PETG-S nyomtatószálára esett.

 

Önellátás és költségmegtakarítás a csomagolósoron 

A Lonypack 2022 elején kezdte meg a 3D nyomtatással kapcsolatos kutatásait. Céljuk az volt, hogy új alkatrészterveket fejlesszenek, amelyek optimalizálják a gyártási folyamatot. 3D nyomtatással a spanyol vállalat a lehető leggazdaságosabb, testre szabható módon érhette el ezeket a fejlesztéseket a legmodernebb üzemében.

 

 

Az első kihívást az élelmiszerekkel való érintkezés szempontjából biztonságos nyomtatható alapanyagok beszerzése jelentette. Az ellátási láncoktól való függetlenség növelése érdekében a Lonypacknak módot kellett találnia arra, hogy visszaszerezze az ellenőrzést a cserealkatrészek beszerzése és a csontozó, szeletelő és csomagoló sorok alkatrészeinek gyártása felett.

 

“A 3D nyomtatás lehetővé tette, hogy akár 70%-kal olcsóbban készítsünk olyan alkatrészeket, mint a vágóélek, a szedőfésűk, az elforgató mechanizmusok és a robotkarok és vágógépek lánckerekei.” – Román Velasco, a Lonypack ipari mérnök igazgatója.

 

Kimya PETG-S filamenttel nyomtatott, élelmiszer-biztonságos alkatrészek

A Lonypack a precizitása és megbízhatósága miatt döntött az Ultimaker S5 3D nyomtató mellett, amely ipari kapacitást és nyílt alapanyagrendszert tesz elérhetővé asztali kivitelben. A 3D nyomtatóhoz a Kimya PETG-S filamentjét választották, mivel ez az alapanyag élelmiszerekkel való érintkezés szempontjából biztonságosnak minősített.

 

 

70%-os megtakarítás az alkatrészeken és csökkentett átfutási idők

Az új 3D nyomtató kapacitást és az általa biztosított geometriai szabadságot már a kezdetektől fogva kihasználták. A Lonypack olyan alkatrészeket nyomtatott, mint a vágóélek, a sorfésűs szedők, a forgató mechanizmusok és a fogaskerekek. A nyomtatott alkatrészek akár 70%-os költségmegtakarítást  is jelentettek. Ráadásul az átfutási idő is 70%-kal csökkent a korábbi beszállításhoz képest.

 

A vágóélek védik a pengéket szeletelés közben. A szedőfésűk felszedik a csomagolandó adagokat. Az elforgató mechanizmus pedig a csomagolás részét képező üres tálcákra szállítja az adagokat. A robotkarok és a szeletelőgépek működésében elért megtakarítások egyike sem lett volna lehetséges a Kimya garanciája nélkül, hogy a nyomtatott alkatrészek az egész folyamat során élelmiszerbiztonságosak maradnak.

 

élelmiszerbiztos petg nyomtatószál ultimaker 3d nyomtató ipari alkalmazás

 

Szélesebb körű elfogadás az élelmiszeriparban

A Lonypack első 3D nyomtatással kapcsolatos tapasztalatai nagy sikert arattak, ahogyan azt Román Velasco elmagyarázza: “Csak idő kérdése, hogy más élelmiszeripari vállalatok is beépítsék ezeket a megoldásokat a gyártási folyamataikba. A jövőben pedig az élelmiszer feldolgozó üzemek nélkülözhetetlen részévé válnak a 3D nyomtatók”.

 

 

 


 

Találja meg az Ön vállalkozása számára legnagyobb értéket biztosító 3D nyomtatót!

 

freedee ultimaker hivatalos partner Forduljon a FreeDee szakértő csapatához! Próbálja ki, nézze meg az 3D nyomtatókat a FreeDee irodájában, kérjen tőlünk mintát vagy tesztelje saját modellel ezeket a világszerte népszerű berendezéseket!

 

  Mibel állhatunk rendelkezésre?*  Üzenet*:


  Név*:


  Email cím*:


  Telefonszám*:


  Cégnév:*   

   

  0