form 4 nyomtato

Form 4: a Formlabs új, szupergyors 3D nyomtatója

A Formlabs április 17-én bemutatta a Form 4-et, a következő generációs műgyanta 3D nyomtatóját. A Form 4 és biokompatibilis változata, a Form 4B szupergyors additív gyártást ígér nagy precizitással a választott alapanyag típusától függetlenül.

 

A Formlabs 2011 óta gyárt professzionális célra elérhető árú és nagy teljesítményű 3D nyomtatókat, globálisan értékesített gépparkjukkal 2022-ben pedig már átlépték a 100 000 000 nyomtatott alkatrészt. Több mint 50 000 vállalati felhasználójuk között mérnökök, terméktervezők, gyártók, kutatók, művészek, egészségügyi, filmes és más szakemberek is megtalálhatók. Az ő tapasztalataikra és visszajelzéseikre építve fejlesztették ki legújabb megoldásukat, a Form 4 és Form 4B mSLA nyomtatókat. A Form 4 nyomtató már megtekinthető és tesztelhető a FreeDee Kft. budapesti irodájában.

 

YouTube player

A Form 4 a gyártó új Low Force Display technológiájára és a meglévő, széles alapanyag könyvtárára épít: a bemutatáskor a Form 4 összesen 23 alkalmazásra szabott műgyantával, míg a Form 4B 37 funkcionális anyaggal képes dolgozni. Az új nyomtatómotorral a Form 4 nyomtatók akár 4x gyorsabb gyártást és 100mm/óra nyomtatási sebességet képesek elérni a korábbinál 30%-kal nagyobb munkatérben. A legtöbb 3D nyomtatási feladattal kevesebb, mint két óra alatt végez a gép.

 

Páratlan gyorsaság: A Form 4 termelékenységét az új Low Force Display™ nyomtatómotor biztosítja, amely nagy teljesítményű LED-ek és maszkolólencsék kombinációja. A Low Force Display™ minden gyantaréteget egy lépésben, egyben keményít ki – az alkatrész méretétől vagy mennyiségétől függetlenül -, így a nyomtatási sebességet már nem befolyásolja az építési terület kihasznált része.

 

 

Kiemelkedő pontosság: A Form 4 kiemelkedő pontossága felel azért, hogy a nyomtatott alkatrészek minden gyanta esetében megfeleljenek a tervezés paramétereinek és a tűréshatároknak. A Form 4 Light Processing Unit (LPU) 50 mikronos XY felbontást biztosít, így az alkatrészek megfelelnek a fröccsöntéssel előállított végtermékek pontosságának, az illeszkedő alkatrészek pedig súrlódás nélkül összeilleszthetők.

 

15 perc alatt az első nyomtatásig: A Formlabs a kezdetek óta nagy hangsúlyt fektet abba, hogy 3D nyomtatóinak kezelése könnyen elsajátítható legyen. A Form 4 még tovább egyszerűsítette a nyomtató beállítását, felügyeletét és az alapanyagcserét, így bárki a csomag felbontása után akár 15 percen belül elindíthatja az első 3D nyomtatását.

 

Könnyű kezelés lépésről lépésre: A teljes Formlabs ökoszisztémát úgy tervezték, hogy maximalizálja a hatékonyságot és csökkentse a nyomtatási hibák lehetőségét. Ezt szolgálja többek között a nyomtató és a szoftver intuitív kezelése, a távoli felügyelet, a könnyen tárolható és cserélhető alapanyagok és nyomtató kádak, a rugalmas nyomtatótálca változat és az utómunkát automatizáló Form Wash és Form Cure rendszerek.

 

Megbízhatóság és magas sikerráta: A Form 4 megbízhatósága részben a gyártás során végzett átfogó minőség-ellenőrzésnek köszönhető – minden nyomtató 60 különböző ellenőrzésen megy keresztül, mielőtt elhagyja a gyárat. Így biztosítják, hogy minden egység konzisztens eredményt biztosítson.

 

Széles, funkcionális alapanyag választék: A Formlabs alapanyag könyvtára több mint 23 funkcionális, műszaki műgyantát tartalmaz, köztük valódi szilikon, műszaki kerámia, poliuretán és olyan egyedi összetételek is megtalálhatók, mint a Tough 1500 Resin, Rigid 10K Resin és Flame Retardant Resin. A széles alapanyag paletta új alkalmazások és új iparágak előtt nyitja meg a Formlabs SLA és mSLA nyomtatók alkalmazási lehetőségeit.

 

 

A Form 4 újításai megerősítik a Formlabs elkötelezettségét a folyamatos fejlesztés és a professzionális additív gyártástechnológiák elérhetőségének növelése mellett. Az új Formlabs nyomtató hatékony tagja lehet bármely szakember eszköztárának a projektjei és ötletei megvalósításához. Próbálja ki a FreeDee budapesti irodájában vagy látogassa meg a standunkat az Ipar Napjai kiállításon!

0