Ilyenünk sem lehetne 3D nyomtatás nélkül: topográfiai térkép, logikai játék és dekoráció egyben

A Planbureau Games csapata, amely tavaly piacra dobta a LOGIFACES 3D beton puzzle-t, most új játékkal jelentkezik, a LOGIPLACES puzzle-lel! Ennek lényege, hogy különböző természeti tájakat, természeti mintázatokat és városi szövetet megformázó domborzatot kell a játékosoknak kiraknia. A LOGIPLACES tervét még a 3D Printing Days során kiírt ötletpályázatra készítették, a What-to-print-in-3D versenyre. A pályázaton a mintegy 100 induló közül hozták el a fődíjat, a Makerbot MINI gépet.

A verseny előtt, nem alkalmaztak 3D nyomtatást. Az additív gyártást a LOGIFACES-hez nem vették igénybe, csak most, a LOGIPLACES miatt kezdtek el vele dolgozni. A verseny után MakerBot MINIjükkel kezdték el a gyártást, azonban hamarosan MakerBot Replicator 2-re cseréltek a nagyobb nyomtatási terület és a jobb felbontás miatt.

A puzzle gyártási folyamatának lényege, hogy a megrendelő kiválasztja a Földnek azt a pontját, amelyet szeretne megkapni kirakható formában, és amely egyben lakása dísze lehet. A csapat megtervezi a 3D modelleket és a 3D nyomtatott puzzle kockákról szilikon mintát vesz, ez alapján készülnek a beton másolatok. A beton másolatok kőszerű tapintással, minőségi megjelenéssel gazdagítják az eredeti, mintaként szolgáló, műanyag elemeket. A szálhúzásos technológián alapuló 3D nyomtatás olcsó, ugyanakkor pontos és gyors mintakészítést tesz lehetővé. A Makerbot eszköze tehát nélkülözhetetlen a LOGIPLACES kivitelezéséhez.

3d nyomtatott san fransisco
3d nyomtatott alpok
3D nyomtatott Budapest

„A topográfiai felületekhez az AsterDEM, az épületállományhoz az Open Street Map adatait használjuk. Persze még rengeteget kell dolgozni ahhoz, hogy az adatokból kész játék legyen. Komoly kihívás volt megtalálni például azt a léptéket, amely a 3D nyomtató számára is kezelhető, és egyúttal megfelelő játékélményt is nyújt. És akkor még nem is beszéltem a megfelelő betonkeverékről…” – mondta el a tervező, Lakos Dániel.

Elmondása szerint, amióta van az irodájukban 3D nyomtató, sok mindenre alkalmazzák, nemcsak a termékfejlesztéshez és gyártáshoz. Többek között speciális befogó szerszámot is készítettek vele, amelyet a LOGIFACES csiszolásánál használnak majd. 3D nyomtatás híján, a szikraforgácsolás lett volna még alkalmas eszköz a LOGIPLACES öntőformáinak elkészítésére. Annak költsége azonban nagyjából ezerszerese lett volna a 3D nyomtatás költségeinek. Emellett, míg a szikraforgácsolásnál inkább több hónapos kivitelezési időről beszélhetünk, a 3D nyomtatásnál ez mindössze pár napos átfutást jelent. Ennek megfelelően, a csapat nem is vágott volna bele a projektbe, ha nem lenne elérhető az additív gyártástechnológia, hiszen a felmerülő egyéb megoldások rendkívül tőkeigényesek.

A LOGIPLACES-t, amely a játékosok kezébe adja majd a Grand Canyont, Budapestet, San Franciscot és az Alpok csúcsait, crowd funding segítségével szeretnék a piacra vinni.
Készen álltok puzzle-ba öntetni a kedvenc környéketeket? Irány az indiegogo, támogassátok a csapatot és lepjétek meg magatokat vagy valakit egy LOGIPLACES kirakóssal!

0