Blog

Klasszikus autók helyreállítása és megőrzése 3D szkenneléssel

Így digitalizálta a Classic-Car.TV az egyedi 1937-es Ford Eifel modellt Artec 3D szkennerekkel a Müncheni Műszaki Egyetem MakerSpace innovációs központjában.

 

Hogyan lehet egy nagyon ritka klasszikus autó állapotát megtartani és megőrizni az utókornak, úgy, hogy tartalék alkatrészek is biztosítva legyenek egy baleset esetén? A Classic-Car.TV csapata nem zöldfülű ilyen téren. Rajonganak mindenért, ami oldtimerekkel kapcsolatos, rendszeresen publikálnak képeket és videókat a honlapjukon, hogy közönségük képben legyen a klasszikus autók világával. A Classic-Car.TV hetente hoz le új sztorikat, amelyeket kb. 300.000 nemzetközi olvasó követ havonta.

 

A 3D szkennelés használatának céljai és előnyei klasszikus autóknál

A Classic-Car.TV csapata jelenleg oldtimer autók 3D modelljeinek adatbázisán dolgozik, az ide bekerülő modellek közül egy az 1937-es Ford Eifel. E járművet speciális Gläser alváza teszi teljesen egyedülálló darabbá.

 

Ford Eifel szkennelésre előkészítve

 

Egészen mostanáig, az oldtimerek formájának rögzítése manuálisan történt, stencil keretekkel: a keretet a jármű köré helyezték és grafikusan rögzítették szeletenként. Fa vázak készültek a keresztmetszeti rajzok alapján, hogy reprodukálják az autó formáját. Ez az eljárás igen népszerű, ugyanakkor költséges, időigényes és nem mindig elég pontos.

 

Ugyanerre a célra viszont 3D szkennereket használva bizonyítottan időt és költséget lehet spórolni és pontosabb eredményeket kapunk a tradicionális eljáráshoz képest. Az elemek szkenjei visszamodellezésre is használhatóak, amely során módosításra is sor kerülhet tartalék alkatrészek előállításához. Ez különösen fontos olyan egyedi autóknál, mint ez a Ford. Ennek az autónak hiányzik a visszahúzható teteje, amelyet most már vissza lehet állítani. Ezen felül a jármű tulajdonosa olyan pontos állapotrögzítést kért, amilyen pontosat csak lehet. A kapott adatokat 3D nyomtatáshoz is fel lehet használni – a Ford 1:4 modellje már el is készült.

 

Artec 3D: a MakerSpace-szel való együttműködés izgalmas projekteket eredményez

A Ford Eifel digitalizálása a MakerSpace high-tech műhelyében történt, amely a Müncheni Műszaki Egyetem innovációs központjában, az UnternehmerTUM-ban található. 1500 négyzetméteren a MakerSpace különböző gyártási módokat tesz lehetővé modern eszközökkel, legyen az fém, fa, textil, vagy más anyag megmunkálása. A Classic-Car.TV csapatának a Ford 3D digitalizálása volt a célja Eva és Space Spider 3D szkennerekkel, amelyeket az Artec 3D bocsátott a MakerSpace rendelkezésére.

“A mi szakterületünk klasszikus autók bemutatásában és helyreállításában rejlik.” nyilatkozta Kay MacKenneth, a Classic-Car.TV főszerkesztője. “A modern technológia egyre elterjedtebb ezen a téren.”

 


Ólomkeretek 3D szkennelése

 

A 3D szkennerek nagyon jó minőségű adatot szolgáltatnak a legkisebb részletig

A csapat az Artec Eva és Artec Space Spider kézi 3D szkenneket használta, hogy minél több adatot tudjanak gyűjteni a 80 éves Ford modellről. Minél több információval rendelkeznek az autó vázáról, annál egyszerűbb a szkenneket összeilleszteni a 3D modellhez. Ugyanakkor nem érdemes túl sok felvételt készíteni, mivel minden szkennelés rengeteg adatot generál, amelyek feldolgozásához nagy teljesítményű számítógépek szükségesek.

 

Hasznosnak bizonyult, hogy a Ford vázát egy matt korróziógátló bevonattal fedték be, amelynek a szélei sem fényesek – ez megspórolta a csapatnak a fényvisszaverődés elleni spray használatát. A Ford vázát, belső terét, fa keretét és alvázát, amelyen a váz fekszik az Artec Eva-val 3D szkennelték. De ez önmagában még nem volt elég: az oldtimert teljesen elemeire szedte a csapat, hogy minden egyes nehezen elérhető alkatrészt is be tudjon szkennelni. Ekkor került képbe a Space Spider, ami ideális eszköz a részletes digitalizáláshoz: rendkívül magas felbontásban rögzítette az elemeket.

 

A Ford belső terének 3D szkennelése

 

“Teljesen új élmény volt számomra Artec 3D szkennerekkel dolgozni, ami új lehetőségek tárházát nyitotta meg előttem,” mondja Kay MacKenneth.

“Régebben, egy klasszikus autót keretekkel kellett felmérni és az alapján modelleket építeni. Ez hónapokba telt és mindig ott volt a formától való eltérés kockázata. Véleményem szerint a 3D szkennelésnek minden mai haladó klasszikus autós garázs részévé kellene válnia.”

 

3D szkennek feldolgozása az Artec Stúdióban

A különálló szkennek összeillesztésre kerültek az Artec Studio 3D modellező szoftverében. Az adatfeldolgozás alatt a felvételeket ellenőrizték, lehetséges lyukak, eltéréseket keresve. A Ford 3D szkennelése gördülékenyen ment, csupán néhány sarokhoz és üreghez kellett hozzányúlni, amelyek túl szögletesek voltak a rögzítéshez. A folyamat végén egy pontfelhő, egy ploygon model és egy textúra adathalmaz készült el.

 

Az átfogó 3D adathalmaz egyszerűvé teszi az autó restaurálását. Az 1:1 modell most már használható 3D nyomtatásra, fémlemez öntvényre és pótalkatrészekhez. Az Artec 3D szkennereinek köszönhetően egy egyszeri gyártású, antik autó került megőrzésre az utókornak, autó rajongóknak és a tulajdonosának.

 

“A 3D szkennerek egészen biztosan többhavi munkát spóroltak meg.” nyilatkozta Kay, aki 2017. augusztus végén mutatta be az eredeti modellt “Jövő és Múlt találkozása” mottóval a Concorso Competiziona Sportivo kiállításon Münchenben.

 

Ford 3D modellje

 

Classic-Car.TV: További 3D szkennelési projektek

“A MakerSpace-szel és az Artec 3D-vel számos olyan eseten dolgozunk, ahol megmutatjuk, hogyan lehet high-tech módszereket integrálni a hagyományos restaurációs szakma munkafolyamataiba.” mondta Kay. “Ez az elemek helyreállításával kezdődik, majd a forma öntés és teljes járműforma rögzítéssel folytatódik, amely a jármű rekonstrukcióját teszi lehetővé kár esetén. Ez nagyon fontos, különösen a ritka jármű modelleknél.”

 

Kay új projektként a Fiat 600 Elaborazione Frua 3D szkenneléséről beszélt, amely egy olasz tervező, Petro Frua által tervezett egyedi darab. Az autó lökhárítójáról hiányzik az irányjelző. Jelenleg 3D szkenneléssel és visszamodellezéssel rekonstruálják.

 


 

Felkeltették érdeklődését az Artec 3D szkennerek képességei?

 

Az Artec 3D nyomtatók hivatalos hazai forgalmazóiként vállalatunknál képzett szakemberek dolgoznak, akik a beüzemeléstől kezdve a kezelési tréningig és későbbi tanácsadásig minden ügyfelünk rendelkezésére állnak tapasztalataikkal és szaktudásukkal.

 

Az Artec 3D szkennerekről személyesen nálunk vagy weboldalunkon tud részletesebben tájékozódni. Az általunk forgalmazott 3D szkennerek technikai alapadatait és listaárait pedig letöltheti az űrlap kitöltésével:

Név*:

Email cím*:

Telefonszám*:

Cégnév:*