Blog

Ismerje meg a fogászati célú 3D nyomtatási alapanyagok széles választékát!

Fogtechnikai labort vezet? Gyártson házon belül és fejlessze meglévő munkafolyamatait a piacvezető Formlabs asztali 3D nyomtatókkal! 

A Formlabs fogászati célú műgyantái fogtechnikai laborok számára készültek és rendkívül széles felhasználást  biztosítank. Így egyetlen Formlabs Form 3B nyomtatóval lehetséges biokompatibilis műtéti segédeszközöket, rögzített pótlásokat, síneket,  átlátszó fogszabályzókat, fúrósablonokat vagy komplett fogsorokat gyártani hihetetlenül gyorsan és házon belül. Ebben a cikkben összegyűjtöttük a Formlabs fogászati alapanyagait és azok jellemző felhasználási területeit, hogy megpróbáljuk lefedni a fogtechnikai Form 3B nyomtató felhasználásában rejlő széles lehetőségeket.

 

 

Biokompatibilis alapanyagok széles választéka különböző felhasználási célokra kifejlesztve:

 

Dental Model műgyanta

 

 

 • Korona és híd modellek
 • Átlátszó fogszabályzó sablonok
 • Bemutató modellek
 • Szekcionált modellek

 

Igen pontos alapanyag fogászati modellek és átlátszó fogszabályzók gyártására. A Model műgyanta kifejezetten arra lett fejlesztve, hogy eleget tegyen a fogtechnikai szakemberek magas igényeinek a precizitással, pontossággal és termelékenységgel szemben. Tökéletes megoldás a gipsz modellek helyettesítésére, így a mélyhúzás, vákuumsablon, szekcionált, geller-modellek hagyományos elkészítését mind kiválthatjuk 3D nyomtatással. Tekintse meg az alkalmazási útmutatót korona és híd modellek előállításához itt.

Fogászati modellek rögzített protézisek számára egy teljes munkatálcán Model műgyantával nyomtatva

 

 

Draft műgyanta

 

 • Koronák és hidak
 • Hőformázható modellek
 • Diagnosztikai modellek
 • Fogszabályozó készülékek 

 

Egy élvonalbeli alapanyag a pontos fogszabályozó modellek lehető leggyorsabb nyomtatásához. A Draft műgyanta a Formlabs leggyorsabban nyomtatható alapanyaga, hiszen kevesebb, mint 20 perc alatt képes előállítani egy fogászati modellt. Használjon 200 mikronos rétegvastagságot a leggyorsabb nyomtatási sebességért és még aznapi eredményért, vagy állítsa be 100 mikronra a pontosságot, hogy részletgazdag modelleket kapjon. 

A használati útmutatót áttetsző fogszabályozók gyártásához itt találja.

 

Hőformázott, átlátszó fogszabályozó készülék Draft műgyantából nyomtatott patkóíven

 

 

Surgical Guide műgyanta

 

 • Műtéti sablono
 • Fúrósablonok
 • Készülék méretező sablonok

 

Új generációs 3D nyomtatási alapanyag prémium minőségű műtéti implantátum-vezetőkhöz. 

A Surgical Guide műgyanta egy autoklávozható, biokompatibilis műgyanta olyan alkalmazásokhoz, mint implantátumok elhelyezésére szolgáló, 3D nyomtatott szájsebészeti sablonok. Kifejezetten Formlabs 3D nyomtatók számára lett fejlesztve és alaposan tesztelték autoklávokkal, oldószerekkel, implantátum rendszerekkel. Ez az anyag úgy lett megalkotva, hogy az alkatrészek minőségében, pontosságában és teljesítményében meghaladja a fogászati igényeket. 

Nézze meg a műtéti sablonok gyártásához szükséges használati útmutató itt.

 

Autoklávozásra kész egyoldalú műtéti sablon Surgical Guide műgyantával nyomtatva, Model alapanyagból nyomtatott diagnosztikai modellen.

 

 

Dental LT Clear műgyanta

 • Sínek
 • Harapásemelők, rágófelszíni sínek

 

Egy hosszú élettartamú, áttetsző és biokompatibilis alapanyag sínek és rágófelszíni rögzítők gyártásához. 

Gyártson megfizethető, magas minőségű harapásemelőket házon belül a Dental LT Clear műgyantávalEz az anyag nagy optikai átlátszóságú modelleket eredményez, amelyek hosszú távon sem sárgulnak és magas ellenállással rendelkeznek a töréssel szemben. 

A rágófelszíni sínek alkalmazásáról szóló útmutatót itt találja meg.

Elkészült rágófelszíni sín Dental LT Clear műgyantából nyomtatva, Grey műgyantából készült diagnosztikai modellen

 

 

Castable Wax Resin

 • Öntvények
 • Kontúr koronák préselése és öntése
 • Kivehető részleges pótlások

 

Egy nagy pontossággal bíró alapanyag koronák, hidak és kivehető részleges pótlások préselésére és öntésére kifejlesztve.

A fogtechnikusok által tesztelt Castable Wax műgyanta pontosságot, éles széleket biztosít, 20%-os viasz tartalommal a megbízható öntésért, tiszta kiégéssel.  A viaszveszejtéses eljárással  a hagyományos gyártástechnológiákkal szemben töredékidő alatt hozhatunk létre  különböző pótlásokat. Nincs már szükség kézi marásra vagy CNC gépekre. A Wax műgyantából 3D nyomtatott minták nem igényelnek UV utókezelést, anélkül is elég erősek ahhoz, hogy bírják az öntési utómunkát, így gyorsabb, egyszerűbb workflow-t biztosítanak.  Nézze meg az alkalmazási útmutatót öntésről és nyomásról itt.

 

Teljes kontúr, három egységből álló elülső híd és korona minták Castabe Wax műgyantából nyomtatva egy Geller modellen, Model műgyantából nyomtatva.

 

 

Digital Dentures

 

 • Végleges fogsorok
 • Próbálható, kivehető fogsorok

 

Igazán könnyen elérhető megoldás permanens protézisek direkt nyomtatásához.

Térjen át fogpótlás részlegével a digitális gyártásra! A Formlabs széleskörű hozzáférést biztosít a  digitális fogpótlások előállításához ezzel a hatékony gyártási megoldással. 

A hosszú távú megoldást jelentő, biokompatibilis Digital Denture műgyanták lehetővé teszik fogászati szakemberek számára, hogy teljes fogsorokat megbízhatóan és pontosan állítsanak elő 3D nyomtatás segítségével.

 • Használja a Denture Base műgyantát pótlások alapjához vagy próba darabokhoz
 • Használja a Denture Teeth műgyantát a fogak előállításához

Nézze meg a technikai útmutatót a digitális fogsor tervezéshez itt.

 

 

Custom Tray műgyanta

 

 • Egyedi lenyomatvevő kanál

 

Egy gyorsan nyomtatható, biokompatibilis alapanyag egyedi lenyomatvevő kanalak gyártásához. 

Használja a Custom Tray műgyantát implantátumokhoz, műfogsorokhoz, koronákhoz hidakhoz és más átfogó esetkeben a lenyomatvevő kanalak direkt gyártásához. 

A digitálisan gyártott lenyomatvevő kanalak konzisztens, pontos nyomatokat eredményeznek a magas minőségű fogászat számára. A Custom Tray műgyantával akár 200 mikronos rétegvastagságban igen gyorsan tud teljes nyomatokat előállítani, csökkentve ezzel a gyártási időt és nagyobb áteresztőképességet eredményezve. 

 

Az egyedi lenyomatvevő kanalak alkalmazási útmutatóját nézze meg itt.

 

Model műgyantából nyomtatott diagnosztikai modellen lévő, egyedi lenyomatvétel kanál Custom Tray műgyantából nyomtatva.

 

 

Temporary CB műgyanta

 

 • Koronák
 • Hidak
 • Inlay betétek
 • Onlay betétek

 

 

Egy, a fogakkal megegyező színű műgyanta ideiglenes koronák és hidak felújításához, inlay és onlay betétek, valamint héjak 3D nyomtatásához.

Négy színben elérhető, legfeljebb hét egységű hidakra fejlesztve, a Temporary CB műgyanta kiválóan alkalmazkodik a széleken, erős és esztétikus alapanyagnak számít. A Temporary CB gyantával készült fogpótlások akár 12 hónapig maradhatnak a szájban. A digitálisan gyártott pótlások lehetővé tesznek egy gyors, rugalmas együttműködést a beteg, a fogorvos és a fogtechnikus között.

Nézze meg a műgyanta alkalmazási lehetőségeit ideiglenes koronák és hidak nyomtatása esetén itt. 

 

Kész, elülső, három egységes híd és hátsó korona ideiglenes CB gyantával nyomtatva Model anyagból készült alapon.

 

 

Permanent Crown műgyanta

 

 • Inlay és Onlay betétek
 • Koronák
 • Héjak

 

Egy fogakkal megegyező színű, kerámiával-dúsított műgyanta végleges koronák, inlay és onlay betétek valamint héjak 3D nyomtatására.

A négy árnyalatban elérhető Permanent Crown műgyanta erős, hosszútávú megoldásokra lett kifejlesztve, amelyek tökéletesen illeszkednek. Alacsony vízfelszívó képessége, valamint a sima felszínek biztosítják a pótlások számára a kismértékű elszíneződést és alacsony esélyt a plakk felhalmozódásra. 

Nézze meg a műgyanta alkalmazási lehetőségeit a végleges koronák nyomtatása esetén itt.

Kész és támaszanyagos pótlások Permanent Crown műgyanából nyomtatva.

 

Ha szeretne többet megtudni a Form 3B nyomtatóról, keresse fel dedikált aloldalunkat vagy keresse csapatunkat kérdéseivel!

 

0