Blog

Így számítsa ki egy 3D nyomtató megtérülését!

Tudni szeretné mennyibe kerül valójában egy 3D nyomtató, milyen költségekkel és megtakarításokkal jár használata, illetve mennyi idő alatt térülne meg egy ilyen befektetés az Ön vállalkozása számára? Ebben a letölthető tanulmányban megtalálhatja kérdéseire a választ.

Egy új és ismeretlen technológia beillesztése a gyártási folyamatokba egyáltalán nem könnyű feladat, hiszen még a beruházás előtt be kell bizonyítani magunknak, a főnökünknek vagy akár a tulajdonosoknak a technológia jövőbeli értékét. Ma már lehetőség van olyan egyszerűen kezelhető, online ROI kalkulátor használatára is, amelyet például a holland Ultimaker 3D nyomtató gyártó is kifejlesztett, de a meggyőző érvek pontos összegyűjtéséhez érdemes alaposabban körüljárni a beruházási szempontokat.

Miért érdemes 3D nyomtatóba fektetni?

 

A hagyományos gyártástechnológiákkal összehasonlítva a 3D nyomtatás költséghatékony, gyors és kényelmes alternatív megoldást jelenthet. Az additív gyártás lehetővé teszi funkcionális prototípusok, gyártóalkatrészek és végtermékek gyors, igény szerinti és alacsony költséggel járó előállítását.

Egy magas minőséget produkáló, professzionális 3D nyomtató mára már akár 2-3 millió Forintért is elérhető. Egy mindössze ekkora beruházás segítségével a teljes gyártási folyamat házon belül maradhat, így nemcsak gyorsabban és olcsóbban juthat egyedi alkatrészekhez, de az adminisztratív költségek is csökkennek.

Emellett a technológiát sikeresen adaptáló cégek általában arról is beszámolnak, hogy a 3D nyomtatás házon belüli hozzáférhetősége képes meghonosítani a folyamatos fejlesztés kultúráját, ahol az ötletek implementálása és azok tesztelése azonnal kivitelezhető.

 

A 3D nyomtatás előnyei

 

Költségmegtakarítás

Ahogy minden beruházási döntés, úgy egy gyakran viszonylag csekély tőkelekötést igénylő 3D nyomtató vásárlása is annak potenciális megtérülésén alapszik. Ezt a megtakarítást pontosan meghatározni viszont kihívás lehet, amennyiben nem azonos költségeket hasonlítunk egymáshoz. Például kiszervezés esetén a teljes szolgáltatásért egyetlen összeget szükséges kifizetni. Ezzel szemben a házon belüli 3D nyomtatás esetén az alapanyag felhasználáson túl olyan faktorokra is gondolni kell, mint a munkaidő és működtetési költségek. Természetesen a beruházás előtt ezeket a költségeket nem könnyű meghatározni, pont ezért készült el az Ultimaker, piacvezető 3D nyomtató gyártó megtérülési útmutatója. 

 

Minőség

A fő változók, amelyeket szükséges megvizsgálnunk, azok a berendezéssel kompatibilis alapanyagok választéka, valamint a nyomtatott modellek minősége. Egy professzionális 3D nyomtatónak tudnia kell a műanyagiparban használatos több tucatnyi szilárd, rugalmas, hőálló és vegyszerálló műszaki alapanyaggal is dolgoznia. Azonban a minőség lehetséges, hogy nehezen mérhető. Bár a nyomtató műszaki leírása sugallhat minőséget, javasolt a gyártók által közzétett felhasználói esettanulmányokat is átnézni. A bemutatott ügyfeleknek sikerült elérnie az Ön által is elvárt eredményt? Ha igen, akkor ezt a berendezést érdemes megfontolni, esetleg következő lépésként a hazai forgalmazóknál tesztelni. A 2012 óta ezzel a területtel foglalkozó FreeDee Kft-nél például lehetőség van minden forgalmazott 3D nyomtatót, köztük az Ultimaker megoldásait is saját modellel próbára tenni.

 

Elérhetőség 

Egy saját  3D nyomtató mindig készen áll és elérhető az igény szerinti gyártásra, amely által képes megteremteni a folyamatos fejlődés kultúráját cégénél, hiszen egy-egy új ötletet egyből ki lehet próbálni és bevezetni. Egyedi tervezésű megfogókat, gyártástámogató eszközöket, pótalkatrészeket gyártva megspórolhatja a rendelési költségeket és időt. Emellett a házon belüli termelés lehetőséget ad a készlet ’Just-In-Time’ szemléletű megközelítésére, ezzel csökkenthetők a szükségtelenül magas raktározási költségek is.

 

Hatékonyság

A házon belüli 3D nyomtatás kulcsfontosságú előnye egyértelműen a gyorsaság és a hatékonyság, amit lehetővé tesz. Például a termékfejlesztők számára a prototípusok pár óra alatt rendelkezésre állnak a kiszervezési és szállítási idők kivárása nélkül. Ez lehetővé teszi többféle verzió rövidebb időn belüli kipróbálását, amely kifinomultabb designhoz vezet, valamint kevésbé költséges termékfejlesztési folyamatot és gyorsabb piacra jutást eredményez.

 

 

 

Költségek összehasonlítása

 

Amíg egy 3D nyomtatóhoz kapcsolódó kezdeti beruházás magasabb költség, mint az egyedi alkatrészek és prototípusok aktuális kiszervezése, addig hosszú távon a technológia hatékony alkalmazása jelentősebb megtakarításra, valamint a kapacitás és termelékenység nagyfokú növelésére is képes. A 3D nyomtatók további előnye a skálázhatóság, amelynek köszönhetően a termelés irányíthatóvá és tervezhetővé válik; kezdhet egy berendezéssel, majd egyszerűen bővítheti gépparkját a későbbiekben igény szerint. Olyan házon belüli technológiákkal és folyamatokkal szükséges összehasonlítani az FDM 3D nyomtatást, mint az SLA és SLS eljárások, valamint a hagyományos CNC és fröccsöntés. Minden technológiának megvannak a maga előnyei és hátrányai. Az Ultimaker letölthető tanulmánya a különböző gyártási technológiákat költség szempontok szerint is összehasonlítja.

 

 

 

 

Amennyiben 3D nyomtató beszerzésén gondolkodik, javasoljuk, hogy töltse le az útmutatót, amivel azokat a módszereket és információkat járhatja körbe, amelyek segítenek a vásárlás előtti költséganalízisben és ROI számításban. Cégünk, mint az Ultimaker hivatalos magyar forgalmazója is örömmel segít Önnek a szimpatikus 3D nyomtatók kipróbálásában, a költségek és megtakarítások számításában, és az igényeinek megfelelő kapacitás megtervezésében is.

ÚTMUTATÓ LETÖLTÉSE ITT

0